Νέα νομοθεσία για δάνεια: Μάθετε τα δικαιώματα των δανειοληπτών & τις υποχρεώσεις των τραπεζών

Με μεγάλη καθυστέρηση η Κύπρος υιοθέτησε δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια για την προστασία δανειοληπτών. Αφορά δάνεια που εξασφαλίζονται με υποθήκη ακινήτων που προορίζονται για κατοικία. Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της καθυστέρησης, κινδυνεύει με επιβολή προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ολομέλεια της Bουλής υπερψήφισε δύο νομοσχέδια τα οποία ρυθμίζουν το πλαίσιο των συμβάσεων για δάνεια, σε καταναλωτές, τα οποία εξασφαλίζονται με υποθήκη ή με άλλη παρόμοια εξασφάλιση και οι οποίες αφορούν ακίνητα που προορίζονται για κατοικία, καθώς και την απόκτηση ακίνητης ιδιοκτησίας. 

Παρέχεται επίσης υψηλού επιπέδου προστασία στους καταναλωτές στον τομέα της σύναψης δανείων, με την υποχρέωση από τις τράπεζες, της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του καταναλωτή πριν από τη χορήγηση του δανείου ώστε να διασφαλίζεται η προοπτική τήρησης των υποχρεώσεων του δανειολήπτη.

Οι τράπεζες ή οι μεσίτες πιστώσεων, είναι υποχρεωμένοι να δίνουν πλήρεις λεπτομέρειες και πληροφορίες για τους όρους του δανείου, όπως για παράδειγμα τον υπολογισμό του συνολικού ετήσιου ποσοστού επιβάρυνσης για σκοπούς σύγκρισης δανείων από διάφορες τράπεζες. 

Με το δεύτερο νομοσχέδιο προτείνεται η επέκταση εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και στα μη εξασφαλισμένα δάνεια, που αφορούν στην ανακαίνιση ακινήτου που προορίζεται για κατοικία και οι οποίες συνεπάγονται συνολικό ποσό πίστωσης πέραν των 75.000 ευρώ. 

Τα δύο νομοσχέδια είναι εναρμονιστικά και ψηφίστηκαν σήμερα υπό την σκιά των ευρωπαϊκών πιέσεων λόγω της καθυστέρησης εναρμόνισης με σχετικές οδηγίες, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ήδη ενώπιον της επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Στην νομοθεσία ενσωματώθηκαν τροπολογίες της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών, με κυριότερη το μπλόκο στην αδειοδότηση και λειτουργία μη πιστωτικών ιδρυμάτων. 


Κυριάκος Κυριακίδης

MIXAEL IOANNIDES

30/04/2017>12:29

Τα νομοσχέδια είναι αντισυνταγματικά διότι δεν καλύπτουν όλες τις διευκολύνσεις των καταναλωτών ήτοι τρεχούμενους, δάνεια με εξασφαλίσεις ή υποθήκες που δεν αφορούν οικίες η ανακαινίσεις. Θα κοινοποιήσω τα εν λόγω νομοσχέδια προς την Ευρωπαική Επιτροπή για να εξαναγκάσει την Κυπριακή Δημοκρατία όπως οι νόμοι συνάδουν με τις Κοινοτικές οδηγίες

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.