Μείωση κατά 4.200 στον έλεγχο του πόθεν έσχες

Στους 1800 περιορίζονται όσοι θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες σύμφωνα με τις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση και συζήτησε σήμερα η επιτροπή νομικών της βουλής ενώπιον του Υπουργού Δικαιωσύνης Ιωνά Νικολάου.

Μειώνονται κατά 4200 οι αξιωματούχοι οι οποίοι υποχρεώνονται να υποβάλουν εκθεση πόθεν εσχες σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης για τροποποίηση της υφιστάμενης και συζήτησε η Επιτροπή Νομικών της βουλής. 

Ο νόμος σήμερα προβλέπει υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες για 6 περίπου χιλιάδες κρατικούς αξιωματούχους και εκλελεγμένα πρόσωπα ενώ με την τροποποίηση η υποβολή θα περιοριστεί στα 1800 περίπου πρόσωπα. 

Στοχος της τροποποίησης είναι να μειωθεί ο αριθμός ώστε ο έλεγχος των δηλώσεων να γίνεται με πιο ορθό τρόπο. 

Μέσα από το νομοσχέδιο, δώσαμε βαρύτητα στα πρόσωπα εκείνα που ασκούν εξουσία που επηρεάζει ή δυνατό να επηρεάσει την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, εξήγησε ο Υπουργος Δικαιοσύνης.

Τα νομοσχέδια εξαιρούν δημάρχους και δημοτικά συμβούλια των κατεχομένων Δήμων, όλα τα κοινοτικά συμβούλια πλην των προέδρων και αντιπροέδρων και τις σχολικές εφορείες αφού πρόκειται για νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν από την πρώτη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχειών των 75 αξιωματούχων, η  Επιτροπή Νομικών θα συνεχίσει τη συζήτηση και την ερχόμενη Τετάρτη και κατά τις επόμενες εβδομάδες, μέσα από διεργασία θα καταλήξει σε νομοθεσία η οποία θα είναι πιο ολοκληρωμένη.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να σφυρηλατήσουμε τη διαφάνεια σε όσους διαχειρίζονται δημόσια χρήμα κατά τρόπο που να ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα του λαού.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Γεωργίου είπε πως κατά τη συνεδρία έγινε την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου.Ανέφερε ακόμα πως διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος απεικόνισης των στοιχείων στη δήλωση δίνει άλλη εικόνα από την πραγματική.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επανέλαβε ότι το πλαίσιο για το πόθεν έσχες συζητείται εκ νέου, με την πρόθεση να παραμένει όπως ήταν, δηλαδή να επέλθει διαφάνεια.Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα πως η  ζωή επιβεβαίωσε ανησυχίες που τέθηκαν από κάποια κόμματα από την αρχή για τις πρακτικές πτυχές του νομικού πλαισίου, οι οποίες χρειάζονται βελτίωση.
 
Δήλωση πόθεν έσχες είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν με την ανάληψη των καθηκόντων τους όλοι όσοι προβλέπονται από τον νόμο και ακολούθως τρία χρόνια μετά εφόσον κατέχουν ακόμα το αξίωμα ή τρείς μήνες μετά την απώλεια του ώστε να γίνεται σύγκριση και να διαπιστώνεται εάν έχει κατά τον χρόνο του αξιώματος γίνει υπερβολικός πλουτισμός. 

Στέλλα Κόκκινου - Γεωργιάδου

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.