Μείωση στις κενές θέσεις εργασίας στην Κύπρο

Λιγοστεύουν οι κενές θέσεις εργασίας στην Κύπρο, που μαζί με την Ελλάδα έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια ώρα σημειώνονται αυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια.

Μείωση στις κενές θέσεις εργασίας στην Κύπρο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, καταγράφει σε έκθεση της που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Το χαμηλότερο ποσοστό κενών θέσεων εργασίας έχει η Ελλάδα με 0,3% και ακολουθεί η Κύπρος.

Πρόκειται για τη μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην οποία σημειώθηκε πτώση, φθάνοντας το 0,6 τοις εκατό, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015 η Κύπρος κατέγραφε 0,7 τοις εκατό.

Tέταρτο τρίμηνο 2016

Κενές θέσεις εργασίας: 0,6%

Τέταρτο τρίμηνο 2015

Κενές θέσεις εργασίας: 0,7%

Όσον αφορά το ποσοστό των κενών θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, αυξήθηκε στο 1,8 τοις εκατό, ενώ στην Ευρωζώνη οι κενές θέσεις ανήλθαν την ίδια περίοδο στο 1,7 τοις εκατό, με τα υψηλότερα ποσοστά να έχουν η Τσεχία, το Βέλγιο, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ταυτόχρονα, με την μείωση των κενών θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Eurostat, η Κύπρος καταγράφει αύξηση στο εργατικό κόστος.

Το εργατικό κόστος αποτελείται από τους μισθούς και τα ημερομίσθια, καθώς και το κόστος που αφορά κυρίως συνεισφορές των εργοδοτών στα διάφορα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Κύπρος 4ο τρίμηνο 2016 1,1%

Κύπρος 4ο τρίμηνο 2015 -0,6%

Η Eurostat παρατηρεί αύξηση στο 1,1 τοις εκατό του εργατικού κόστους στην Κύπρο. Δείκτης ο οποίος ένα χρόνο πριν βρισκόταν στο πλην μηδέν κόμμα έξι τοις εκατό.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση σημειώθηκε ετήσια αύξηση του εργατικού κόστους κατά 1,7 τοις εκατό το τέταρτο τρίμηνο του 2016, ενώ η αύξηση στη Ευρωζώνη ήταν 1,6 τοις εκατό.

Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.