Υπο ερευνα οι πρακτικες της Τροικας

Του Λουκα Φεσια
 
Διαφάνεια και σύσταση εσωτερικών μηχανισμών οικονομικής στήριξης στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι η πρόταση του Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Οθμάν Κάρας, για έξοδο από την κρίση. 
 
Ο αυστριακός αξιωματούχος βρίσκεται στη Λευκωσία, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα μέλη της οποίας διερευνούν τις αδυναμίες, τα λάθη και τις παραλείψεις της Τρόικα, στις χώρες εφαρμογής του μνημονίου. 
 
OTHMAR KARAS ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ:"Η Τρόικα δεν στηρίζεται στο κοινοτικό δίκαιο, αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα. Η Τρόικα είναι ένα διακυβερνητικό σύστημα, άρα μελλοντικά θα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο τύπου Τρόικα στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Χρειαζόμαστε μια ισορροπία ανάμεσα στις δομικές μεταρρυθμίσεις, τα οικονομικά δεδομένα και τη διαχείριση του δημόσιου χρέους από τη μια, και από την άλλη στις επενδύσεις και την ενθάρρυνση της απασχόλησης. Εδώ χρειαζόμαστε και μια καλή ισορροπία μεταξύ πολιτών και πολιτικών, χρειαζόμαστε μια σταθερή κατάσταση και κατανόηση για το τι είναι αναγκαίο" 
 
Ο κύριος Κάρας, επισήμανε ότι η οικονομική κατάσταση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, είναι σήμερα καλύτερη απ ότι πριν από ένα χρόνο, αν και υπάρχει ακόμα δρόμος ως την ανάκαμψη. 
 
Και απάντησε σε όσους αμφισβητούν την ίδια την Ευρώπη εξαιτίας των συνεπειών από τις πολιτικές της Τρόικα. 
 
OTHMAR KARAS ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ:"Πιστεύουμε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη. Εχουμε την μεγαλύτερη κρίση τα τελευταία εκατό χρόνια και ειδικά για τη Κύπρο, η νέα κυβέρνηση κληρονόμησε μια «κουρασμένη» εσωτερική οικονομική κατάσταση και για να προχωρήσει, δεν είναι εύκολο. Οι πολίτες της Κύπρου όπως στη Πορτογαλία και την Ελλάδα, γνωρίζουν ότι κανένας, κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα μόνο του. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, χρειαζόμαστε ευρωπαϊκούς θεσμούς, και από την άλλη χρειαζόμαστε περισσότερη ευθύνη, περισσότερη επίβλεψη, και η επίβλεψη είναι ένα είδος αλληλεγγύης". 
 
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές, ως μοναδική διαδικασία συμμετοχής των πολιτών στην ευρωπαϊκή δημοκρατία και έστειλε μήνυμα στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες. 
 
OTHMAR KARAS ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ:"η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνει περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη δημοκρατική νομιμότητα, περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο και αυτό είναι προς το συμφέρον των πολιτών της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού μέλλοντος" 
 
Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχει αύριο επαφές με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και κοινή συνάντηση με τους Προέδρους και μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικονομικών και Προϋπολογισμού.
 
Νωριτερα
 
Από σήμερα ξεκινά η εξέταση του ρόλου της Τρόικα στην Κύπρο
 
Στην Κύπρο θα βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα αντιπροσωπεία της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής Ευρωβουλής, η οποία εξετάζει το ρόλο της Τρόικα  στις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έρευνα της αντιπροσωπείας στην Κύπρο αποτελεί κομμάτι του γενικότερου ελέγχου που επιχειρεί να ασκήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γύρω από τις συνθήκες και τις αποφάσεις που οδήγησαν στη συνομολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής της Τρόικα με τις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.
 
«Η πρωτοφανής και καινοτόμα, αν μη τι άλλο, προσπάθεια δρομολογήθηκε από την έκθεση που κατέθεσε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ο Othmar Karas, η οποία εμπλουτισμένη πλέον από τα πορίσματα που θα προκύψουν κατά την περιοδεία στις προαναφερθέντες χώρες θα παρουσιαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρεται.
 
 Αναφερόμενος στο θέμα ο ίδιος ο εισηγητής τόνισε ότι θέλει να θέσει στο επίκεντρο της έρευνας τις ενδεχόμενες ελλείψεις της νομιμοποίησης των αποφάσεων της Τρόικα και τις δυνατότητες βελτίωσης του έργου της.
 
Η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τέσσερις Ευρωβουλευτές -τον Αυστριακό Αντιπρόεδρο του ΕΚ Othmar Karas (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), τον Γάλλο Liêm Hoang Ngoc (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες), τον Φιλανδό Nils Torvalds (Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες), τον Γερμανό Jurgen Klute (Ενωτική Αριστερά)- θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου και με τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων και Οικονομικών και Προϋπολογισμού.
 
Οι Ευρωβουλευτές θα έχουν επίσης συναντήσεις με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη, τους πρώην Υπουργούς Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή και Βάσο Σιαρλή, τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία καθώς και Κύπριους οικονομολόγους, εκπροσώπους του τραπεζικού και επιχειρηματικού τομέα αλλά και πρώην καταθέτες και μετόχους της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.
 
Η αντιπροσωπεία έχει ήδη πραγματοποιήσει τις ανάλογες επαφές στη Λισαβόνα ενώ μετά τη Λευκωσία θα ακολουθήσουν επισκέψεις στην Αθήνα και το Δουβλίνο. Ως στόχος έχει τεθεί το διερευνητικό έργο να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του προεκλογικού αγώνα.
 
Εν τω μεταξύ έχει προγραμματισθεί ακρόαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο στις 13 Ιανουαρίου, ακρόαση του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ στις 14 Ιανουαρίου, αλλά και ακρόαση του επικεφαλής  του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στις 15 Ιανουαρίου 2014.
 
Στην έκθεση που έχει ήδη κατατεθεί γίνεται λόγος για εξέταση της νομικής βάσης της λειτουργίας της Τρόικα, για τη δημοκρατική νομιμοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων γύρω από τα οικονομικά προγράμματα αλλά και για τα αποτελέσματα των αποφάσεων της Τρόικας.
 
Έχουν επίσης ήδη αποσταλεί ερωτηματολόγια σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Eurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψης της η αντιπροσωπεία θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στις 14.30 στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.