ΥΠΟΙΚ: Ισοσκελισμένος και αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του 2018

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ο Προϋπολογισμός του 2018 και το Μεσοπρόθεσμό Δημοσιονομικό Πλαίσιο του 2018 -2020. Ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένα έσοδα και έξοδα, μείωση του δημόσιου χρέους, μείωση της ανεργίας και ρυθμό ανάπτυξης στο 2,9 %.

Ισοσκελισμένος και αναπτυξιακός χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ο προϋπολογισμός του 2018. Μάλιστα προβλέπεται μικρό πλεονασματικό μαξιλαράκι της τάξεως του 1% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός ώστε να οδηγηθεί στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, δήλωσε ότι υπάρχει αύξηση στα αναμενόμενα έσοδα 3,4 % και αντίστοιχη αύξηση στις δαπάνες. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν νέοι φόροι, αλλά η αύξηση των εσόδων προέρχεται από την αναθέρμανση και ανάπτυξη της οικονομίας. 

Mε αυτό τον τρόπο απαντούμε από τη μια στην αστήρικτη κριτική ότι υπάρχει χαλάρωση στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών λόγω εκλογών, αλλά ταυτόχρονα από την άλλη απαντούμε στην περί του αντιθέτου κριτική ότι ακολουθούμε πολιτικές λιτότητας. Ούτε το ένα ισχύει, ούτε και το άλλο ", τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Συγκεκριμένα προβλέπονται δημόσια έσοδα 7 δισεκατομμύρια 700 εκατομμύρια ευρώ και έξοδα 7 δισεκατομμυρίων 500 εκατομμυρίων ευρώ. 

Υπάρχει πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,9 %, ο πληθωρισμός ότι θα κυμανθεί στο 1% και μείωση της ανεργίας στο 10%. Το δημόσιο χρέος για πρώτη φορά αναμένεται πέσει κάτω από το 100% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και συγκεκριμένα στο 99,7 %. 

Ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικές επενδύσεις, όπως το πρόγραμμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, σε πανεπιστημιακές και ερευνητικές υποδομές, ενώ ερωτήθηκε και για το πότε η Κυπριακή Οικονομία θα βγει από την κατηγορία σκουπίδια. 

Αυτό, σημειωσε, δεν αποτελεί απόφαση δική μας αλλά απόφαση των Οίκων "Εκτιμώ πως είμαστε σε μια πορεία αναβαθμίσεων αλλά πότε θα γίνει το επόμενο βήμα δεν είναι κάτι το οποίο θα μπορούσα ασφαλώς να προβλέψω", είπε.

Τέλος απάντησε στις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η αναφορά του στο θέμα του κατώτατου μισθού: "Κατανοώ ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και κατανοώ ότι δεν μπορεί η αντιπολίτευση να διεξαγάγει προεκλογικό χωρίς να αναφερθεί και στον τομέα της οικονομίας. Και κατανοώ ακόμη τη δυσκολία της αντιπολίτευσης να εντοπίσει υπαρκτά ζητήματα κριτικής στον τομέα της οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής, και συνεπώς γίνεται συζήτηση γύρω από ένα ανύπαρκτο ζήτημα".

Υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός δεν μειώθηκε από την παρούσα κυβέρνηση και είναι ο έβδομος πιο υψηλός στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Μάριος Αδάμου

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.