Σταύρος Μαλάς: Συζήτηση για την παιδεία της επανένωσης

"Στόχος είναι να απεγκλωβίσουμε τη νέα γενιά από το στάτους κβο του διαχωρισμού και να της δώσουμε όλα τα εφόδια να κατανοήσει την αναγκαιότητα της επανένωσης του τόπου. Θέλουμε την εκπαίδευση να παίξει κομβικό ρόλο."

Το όραμα του για την παιδεία της επανένωσης, μοιράστηκε ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς με δεκάδες Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, σε συζήτηση που διοργανώθηκε χθες Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018.

Ο Υποψήφιος Πρόεδρος  Σταύρος Μαλάς, ανέφερε πως, «στόχος είναι να απεγκλωβίσουμε τη νέα γενιά από το στάτους κβο του διαχωρισμού και να της δώσουμε όλα τα εφόδια να κατανοήσει την αναγκαιότητα της επανένωσης του τόπου. Θέλουμε την εκπαίδευση να παίξει κομβικό ρόλο. Κι αυτό γιατί η εκπαίδευση είναι εκείνο το εργαλείο που μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς των οδυνηρών τραυματικών εμπειριών του παρελθόντος και να τους μετασχηματίσει σε προοπτική και ελπίδα. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις ακραίες συμπεριφορές απαγορεύοντας και αποκλείοντας ταυτόχρονα  τις ρητορικές μίσους και μισαλλοδοξίας, τις ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές.»

«Πρέπει να δώσουμε στους νέους μας τα εφόδια να δουν πως τα συμφέροντα τους είναι πέραν από αυτά της δικής τους κοινότητας έναντι της άλλης. Ότι μπορεί να υπάρξουν κυπριακά συμφέροντα, κυπριακή συνείδηση και κυπριακό κράτος, τα οποία δεν καταργούν τις διαφορετικές εθνικές ταυτότητες, γλώσσες και θρησκεία.»

Επίσης, ο Σταύρος Μαλάς επανέλαβε με έμφαση ότι στη δική του διακυβέρνηση η παιδεία του τόπου δεν πρόκειται να καθορίζεται με την καθοδήγηση του όποιου Αρχιεπισκόπου και άλλων έξωθεν θρησκευτικών ή άλλων κατεστημένων. Θέλω να μπει, υπογράμμισε, ένα τέρμα στις νοοτροπίες που ανήκουν στο παρελθόν και να προχωρήσω μπροστά με γνώμονα την επιστημοσύνη και φάρο το μέλλον της ειρήνης και της επανένωσης του τόπου.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.