Τα βιογραφικά των υποψηφίων

Για τις Προεδρικές Εκλογές 2018

Βιογραφικά υποψηφίων για τις Προεδρικές Εκλογές 2018: 

Βιογραφικό ΠτΔ


Ο Νίκος Αναστασιάδης γεννήθηκε στο Πέρα Πεδί Λεμεσού το 1946. Σημαντικό ρόλο στη ζωή του είχαν και οι δύο γονείς του, αλλά ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του πατέρα του. Έχει ένα δίδυμο αδερφό και μία αδερφή.

Το 1971 παντρεύτηκε την Κα Άντρη Μουστακούδη και απέκτησαν δύο κόρες, την Έλσα και την Ινώ. Έχει τέσσερα εγγονάκια, τον Άντυ, την Νίκολα, τον Γιώργο και τον Νίκο.Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο University of London και ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα από το 1972.

Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ενεργό στέλεχος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου του Γεώργιου Παπανδρέου στην Αθήνα. Με το πέρας των σπουδών του υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά, αρχικά στο ΚΕΝ Λάρνακας και ακολούθως στην 4η Ανωτέρα Πεζικού.Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι Ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, την οποία και υπηρέτησε από τις θέσεις του Επαρχιακού Γραμματέα , Αντιπρόεδρου και Προέδρου.

Μετά από την επιτυχημένη του θητεία στη ΝΕΔΗΣΥ αναλαμβάνει δράση πλάι στον ιστορικό ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη, τόσο από τις θέσεις του Α’ Αντιπροέδρου και αργότερα Αναπληρωτή Προέδρου μέχρι το 1997 και είναι μέλος του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου από το 1995.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται πανηγυρικά στην Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού το 1997, θέση που σταθερά του εμπιστεύονται τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος με συνεχείς επανεκλογές το 1999, το 2003, το 2007 και το 2012.

Ταυτόχρονα ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται Βουλευτής από το 1981 μέχρι σήμερα. Κατά τη μακρόχρονη του θητεία υπηρέτησε το Κοινοβούλιο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας , Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών μέχρι και το 2006, αλλά και ως Αντιπρόεδρος και Μέλος πολλών άλλων Επιτροπών. Εκλέγηκε επίσης Αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πενταετία 1996-2001, και, υπηρέτησε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

Στην πολιτική του πορεία ο Νίκος Αναστασιάδης συμμετέχει ενεργά στη διεθνή πολιτική σκηνή. Από τη θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, ως Αρχηγός της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, αλλά και ως Αρχηγός της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU), εκπροσωπεί το Κυπριακό Κοινοβούλιο από το 1991 και λαμβάνει μέρος σε σωρεία διεθνών αποστολών , εξειδικευμένων συνεδρίων και επισκέψεων.

Από την εκλογή του στη προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού συμμετέχει σε όλες τις Συνόδους Κορυφής και Συνέδρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(EPP), εκπροσωπεί τον ΔΗΣΥ στην European Democrat Union(EDU), αλλά και ενεργά συμμετέχει σε όλα τα Συνέδρια της International Democrat Union(IDU).

Η ανελλιπής παρουσία του και οι παρεμβάσεις του στις Συνόδους Κορυφής και στα Συνέδρια έχουν ενισχύσει τις θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού στις εν λόγω πολιτικές ομάδες ενώ μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις που έχει αναπτύξει, έχει συμβάλει έτσι ώστε οι πολιτικές θέσεις των ομάδων αυτών να ταυτιστούν πλήρως με τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς στο Εθνικό μας θέμα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξελέγη πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 24 Φεβρουαρίου, 2013, εξασφαλίζοντας το 57.48% κατά το Β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Βιογραφικό Σταύρου Μαλά

Ο Δρ Σταύρος Μαλάς γεννήθηκε στον Άγιο Σέργιο της Αμμοχώστου στις 10 Ιουνίου 1967. Είναι παιδί του Διονύση Μαλά, αγωνιστή της ΕΟΚΑ και στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και της Ορθοδοξίας Μούσκου, αδελφής του ήρωα Χαράλαμπου Μούσκου και εξαδέλφης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Από το 1994 είναι νυμφευμένος με την εκπαιδευτικό Ζαχαρούλα Μαλά με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά, το Διονύση 16 ετών, το Γιώργο 15 και τα δίδυμα Φοίβη και Χάρη 12 ετών.

Ακαδημαϊκή και Επαγγελματική Πορεία

Με την Τουρκική εισβολή προσφυγοποιήθηκε και μετέβη με την οικογένεια του στην Πάφο, όπου πέρασε τα μαθητικά του χρόνια.Με τη λήξη της στρατιωτικής του θητείας φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College of London), αποκτώντας διαδοχικά πτυχίο και διδακτορικό στη Γενετική, με σειρά υποτροφιών.

Ακολούθως, εργάστηκε ως ερευνητής για επτά χρόνια στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Imperial College of London. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, είχε ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα της εκεί Κυπριακής Παροικίας. Το 2001 επέστρεψε στην Κύπρο και ίδρυσε ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Από το 2002, διετέλεσε εθνικός εκπρόσωπος της Κύπρου σε πολλές επιτροπές κατάρτισης πολιτικής στον τομέα των βιοϊατρικών ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προσφορά του σε αυτές τις Επιτροπές, αποτέλεσε και το έναυσμα της συνεργασίας του, ως Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα υγείας, με την πρώην Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανδρούλα Βασιλείου.

Το 2006 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για την καλύτερη επίδοση σε εξασφάλιση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων έρευνας από το πρόγραμμα «Συνεργασία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2008 εξελέγη πρώτος Πρόεδρος των εκπροσώπων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή κοινοπραξία Innovative Medicines Initiative. Διετέλεσε σύμβουλος χρηματοδοτικών οργανισμών σε θέματα αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων και δημοσίευσε ερευνητικές μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Μέχρι το διορισμό του ως Υπουργός Υγείας, ήταν ακαδημαϊκός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών από υποψηφίους διδάκτορες.

Υπουργός Υγείας

Τον Αύγουστο του 2011 διορίστηκε Υπουργός Υγείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση μιας σειράς δεσμεύσεων:

Πρόταση εφαρμογής και ανάπτυξης του Γενικού Συστήματος Υγείας-ΓΕΣΥ, που βρισκόταν σε εκκρεμότητα από το 2010. Δύο αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αφορούν το μοντέλο αυτοδιοίκησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, τη χρηματοδότηση του ΓΕΣΥ και τη λειτουργική υποστήριξή του με προοπτική εφαρμογής του περί το τέλος του 2015.

Δημιουργία Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και προώθηση συνεργασίας με δύο ιδιωτικές Ιατρικές Σχολές.

Υλοποίηση της δέσμευσης για έναρξη λειτουργίας της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Υλοποίηση της δέσμευσης για δημιουργία δύο Ακτινοθεραπευτικών Μονάδων σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Υλοποίηση της δέσμευσης για επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Εγκατάσταση οκτώ ψηφιακών μαστογράφων στα Γενικά Νοσοκομεία και σε Κέντρα Υγείας στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τη καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Δημιουργία Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που θα καλύπτει τις ανάγκες της επαρχίας για τα επόμενα είκοσι χρόνια.Μείωση στις τιμές των φαρμάκων, με ισχύ το Γενάρη του 2013.

Σύναψη σειράς συμφωνιών με εξειδικευμένους γιατρούς και ιατρικά κέντρα του εξωτερικού με κλινικές αναφοράς την Κύπρο, με σκοπό την εξυπηρέτηση Κυπρίων ασθενών και ταυτόχρονη εξοικονόμηση δαπανών 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Βιογραφικό Νικόλα Παπαδόπουλου

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία, στις 22 Απριλίου 1973.

Σπούδασε νομικά (LLB, Barrister-at-Law) στο University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στη διάρκεια των σπουδών του ανάπτυξε πολιτική και συνδικαλιστική δράση και διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος στο Δικηγορικό Γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες» το οποίο ίδρυσε ο πατέρας του, Τάσσος Παπαδόπουλος, πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα με τις επαγγελματικές δραστηριότητές του, άρχισε να αναπτύσσει έντονη πολιτική και κομματική δράση, αρχικά ως Οργανωτικός Γραμματέας της ΝΕΔΗΚ Λευκωσίας και στη συνέχεια ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στις Βουλευτικές Εκλογές του 2006 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Λευκωσίας με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη στις Βουλευτικές Εκλογές του 2011, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε σταυρούς προτίμησης. Ως Βουλευτής αναπτύσσει έντονη πολιτική δράση σε όλους τους τομείς και, παράλληλα, είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Τον Μάρτιο του 2009 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και ακολούθως ανέλαβε υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και των αντίστοιχων Ομάδων Μελετών του Κόμματος.

Την 1η Δεκεμβρίου 2013 εξελέγη Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και με αυτή την ιδιότητα είναι Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Είναι παντρεμένος με την Γιώτα Κυπριανίδου με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά, την Έλενα, την Μισέλ, την Αναστασία και τον Τάσσο.

Βιογραφικό Γιώργου Λιλλήκα

Ο Γιώργος Λιλλήκας γεννήθηκε το 1960 στην Παναγιά της Πάφου. Είναι παντρεμένος με  την Βαρβάρα Πετροπούλου και έχει ένα γιο. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Λυών και παράλληλα με το πτυχίο του απέκτησε το Δίπλωμα Ειδικών Σπουδών για τον Αραβικό Κόσμο από το Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα με την  προετοιμασία  της διδακτορικής του διατριβής συμμετείχε στο Ερευνητικό Κέντρο Ιστορικής Πολιτειολογίας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας.

 Μετά την εκλογή του Γιώργου Βασιλείου στη  Προεδρία της Δημοκρατίας το 1988, διορίστηκε Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου, ενώ το 1989 διορίστηκε Γενικός Γραμματέας της Νέας Γενιάς στο νεοσύστατο τότε Φορέα Νεολαίας.  Το 1996 εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2001.

Ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανέπτυξε έντονη δράση ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και ως μέλος στις Επιτροπές Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παιδείας και Εμπορίου, ενώ, διετέλεσε μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην οποία εξελέγη Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Ασφάλεια.

 Μετά την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το 2003, διορίστηκε Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και, το 2006, διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέσεις από τις οποίες πρωτοστάτησε στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004 και στην πετυχημένη διαχείριση του «ΟΧΙ» του κυπριακού Ελληνισμού. Τον Ιούλιο του 2007, μετά την εξαγγελία της  υποψηφιότητας Χριστόφια, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών και στήριξε την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Στις προεδρικές εκλογές του 2013 κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος λαμβάνοντας το 25% των ψήφων. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών, στην οποία εξελέγη Πρόεδρος.

Βιογραφικό Χρίστου Χρίστου

Ο Χρίστος Χρίστου είναι ιδρυτής και επικεφαλής του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.). Γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1980 στη Λευκωσία. Κατάγεται από αγροτική οικογένεια της περιοχής Ταμασού.

Σπούδασε Τεχνολόγος – Ακτινολόγος στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές του ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση ως στέλεχος του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή. Διετέλεσε επί χρόνια μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Εθνικιστικού Κινήματος.

Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ενώ είναι μέλος του Παγκύπριου Συλλόγου Τεχνολόγων – Ακτινολόγων και Ακτινοθεραπευτών.

Το 2008 ίδρυσε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) και από το πρώτο συνέδριο του Κινήματος ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου.

Από το Μάιο του 2016 εξελέγηκε Βουλευτής Λευκωσίας του Κυπριακού Κοινοβουλίου. Είναι επίσης αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτρόπων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την ιδιότητα του ως Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.


ANT1 Newsroom

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.