Καθησυχαστικός ο Οίκος Moody's για τον Συνεργατισμό

Θετικές οι διαπιστώσεις των Moody's για το Συνεργατισμό Σε ειδική Εκθεση του ο οίκος αναφέρεται μεταξύ άλλων σε μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια, υψηλή ρευστότητα πολύ μικρή πιθανότητα νέας στήριξης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από το κράτος.

Καθησυχαστικός ο Οίκος Moody's για τον Συνεργατισμό. Ο αμερικανικός Οίκος αξιολόγησης σε ειδική έκθεση του που εκδόθηκε στις 4 Ιανουαρίου, προχωρεί σε αναβάθμιση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας κατά μια βαθμίδα, στο Ba3 και μάλιστα με θετικό ορίζοντα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, την εκτίμηση του για μέτρια πιθανότητα στήριξης από την κυβέρνηση, σε περίπτωση ανάγκης. 

Συγκεκριμένα, ο Οίκος Moody's αναφέρει ότι η αξιολόγηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στο Caa2 σε ότι αφορά τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση των καταθέσεων, αντικατοπτρίζει, πρώτον το μικρό σύνολο υποχρεώσεων, απορρόφησης ζημιών που οδηγεί μια βαθμίδα χαμηλότερα στο Caa3 την προκαταρκτική εκτίμηση αξιολόγησης και δεύτερον, εξίσου σημαντικό, το μεγάλο μερίδιο που κατέχει στις εγχώριες καταθέσεις: "Η υπόθεσή μας για στήριξη, αντανακλά την παρουσία της ΣΚΤ ως μια τράπεζα κυρίως εμπορική, με μερίδιο αγοράς 32% στις εγχώριες καταθέσεις, καθώς και το ιστορικό κρατικής ενίσχυσης για την τράπεζα". 

Επισημαίνει παράλληλα, πως παρά το γεγονός ότι η κάλυψη των κόκκινων δανείων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αυτό αντισταθμίζεται από την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια. Με τον σχετικό δείκτη να διατηρείται στα υψηλά επίπεδα του 15,2% το Σεπτέμβριο του 2017. 

Εξηγεί παράλληλα, πως η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση του Συνεργατισμού στο Caa2, αντικατοπτρίζει την υψηλή ρευστότητα και την δομή χρηματοδότησης στη βάση των καταθέσεων. 

Καταγράφει επίσης, πως ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έναντι του συνόλου των δανείων, έχει βελτιωθεί στο 54,9%, το Σεπτέμβριο του 2017, από 57,8 που ήταν στο ψηλότερο σημείο που έφτασε το Δεκέμβριο του 2016. Σημαντικό θεωρείται παράλληλα το γεγονός, πως ο Οίκος Moody's δίνει σταθερό ορίζοντα στην αξιολόγηση του Συνεργατισμού. 


Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.