Δυο κύκλους αξιολόγησης της οικονομίας ανακοίνωσαν οι διεθνείς οίκοι

Τον Μάρτιο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν η Κύπρος θα πετύχει την έξοδο της από την κατηγορία σκουπίδια, στην οποία βρίσκεται από το 2012. Οι οίκοι αξιολόγησης έδωσαν στη δημοσιότητα τις ημερομηνίες δημοσιοποίησης των αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας για το 2018.Τον χορό των αξιολογήσεων ανοίγει πρώτος ο αμερικανικός οίκος Moody’s στις 2 Φεβρουαρίου. 

Ο οίκος αναβάθμισε τη μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της κυπριακής οικονομίας τον περασμένο Ιούλιο στην βαθμίδα Ba3, τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία, με θετική προοπτική. Αναμένεται, ότι εκτός δραματικού απροόπτου, ο οίκος Moody’s θα προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση. 

Ωστόσο, κρίσιμης σημασίας για την έξοδο της Κύπρου από την κατηγορία σκουπίδια, στην οποία βρίσκεται από το 2012, θεωρείται η επόμενη αξιολόγηση που ακολουθεί από τον Οίκο Standard and Poor’s, στις 16η Μαρτίου. 

Και αυτό γιατί, στην προηγούμενη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας στις 15 Σεπτεμβρίου, ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ+, μόλις μια βαθμίδα πριν από την επενδυτική κατηγορία και με θετικό ορίζοντα.
 
Χρονικά οι δύο επόμενες αξιολογήσεις, είναι στις 20 Απριλίου, από τον Οίκο Fitch, ο οποίος τοποθετεί την κυπριακή οικονομία στο ΒΒ, δύο βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία και στις 25 Μαΐου, από τον καναδικό οίκο DBRS, ο οποίος έχει την οικονομία τρεις βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία. 

Σε περίπτωση που οι Standard and Poor’s, δεν προχωρήσουν τον Μάρτιο στην πολυπόθητη αναβάθμιση σε επενδυτική κατηγορία, η Κύπρος θα έχει άλλη μια ευκαιρία μέσα στο 2018, κατά τον δεύτερο γύρο αξιολόγησης από τους διεθνείς οίκους, στις 14 Σεπτεμβρίου. 

Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.