Χατζηγιάννης: Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα είχαν ΜΕΔ 200εκ.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων αλλά και την αντιμετώπιση που έτυχε ο Συνεργατισμός από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, ήταν στο επίκεντρο της σημερινής κατάθεσης του πρώην Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Νικόλα Χατζηγιάννη ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής.


Κόκκινα δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ είχαν στον Συνεργατισμό πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην σημερινή μαραθώνια κατάθεση του πρώην γενικού διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλα Χατζηγιάννη στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. 

Όπως ανέφερε μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής, ο Γεώργιος Χαραλάμπους, το Φθινόπωρο του 2017 υπήρχαν 3.000 λογαριασμοί που ήταν συνδεδεμένοι με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Τα 202 εκατομμύρια ευρώ ήταν κόκκινα δάνεια. 
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε «δεν πλήρωναν τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα είναι μια μεγάλη υπόθεση. Η εικόνα της χώρας δεν ήταν καλή. Κάποιοι οι οποίοι κατέχουν πολιτικά αξιώματα και μπορεί να νομοθετούν την ίδια ώρα είναι κακοπληρωτές σε μια τράπεζα που κατά 99% είναι κρατική»

Για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο κ. Χατζηγιάννης υπέδειξε ως κύριες αιτίες τις πολιτικές που ακολουθούνταν στον Συνεργατισμό πριν απο το 2014 και ακολούθως την αντιμετώπιση που έτυχε η Τράπεζα από τους Ευρωπαϊκούς Εποπτικούς Μηχανισμούς. 

«Τρώγαμε απίστευτο ξύλο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ήταν αποικιοκρατική η αντιμετώπιση απέναντι μας. ʼλλο να σου λέει άλλος να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου και άλλο να προσβάλλεις ένα ολόκληρο οργανισμό. Ήταν απίστευτες συμπεριφορές» κατέθεσε ο Νικόλας Χατζηγιάννης. 

Ο κύριος Χατζηγιάννης, σε ότι αφορά τα Μη Εξυπηρετούμενα, υποστήριξε ότι υπό τις περιστάσεις, καταβλήθηκε μια τεράστια προσπάθεια που έφερε σημαντικά αποτελέσματα στην μείωση τους. Σημείωσε ότι στον Συνεργατισμό υπήρχαν 15 χιλιάδες δάνεια πρώτης κατοικίας. 

Όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης το 45% των κόκκινων δανείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας αφορά δάνεια πρώτης κατοικίας. Υπάρχουν, είπε, κατοικίες των 150 χιλ. αλλά και των 5 εκ. που συγκαταλέγονται στις πρώτες κατοικίες και σε ότι αφορά το ποσοστό των κατοικιών κάτω από τις 350 χιλ., ανέφερε πως αντιστοιχεί σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που είχανε στο χαρτοφυλάκιο τους. 

Με την ολοκλήρωση της τριήμερης κατάθεσης του κ. Χατζηγιάννη, ο πρόεδρος της επιτροπής υπέβαλε στον μάρτυρα μεταξύ άλλων τα εξής: 

  • Γεώργιος Αρέστη- Πρόεδρος Ερευνητικής: Σε τί πιστεύετε ότι αποτύχατε κ. Χατζηγιάννη, και η τράπεζα κατέρρευσε επί ημερών σας; 
  • Νικόλας Χατζηγιάννης – Πρώην Γενικός Διευθυντής ΣΚΤ: Η αλλαγή των παραμέτρων και η προσπάθεια να λειτουργήσει ως τράπεζα από τα μπακάλικα πριν το 2014. 
  • Γεώργιος Αρέστη- Πρόεδρος Ερευνητικής: Ποιο ποσοστό ευθύνης δίνεται στον εαυτό σας; 
  • Νικόλας Χατζηγιάννης – Πρώην Γενικός Διευθυντής ΣΚΤ: Μπορεί κάποιες από τις αποφάσεις μας να ήταν λανθασμένες. 
Την επόμενη Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, ενώπιον της επιτροπής θα παρουσιαστεί η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. 

Μάριος Αδάμου

ANT1 Newsroom

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.