Το πιο ακριβό ρεύμα της Ευρώπης πληρώνουν οι Κύπριοι

 Στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, αποδεικνύουν αυτό που αισθάνεται ο κάθε Κύπριος καταναλωτής στην τσέπη του τα τελευταία χρόνια, ότι δηλαδή οι τιμές του ηλεκτρισμού έχουν φτάσει σε ύψη δυσβάστακτα για τα νοικοκυριά και ασύλληπτα για την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων.

Βάσει των στοιχείων της Eurostat, ενώ στην Ευρώπη των 27 ο μέσος όρος χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά το 2012 ανερχόταν σε 0.1316 ευρώ ανά κιλοβατώρα, στην Κύπρο την ίδια περίοδο η χρέωση ανέρχεται σε 0.2338 ευρώ ανά κιλοβατώρα κάτι που αντιστοιχεί σε 78% ακριβότερο ρεύμα.

Όπως φαίνεται και στο γράφημα της Eurostat για τα νοικοκυριά, η αρνητική πρωτιά της Κύπρου είναι με μεγάλη διαφορά ακόμα και από την δεύτερη χώρα στη σειρά την Ιρλανδία όπου το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος το 2012 ήταν 0.1845 ευρώ ανά κιλοβατώρα ,40 % πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 37% κάτω από την Κύπρο .

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Μάλτα με 0.1615 ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο με 0.1603 και το Βέλγιο με 0.1590 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στην αντίπερα όχθη το φθηνότερο οικιακό ρεύμα καταβάλλουν τα νοικοκυριά της Βουλγαρία με 0.0706 ευρώ ανά κιλοβατώρα, της Εσθονίας με 0.0771 και της Ρουμανίας με 0.0795 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές επιχειρήσεις λόγω του υψηλού κόστους που καταβάλλουν για το βιομηχανικό ρεύμα.

Να σημειώσουμε ότι στα στοιχεία της Eurostat δεν γίνεται επεξεργασία σε σχέση και με το κόστος διαβίωσης.

Την ίδια ώρα με βάση διεθνές παρατηρητήριο τιμών όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων σε 52 χώρες ανά το παγκόσμιο η Κύπρος κατατάσσεται ως η 19η ακριβότερη χώρα όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης και η 25η ακριβότερη στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων.

Με βάση τα στοιχεία ακριβότερη χώρα στην αμόλυβδη βενζίνη κατατάσσεται η Τουρκία και στο πετρέλαιο κίνησης η Νορβηγία.

 

 

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.