Εγκλωβισμένοι αγοραστές. Διόρθωση της νομοθεσίας επιχειρεί η Νομικών

Προωθεί προτάσεις νόμου που στόχο έχουν την παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας στους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν αποπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους.


Απάλειψη ή και συμπλήρωση των κενών που εντοπίζονται σε διατάξεις του νόμου περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων του 2015 που αφορούσε τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, επιχειρεί η Επιτροπή Νομικών της Βουλής. 

Προωθεί προτάσεις νόμου που στόχο έχουν την παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας στους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν αποπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Γεώργιο Γεωργίου, σε γενικές γραμμές το σύστημα που θεσπίστηκε με το νόμο του 2015 σχετικά με τους εγκλωβισμένους αγοραστές ενυπόθηκων ακινήτων, έχει αποτύχει. «Ειδικότερα το σύστημα αδειοδότησης, έγκρισης, διαίρεσης και τιτλοποίησης νέων αναπτύξεων διαχρονικά έχει αποδειχθεί ανεπαρκέστατο. Παρά πολλές αναπτύξεις έχουν προχωρήσει χωρίς την εξασφάλιση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας, δεν υπάρχει έλεγχος και υφίστανται υπερμεγέθεις αναπτύξεις χωρίς την εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας. Αυτά τα φαινόμενα ήταν έντονα την περίοδο 2008- 2016» όπως ανέφερε.
 
Αυτό που επιχειρείται, όπως εξήγησε, «είναι η νομιμοποίηση υφιστάμενων παρανομιών όπως και η εξεύρεση τρόπου έκδοσης τίτλων για αναπτύξεις οι οποίες πωλήθηκαν με την κατάθεση πωλητηρίων εγγράφων στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας».
 
Η ψήφιση του περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων νόμου του 2015 αφορούσε τους λεγόμενους εγκλωβισμένους αγοραστές και η ψήφισή του αποσκοπούσε στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος που όντως υπάρχει εξαιτίας της αδυναμίας μεταβίβασης στο όνομα των αγοραστών εκείνων των ακινήτων για τα οποία έχουν διακανονιστεί πλήρως όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις έναντι του πωλητή αλλά για τα οποία ακίνητα δεν έχει εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας λόγω υποθηκών ή και άλλων εμπράγματων βαρών ή και άλλων επιβαρύνσεων επί του ακινήτου ή και προβλημάτων των εργοληπτικών εταιρειών.  
 
Η συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, θα συνεχιστεί στις 27 του μήνα ώστε οι προτάσεις να οδηγηθούν στην Ολομέλεια και να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως η Επιτροπή ξεκίνησε την κατ’ άρθρον συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου στην παρουσία του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου και θα συνεχίσει με κατ’ άρθρον συζήτηση της δεύτερης πρότασης σε δεκαπέντε μέρες.ρόθεση της επιτροπής, είπε, είναι όπως οι προτάσεις οδηγηθούν ενώπιον της ολομέλειας εντός των επόμενων μηνών, αλλά δεν ήταν σε θέση, όπως ανέφερε, να πει κατά πόσον αυτό θα γίνει πριν την ανάπαυλα των εργασιών της Βουλής μετά τα μέσα Ιουλίου.Εξέφρασε δε απαρέσκεια για την παντελή απουσία της κυβέρνησης από τη συζήτηση, όπως είπε.

ANT1 Newsroom

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.