Τέλη Μαρτίου έρχονται για έλεγχο τεχνικά κλιμάκια

Την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ενημέρωνε το Eurogroup για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, έκλειναν και οι συναντήσεις των κλιμακίων της Τρόικα, που επιστρέφουν στο τέλος Μαρτίου, για τον εξαμηνιαίο έλεγχο.

Στο εσωτερικό, η οικονομία έγινε σήμερα αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ ΑΚΕΛ και Δημοκρατικού Συναγερμού.

Στη σκιά της δεδομένης διαφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Κομισιόν, κατά πόσο επιβάλλεται η λήψη νέων μέτρων, για περαιτέρω εξυγίανση της Κυπριακής οικονομίας, φθάνουν τέλος του μήνα οι διεθνείς πιστωτές.

Η Κομισιόν εντοπίζει, ως γνωστόν, μεγάλες ανισορροπίες που προκαλούν υπερθέρμανση στην οικονομία. Την αντίθετη θέση του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ενίσχυσε η αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Standard and Poors', μόλις την περασμένη Παρασκευή.

 Όπως είπε ο κύριος Γεωργιάδης «Η αναβάθμιση αποτελεί μια πολύ αξιόπιστη επιβεβαίωση της προοπτικής ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και επιβεβαίωση της σταθερής και βιώσιμης πλέον πορείας των δημοσίων οικονομικών»

Η διατυπωμένη διαφωνία μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και της Κομισιόν, αποτέλεσε ένα εύφλεκτο ζήτημα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με το ΑΚΕΛ να εξαπολύει πυρά και τον Δημοκρατικό Συναγερμό να απορρίπτει.

Ο Στέφανος Στεφάνου Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «Δυστυχώς οι κυβερνώντες όταν ήθελα να επιβάλουν την νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική τους θεωρούσαν ως θέσφατο τις εντολές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κομισιόν, τις χρησιμοποιούσαν ως άλλοθι για να μην δίνεται η δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις και εν γένει στον λαό μας να υπερασπίζεται τα δικά του ζωτικά συμφέροντα. »

Ο Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «Το πρόγραμμα για τη διόρθωση της οικονομίας και το μνημόνιο ξέρει πολύ καλά το ΑΚΕΛ γιατί προέκυψε στην Κύπρο και το ζητούμενο δεν ήταν να διαφωνήσουμε με την ανάγκη να βγάλουμε τη χώρα από τη πτώχευση. Το ζητούμενο ήταν να διαφωνούσαμε με τις πολιτικές εκείνες του ΑΚΕΛ και του κυρίου Χριστόφια.»

Σημειώνεται ότι η διαφωνία της Κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες έγκειται και στην μεθοδολογία που η Κομισιόν χρησιμοποίησε για την εξαγωγή των συμπερασμάτων της για την κυπριακή οικονομία.

Νεοκλής Νεοκλέους

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.