Με 32 ψήφους υπερ πέρασαν οι κρατικές εγγυήσεις. Πράσινο φως και για τα 5 ν/σ των ΜΕΔ

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρία της Ολομέλειας της βουλής. Υπερψηφίστηκε χωρίς τροπολογίες το πακέτο νομοσχεδίων για τα ΜΕΔ και το καθεστώς της ΣΚΤ.

*Αν χρησιμοποιείτε από android συσκευή την εφαρμογή μας και δεν βλέπετε το ανανεωμένο άρθρο, πατήστε ΕΔΩ.

Αύριο θα είναι μια νέα μέρα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας ενώπιον της έκτακτης Ολομέλειας της Βουλής η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ.Με 32 ψήφους υπερ «περνούν» οι κρατικές εγγυήσεις και ουσιαστικά, σήμερα "κλείδωσε" η διαδικασία της συμφωνίας Ελληνικής - Συνεργατικής. Πράσινο φως και για τα πέντε νομοσχέδια των ΜΕΔ. 

ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ υπερψήφισαν τις κρατικές εγγυήσεις για την Ελληνική Τράπεζα.

Εγκρίθηκαν τα πέντε νομοσχέδια με ψήφους ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, χωρίς τροποποιήσιες και κάποιες από τις προτάσεις νόμου των κομμάτων. 
  
Nα σημειωθεί, ότι η συνεδρίαση  ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 4 το απόγευμα ωστόσο μετατέθηκε στις 5 εξαιτίας της πληθώρας τροπολογιών για τις οποίες χρειάστηκε περισσότερος χρόνος μελέτης. 

olomelia6666


Οι φωτογραφίες είναι του Ανδρέα Μανώλη. 


Τι προηγήθηκε στην Συνεδρίαση της Ολομέλειας: 21:45 Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Εκτός από τις κρατικές εγγυήσεις και τα πέντε νομοσχέδια που υπερψηφίστηκαν, πέρασαν η πρόταση νόμου για τις τιτλοποιήσεις δανείων, η πρόταση νόμου περι συνεργατικών εταιριών και η πρόταση για τον περί πτώχευσης νόμου. Δεν πέρασε επισης η πρόταση νόμου για τον περί προστασίας της κύριας κατοικίας οφειλέτη και της ρύθμισης άλλων συναφών θεμάτων νόμος. 21:15 Προς ψήφιση οι προτάσεις νόμου των κομμάτων. Απορρίφθηκαν οι προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από Άννα Θεολόγου, Μαρίνο Σιζόπουλο και ο Γιώργο Περδίκη. 


21:06 Περνά το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση μακροπρόθεσμων χρεών της εταιρείας. Χωρίς τροπολογίες.


21:04 Πέρασε το νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα και της συμβούλους αφερεγγυότητας. Χωρίς τροπολογίες.


21:00 Περνά το νομοσχέδιο για κατάργηση μεταβιβαστικών σε μισθώσεις γης. Χωρίς τροπολογίες.


21: 02 Περνά το νομοσχέδιο για τις αγοραπωλησίες πιστωτικών διευκολύνσεων. Χωρίς τροπολογίες.


20:55 Περνούν τα νομοσχέδια για εκποιήσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Χωρίς τροπολογίες.


20:40 Καταψηφίζονται όλες οι τροπολογίες των κομμάτων, καθώς ΔΗΣΥ με 18 βουλευτές και ΔΗΚΟ με 10 βουλευτές δεν θα τις ψηφίσουν. 


20:34 Αρχίζει η ψηφορορία για τις τροπολογίες Εισήγηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ για συνεχιστεί η ψηφοφορία για τις τροπολογίες καθώς, ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, καταψηφίζουν όλες τις τροπολογίες και έτσι δεν θα περάσουν. Αρνείται το ΑΚΕΛ την εισήγηση του Σιζόπουλου. Συνεχίζεται η ψηφορορία για τις τροπολογίες.


20:23 Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Διαμανού στο βήμα. Παρεμβαίνει ο Νίκος Τορναρίτης. Έκκληση του Προέδρου της Βουλής να ολοκληρώσει ο κ. Δαμιανού. 


20:14 Άρχισε η συζήτηση για τις τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα σε σχέση με τα ΜΕΔ. 


20:07 Αρχίζει η ψηφοφορία για τις κρατικές εγγυήσεις για την Ελληνική. 52 παρόντες, 32 ψήφοι υπερ, 20 εναντίον.


19:47 Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου στο βήμα. Θα προσπαθήσω να αλλάξω το κλίμα αναφέρει, στην τριώρη μέχρι τώρα συνεδρίαση της Ολομέλειας και αναφέρεται στην πεθερά του και τη σύζυγό του. Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής «ας μην προσπαθήσουμε να προτρέξουμε των πορισμάτων. Εμείς δηλώνουμε πως όποιο και να είναι το πόρισμα εμείς θα το σεβαστούμε, οποιες κι αν είναι οι επιπτώσεις, όποιες και να είναι οι πολιτικές ευθύνες»


Ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως το ότι δεν έγινε κούρεμα στο Συνεργατισμό το 2013 ήταν άδικο για τους καταθέτες και τους μετόχους των άλλων τραπεζών. 

Σε έντονο ύφος, ανέφερε ήρθε η ώρα να στηρίξουμε τα νομοθετήματα για να στηρίξουμε αυτούς που έχουν ανάγκη.


19:44 Στο βήμα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας. Ψηφίζει υπερ ακολουθώντας τη γραμμή του ΔΗΚΟ.


19:29 Στο βήμα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος εκπροσωπεί, όπως είπε, τον Άντρο Κυπριανού, λόγω της αδιαθεσίας που ένιωσε και αποχώρησε μετά από προτροπή των γιατρών από τις εργασίες της Ολομέλειας. Η σημερινή ημέρα είναι αποφράδα ημέρα αναφέρει και επεσήμανε πως χρειάζεται οικονομική αλλαγή. 


 19:19 Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος στο βήμα. Το ΔΗΚΟ υπερψηφίζει τα νομοσχέδια και την κρατική εγγυήση, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. Είναι άδικο αυτό που ζητά σήμερα η Βουλή αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. Θεωρώ ότι αυτοί που μας λένε να καταψηφίσουν τα νομοσχέδια και τις κρατικές εγγυήσεις, να μας πουν ενναλακτικές, τονίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. 


19:16 Στο βήμα βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης.


19:04 Στο βήμα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Η θετική ή αρνητική μας ψήφος για τα νομοσχέδια τιτλοποίησης δανείων και εκποιήσεων θα εξαρτηθούν από τις τροπολογίες. 


18:48 Στο βήμα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Το ΑΚΕΛ καταψηφίζει τις κρατικές εγγύησεις και η θέση του κόμματος σε σχέση με τα νομοσχέδια για τα ΜΕΔ, θα εξαρτηθεί από τις τροπολογίες που θα κατατεθούν. 


18:33 Στο βήμα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης. Υπάρχουν και θετικά και αρνητικά από τη συμφωνία για τον Συνεργατισμό, αναφέρει. Το ΔΗΚΟ, με τις τροπολογίες στα πέντε νομοσχέδια που αφορούν την διευκόλυνση των εκποιήσεων, έρχεται να προστατεύσει τον ευάλωτο δανειολήπτη, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Άγγελος Βότσης, αναφέροντας ότι οι εισηγήσεις του ΔΗΚΟ θα ψηφιστούν μαζί με τα υπόλοιπα νομοσχέδια.


18:27 Στο βήμα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά. Δεν θα επιτρέψουμε οι συνεπείς να είναι τα κορόιδα, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ. Επεσήμανε πως όταν ενέκριναν τα προηγούμενα κεφάλαια γνώριζαν ότι ο Συνεργατισμός μπορούσε να απορροφηθεί  από άλλη τράπεζα.


18:26 ΔΗΣΥ(18 βουλευτές), ΔΗΚΟ(10 βουλευτές), ΕΛΑΜ(2 βουλευτές) και ΕΔΕΚ (3 βουλευτές) υπερψηφίζουν κρατικές εγγυήσεις. Με 33 ψήφους υπερ περνούν οι κρατικές εγγυήσεις. 


18:24: Στο βήμα ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους. Η ΕΔΕΚ ψηφίζει τις κρατικές εγγυήσεις. 
Ο κ. Μυριάνθους είπε ότι η συμφωνία για τις κρατικές εγγυήσεις στην Ελληνική Τράπεζα είναι ετεροβαρής. Ανέφερε, ωστόσο, ότι είτε θα εγκριθούν τα 2,5 δις γαι τις εγγυήσεις είτε θα αντιμετωπίσουμε από αύριο εκκαθάριση και ρευστοποίηση και θα προχωρήσουμε με ομόλογο και νέο μνημόνιο. Για αυτό, ανέφερε, η ΕΔΕΚ θα στηρίξει την πρόταση για τις εγγυήσεις.


18:09 Στο βήμα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης. Καλούμαστε να υπογράψουμε την ληξιαρχική πράξη θανάτου του Συνεργατισμού λέει ο κ. Περδίκης. Προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε δια ψευδών παραστάσεων την εξουσία και πως ως πολιτεία θα πρέπει να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα προς την κοινωνία.


18:05 Εκτός και πάλι, λόγω αδιαθεσίας ο Γ.Γ Άντρος Κυπριανού. Θα απέχει από τις σημερινές εργασίες της Ολομέλειας.
akel22 


17:56 Στο βήμα ο βουλευτής του κινημάτος Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας. Η κυβέρνηση πήρε σχεδόν πρόχειρα αποφάσεις. Η Αλληλεγγύη θα ψηφίσει σε σχέση με τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, ανάλογα με την τύχη που θα έχουν οι τροπολογίες που θα στηρίξει, ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας.17:45 Στο βήμα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. Σε έντονο ύφος, ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης. Καταψηφίζει τις κρατικές εγγυήσεις και τα νομοσχέδια για τα ΜΕΔ. Θετική ψήφος στη συμφωνία για τον Συνεργατισμό συνιστά επιβράβευση των φαύλων, λέει ο Περδίκης.


17:30 Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου στο βήμα της Ολομέλειας. Υπερψηφίζει τις κρατικές εγγυήσεις το ΕΛΑΜ και καταψηφίζει τα νομοσχέδια για τα ΜΕΔ. Δυστυχώς καμία πρόταση δεν εισακούστηκε και τα νομοσχέδια που οδηγούνται σήμερα προς ψήφιση δεν επιλύουν το πρόβλημα υπογράμμισε ο κ. Χρίστου.17:15 Ευχές Δημοκρατικού Συναγερμού στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού ο οποίος ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Επέστρεψε στις πέντε και τέταρτο στο καθήκον. 17:14 Στο βήμα η ανεξάρτητη βουλευτής, Άννα Θεολόγου, λέγοντας ότι στοχοποιήθηκε από μερίδα του Τύπου για την εταιρεία του πατέρα της, επειδή, όπως ανέφερε, τόλμησε να τα βάλει με το πολιτικοκοινωνικό κατεστημένο και ότι η εταιρεία του πατέρα της είναι η μισή αλήθεια. Εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία για τον Συνεργατισμό είναι αμφιβόλου νομιμότητας, επισημαίνοντας πως την εγγυάται η Κυβέρνηση με 2,6 δις.  


 17:09 Σήμερα σώζουμε την Οικονομία και το οικονομικό σύστημα λέει ο Δημήτρης Συλλούρης απο το βήμα. Δεν έδωσε θετική ψήφο για τον Συνεργατισμό.  17:07 Στα πηγαδάκια μεταξύ βουλευτών λέγεται ότι οι κρατικές εγγυήσεις θα περάσουν με ενισχυμένη πλειοψηφία. Υπέρ θα ψηφίσει και ο Μαρίνος Μουσιούττας.


17:06 Άρχισε η κρίσιμη συνεδρίαση για τον Συνεργατισμό και τα ΜΕΔ.


16.20: Αβέρωφ: Παραμένω αισιόδοξος για την τελική έκβαση της σημερινής συνεδρίας της ολομέλειας. 
newaverof


16.00: Καθορίστηκε ο συνολικός χρόνος των ομιλητών στην Ολομέλεια. Δείτε εδώ


15.50: Ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις των αρχηγών των κομμάτων πριν την κρίσιμη Ολομέλεια. Πληθώρα τροπολογιών. Δείτε εδώ.


15.00: Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από τη βουλή. Δείτε εδώ.


13.00: Έκκληση Κληρίδη για αποφυγή τροπολογιών τελευταίας στιγμής. Δείτε εδώ.


Το σχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις θα υπερψηφίσει ο ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ  


 Λεπτές παραμένουν οι ισορροπίες σε σχέση με την σημερινή ψηφοφορία, που θα κρίνει όχι μόνο το μέλλον του συνεργατισμού, αλλά εν πολλοίς και της κυπριακής Οικονομίας. Και αυτό γιατί η αναμενόμενη θετική τοποθέτηση του Δημοκρατικού Κόμματος, σε συνδυασμό με τη δεδομένη στάση του κυβερνόντος ΔΗΣΥ, διασφαλίζει μεν μία οριακή πλειοψηφία για έγκριση των νομοσχεδίων, είναι όμως ευάλωτη σε τυχών απουσίες ή και «ανταρσίες» ακόμα της τελευταίας στιγμής. 

Το ΑΚΕΛ, ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει τις κρατικές εγγυήσεις, όπως επίσης εναντίον τάχθηκαν και Κίνημα Αλληλεγγύης, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Οικολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΛΑΜ στα 5 νομοσχέδια αναμένεται να έχει αρνητική στάση, ενώ υπό επιφυλάξεις θα κρατήσουν στάση αποχής σε σχέση με κάποιες τροπολογίες. 

Συσκέψεις πρίν την κρίσιμη Ολομέλεια


Τις τελικές τους θέσεις, κυρίως επί των δεκάδων τροπολογιών στα 5 νομοσχέδια που αφορούν την ολιστική αντιμετωπίση των ΜΕΔ αλλά και των προτάσεων νόμου, καθόρισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων σε ειδικές συνενδρίες πριν την έναρξη της κρίσιμης Ολομέλειας. Δείτε ΕΔΩ.

Οι συσκέψεις αρχηγών, ή Εκπροσώπων κομμάτων άρχισαν στις 3 το απόγευμα υπό τον ΠτΒ Δημήτρη Συλλούρη και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 5. Εν αναμονή για την θέση που αναμένεται να τηρήσει στην Ολομέλεια η ΕΔΕΚ, η οποία κρατά κλειστά τα χαρτιά της μέχρι την έναρξη της συνεδριάσης.

Οι συσκέψεις, των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων άρχισαν περίπου μια ώρα πριν από την έναρξη της Ολομέλειας για να συζητηθεί το σχέδιο απόφασης της βουλής για την κυβερνητική εγγύηση.

Βροχή τροπολογιών - Οι θέσεις των κομμάτων


Έκκληση Κληρίδη για αποφυγή τροπολογιών τελευταίας στιγμής
(Δείτε ΕΔΩ)

Οι προτάσεις νόμου θα κατατεθούν με αίτημα των εισηγητών τους να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η Ολομέλεια της Βουλής, θα αποφασίσει κατά πόσο και ποιες αποδέχεται να κατατεθούν και να τεθούν ενώπιον της υπό τη μορφή κατεπείγοντος.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια και θα εγκρίνουν τη συμφωνία, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας διαφοροποιήθηκε και ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια με βάση τη συνείδησή του.

Η ΕΔΕΚ θα αποφασίσει ανάλογα με τις τροπολογίες που θα περάσουν και η Αλληλεγγύη τείνει προς αποχή. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε να καταψηφίσει τις εγγυήσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύεται να καλύψει ενδεχόμενες ζημιές από τη συμφωνία με Ελληνική, ενώ για  το θέμα του νομοθετικού πλαισίου για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και τις εκποιήσεις έθεσε στόχο την απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων και προωθεί τις δικές του προτάσεις. Στο θέμα του σχεδίου Εστία, η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι «δεν θα περάσει και δεν θα εγκριθεί από τη Βουλή»

ANT1 Newsroom

Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.