ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Για το Ιδρυμα Στρατηγου Γεωργιου Γριβα Διγενη
Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιουνίου 2010

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε σήμερα ως άκυρη την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου 2008, να απορρίψει αίτημα του Ιδρύματος Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, για έκδοση πολεοδομικής άδειας, προκειμένου να ανεγείρει Μουσείο για τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ.
Το Ίδρυμα είχε καταθέσει στις 17 Δεκεμβρίου 2007 τη σχετική αίτηση, με σκοπό την ανέγερση εκθεσιακού χώρου, τύμβου, χώρο πλοιαρίου και πλακόστρωτης πλατείας, στον περίβολο του κρυσφυγέτου του Διγενή, στην τοποθεσία Νεάπολη.
Υπέρ της έκδοσης άδειας είχαν ψηφίσει οι δημοτικές ομάδες του
Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαικού Κόμματος, ενώ Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος είχαν τηρήσει αποχή.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η αίτηση απορρίφθηκε όχι για λόγους που προνοούνται στο Νόμο, αλλά για λόγους εκτός του πλαισίου του Νόμου.
Αποδέχθηκε, συγκεκριμένα, τη θέση των δικηγόρων του Ιδρύματος, ότι η απόφαση για απόρριψη της αίτησης δεν λήφθηκε στη βάση ορθών πολεοδομικών κριτηρίων, αλλά για πολιτικά και κομματικά κριτήρια, τα οποία δεν θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη ούτε και να είχαν επηρεάσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Αυτή, είναι η δεύτερη δικαίωση του Ιδρύματος Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, το οποίο διεκδικεί να ανεγείρει το Μουσείο, προκειμένου να στεγάσει και το πλοίο με το οποίο έφτασε στην Κύπρο ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ, και το οποίο αποτελεί δωρεά της Κυβέρνησης της Ελλάδας προς την Κύπρο.
Συγκεκριμένα, στις 5 Μαρτίου 2004, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε απορρίψει για πρώτη φορά την αίτηση, επικαλούμενο και πάλι πολιτικά κριτήρια, με αποτέλεσμα το Ιδρυμα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Μετά την κατάθεση της γραπτής αγόρευσης των δικηγόρων του Ιδρύματος, ο Δήμος είχε ανακαλέσει, στις 5 Οκτωβρίου 2005, την απόφασή του, προκειμένου να επανεξετάσει το αίτημα, για να λάβει, τελικά, και πάλι απόφαση απόρριψης, την οποία και ακύρωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Share