Ούτε τα ιερά ούτε τα όσια εξαιρέθηκαν από το φαγοπότι στον Συνεργατισμό

Αποκαλύψεων συνέχεια στην Ερευνητική Επιτροπή για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού. Δάνεια με υποθήκες, εκκλησίες και κοιμητήρια, στον Συνεργατισμό. Δάνεια όμως και σε υπερήλικες, μα όριο αποπληρωμής σαράντα χρόνια. Από την άλλη, πληθαίνουν οι μαρτυρίες ενώπιον της Ερευνητικής, ότι η κατάληξη του Συνεργατισμού που σήμερα, σήμανε το τέλος εποχής, είχε προαποφασισθεί και δρομολογηθεί από τους ευρωπαίους επόπτες, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2017.

Ούτε τα ιερά ούτε τα όσια, εξαιρέθηκαν από το φαγοπότι στο Συνεργατισμό. Μετά τα δάνεια σε πεθαμένους και τα δάνεια εκατομμυρίων σε γραμματεις η μάρτυρες που καταθέτουν στην ερευνητική επιτροπή για την κατάρρεση του Συνεργατισμού μίλησαν και για δάνεια με εγγύηση εκκλησίες και νεκροταφεία. 

Το μέλος της επιτροπείας του Συνεργατισμού Γιώργος Κίττος κατέθεσε ότι Ιερείς, εκκλησιαστικές επιτροπές, κοινότητες και Δημαρχεία, υποθήκευαν ότι μπορούσαν 
με υποθήκες εκκλησίες, ακόμα και νεκροταφεία. 

Μίλησε επίσης για δάνεια ακόμα και με χρονικό όριο αποπληρωμής για τον δανειολήπτη, τα 130 χρόνια ζωής: "Μάθαμε πολλά για το χάος στον Συνεργατισμό πριν από το 2013, όταν και αναλάβαμε στην Επιτροπεία (ΣΚΤ). Έχω πληροφορίες για πολλές ατασθαλίες που γίνονταν στα ΣΠΙ. Δίνονταν, δάνεια και έμπαιναν υποθήκες ακόμα και εκκλησίες και κοιμητήρια. Να σας πω, ότι δόθηκε δάνειο σε 90χρονη, με χρονικό όριο εξόφλησης του δανείου της τα 40 χρόνια. Γνωρίζουμε, ότι εκτιμητές ακινήτων "υπερεκτιμούσαν" αξίες ακινήτων για να δίνονται μεγάλα δάνεια". 

Και εμείς γνωρίζουμε περιπτώσεις, όπου υποβάθμιζαν αξίες ακινήτων σε κόκκινα δάνεια, για να διευκολύνουν π.χ. σε μια περίπτωση, Γραμματέα ΣΠΙ να πάρει το ακίνητο, σε φθηνή τιμή, ειπε ο πρόεδρος της Ερευνητικής Γιώργος Αρέστη. 

Ο δεύτερος μάρτυρας, Πανίκος Πούρος, επί σειρά ετών διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού, που μετείχε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, πρώην μέλος σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών και μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής μετά το 2013, τόνισε πως η πορεία που οδήγησε στην κατάρρευση του Συνεργατισμού, είχε προαποφασισθεί και δρομολογηθεί από τους ευρωπαίους επόπτες.Αναφέρθηκε στο καλοκαίρι του 2017: 

"Η Επιτροπεία της Συνεργατικής κλήθηκε, με 24 ώρες προειδοποίηση, στις 11 Αυγούστου 2017 στην Κεντρική Τράπεζα. Σε συνδυασμό με κάποια άλλα γεγονότα, άρχισα να νιώθω πως ό,τι και να κάναμε για την εξεύρεση κεφαλαίων ή για τη μείωση των ΜΕΔ δεν θα καταφέρναμε τίποτα. Ουσιαστικά ένιωθα ότι οι σημερινές εξελίξεις, ήταν από τότε, δεδομένες", ειπε. 


Σε ερώτηση αν μπορούσε να είχε αποφευχθεί η κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο κύριος Πούρος μίλησε για προδιαγεγραμμένη πορεία και προηλειμμένες αποφάσεις των ευρωπαίων, που δεν μπορούσαν να ανατραπούν. Απαίτησαν συγκεκριμένα, η Συνεργατική να μειώσει τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα σε οκτώ μήνες, από τα 7,2 δισ. σε 5,4 δις, κάτι που όπως είπε ήταν άπιαστο και το γνώριζαν πολύ καλά, και αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες, για τα λεχθέντα στην Κεντρική Τράπεζα στη συνάντηση της 11ης Αυγούστου 2017:

"Μας είπαν από την Κεντρική Τράπεζα: Μας ασκούν ασφυκτικές πιέσεις οι ευρωπαίοι επόπτες (σ.σ. Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός). Έρχεται τσουνάμι. Σας βάζουμε μεγάλους στόχους, κάμετε ό,τι μπορείτε για να τους πετύχετε. Γιατί, αλλιώς, θα έρθει η εκκαθάριση της ΣΚΤ". 

Παρόλα αυτά, τόνισε σε τέσσερις μήνες μειώσαμε τα κόκκινα δάνεια κατά 800 εκατομμύρια, αλλά καθόλου δεν λήφθηκε υπόψη. Εγινε ότι ήταν δυνατό, για την εξεύρεση επενδυτών και την μείωση του ποσοστού του κράτους, αλλά κάθε φορά που προχωρούσαμε, μας σταματούσαν. Συγκεκριμένα, παρά τα αρχικά τους ναι, στην εισαγωγή στο κυπριακό Χρηματιστήριο, την παραχώρηση δωρεάν μετοχών, την εξεύρεση ξένων επενδυτών και κεφαλαίων, τα μπλόκαραν στο τέλος όλα:

"Πέτυχαν με "ένα σμπάρο τρία τρυγόνια". α) να βγουν πέραν των €6 δισ. ΜΕΔ από το τραπεζικό σύστημα. β) Το καλό κομμάτι να πάει σε μια από τις συστημικές τράπεζες στην Κύπρο, μειώνοντας παράλληλα, ουσιαστικά και τα δικά της κακά δάνεια. γ) Έφυγε το κράτος από το τραπεζικό σύστημα. Δεν ξέρω αν θυσιάστηκε ο Συνεργατισμός, αυτό που ξέρω είναι ότι η Συμφωνία ΣΚΤ – Ελληνικής, βοηθά το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία και αυτό αποδεικνύεται και από την αναβάθμιση που έτυχε τελευταίως η οικονομία. Αλλά, αν δινόταν χρόνος τα ΜΕΔ θα μειώνονταν δραστικά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και με τη συμβολή της Altamira". 

Στη συνέχεια ερωτήθηκε για την διαδικασία επιλογής του Νικόλα Χατζηγιάννη ως Γενικού Διευθυντή, μετά την παραίτηση Μάριου Κληρίδη. 

"Αποφασίστηκε για την ανάδειξη του διαδόχου, να ανατεθεί η διαδικασία στην ίδια εταιρεία που επέλεξε τον Μάριο Κληρίδη. Είχαμε την θέση του ΥΠΟΙΚ ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να τελειώσει εντός 2 εβδομάδων γιατί υπήρχε συνάντηση με την τρόικα. Παράλληλα, ήρθε μία επιστολή των 28 ΣΠΙ, με εισήγηση για τον κ. Χατζηγιάννη. Οι Οίκος προχώρησε σε προσωπική συνέντευξη με τον κ. Χατζηγιάννη και μας απάντησε αμέσως: "Είναι εξαιρετικός (outstanding). Σταματήστε κάθε διαδικασία", ειπε. 

Οι εργασίες της Ερευνητικής θα συνεχιστούν στις 5 Σεπτεμβρίου. 


Κυριάκος Κυριακίδης

Νίκος

31/08/2018>16:02

Να δούμε αν θα χώσουν κανένα μέσα απο αυτούς που τα έδιναν τα δάνεια η αν θα τους δίνουν και λεφτά από πάνω για εθελούσια αφυπηρέτηση. Κάποιοι μοιράστηκαν τα δισεκατομμύρια και οι σοφοί κυνηγούν τους γιατρούς και τους εκπαιδευτικούς για να κλείσουν τρύπες!!! Φτάνει πια ο κόσμος δεν μασά!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.