Οδηγίες προς τους δανειολήπτες

Οδηγίες προς τους δανειολήπτες δίνει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ., αναφέροντας ότι “δυστυχώς οι τράπεζες, εκμεταλλευόμενες τη συναλλακτική τους υπεροχή, συνεχίζουν να περιλαμβάνουν απαράδεκτους όρους στις δανειακές τους συμφωνίες.'

Οι τράπεζες, σημειώνει ο Σύνδεσμος, οφείλουν να ενημερώνουν προσυμβατικά τους δανειολήπτες και τους εγγυητές τους με τις απαραίτητες λεπτομέρειες και εξηγήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά και κινδύνους που εμπεριέχει η συγκεκριμένη δανειοδότησή.

Όπως αναφέρεται, ένα καινούριο δάνειο, αλλά και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης πρέπει να είναι βιώσιμο και κατάλληλο για τη συγκεκριμένη περίπτωση και οι δανειολήπτες καλούνται να μην δέχονται μη βιώσιμες πιστωτικές διευκολύνσεις ή αναδιαρθρώσεις.

Η ικανότητα αποπληρωμής, προστίθεται, είναι το κυριότερο κριτήριο για τη λήψη απόφασης για οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Έμφαση πρέπει να δίδεται στο παρόν εισόδημα και στις μελλοντικές ταμειακές ροές του δανειολήπτη και όχι στη διαθέσιμη εξασφάλιση, που αποτελεί δευτερεύουσα πηγή αποπληρωμής και σαν τέτοια θα πρέπει να αξιολογείται. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί από μόνη της κριτήριο για δανειοδότηση.

Οι τράπεζες, αναφέρει ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ., έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν τους δανειολήπτες για την κατηγορία του βασικού επιτοκίου που θα χρεώνεται, τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται και το χρόνο που θα εισπράττεται.

Το επιτόκιο που ακόμα και σήμερα απαιτούν συνήθως οι τράπεζες, σημειώνεται, είναι ψηλό και οι δανειολήπτες συμβουλεύονται να επιμένουν σε επιτόκιο της τάξης του 2% - 2,5%, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.

Ο τόκος υπερημερίας, προστίθεται, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2% (νοουμένου ότι αποδεχτεί αυστηρά σχετική ζημιά της τράπεζας).

Καλούνται οι δανειολήπτες, συνεχίζει ο Σύνδεσμος, όπως αρνούνται να υπογράφουν δανειακές συμβάσεις που περιέχουν όρο με βάση τον οποίο η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να λαμβάνει νομικά μέτρα σε οποιαδήποτε δικαστήρια στο εξωτερικό.

Η καταχώριση κυμαινόμενης επιβάρυνσης επί των περιουσιακών στοιχείων μιας δανειολήπτριας εταιρείας, σημειώνεται, πρέπει να γίνεται μόνο εάν κριθεί αναγκαία με βάση τεκμηριωμένη πολιτική της Τράπεζας ως προς την καταλληλότητα και την αναγκαιότητα της, ανάλογα με το είδος και τον σκοπό της εκάστοτε πιστωτικής διευκόλυνσης.

Καλούνται οι δανειολήπτες, σημειώνεται, να μην αποδέχονται πρόνοια με βάση την οποία το δικαίωμα για πρόωρη αποπληρωμή εξαρτάται από την απόλυτη κρίση της τράπεζας και ότι επιβαρύνεται με το κόστος πρόωρης εξόφλησης.

Επίσης, να μην αποδέχονται πρόνοιες με τις οποίες η τράπεζα τους δεσμεύει για την καταβολή εξόδων για επανεκτίμηση περιουσίας και/ή εκπόνηση οποιασδήποτε περιβαλλοντικής/ κοινωνικής μελέτης, εξόδων για έρευνα στο κτηματολόγιο αναφορικά με ακίνητη περιουσία στο όνομα τους ή των εγγυητών τους ή άλλου παρόχου εξασφάλισης, και νομικών εξόδων που θα προκύψουν μέσα στα πλαίσια αναθεώρησης / επανεξέτασης των διευκολύνσεων τους ή ως αποτέλεσμα έγερσης δικαστικής διαδικασίας.

Καλούνται οι δανειολήπτες, ακόμη, να μην υπογράφουν επιστολές των ελεγκτικών οίκων των τραπεζών, που να επιβεβαιώνουν το ισχυριζόμενο υπόλοιπο του δανείου τους. Επίσης να μην υποκύπτουν σε πιέσεις των υπαλλήλων των τραπεζών που παραπλανητικά τους καλούν να υπογράψουν αυτά τα έγγραφα.

Σύμφωνα με την Οδηγία και τον Κώδικα της Κεντρικής για τις αναδιαρθρώσεις, η εκποίηση ακινήτων, σημειώνεται, αποτελεί έσχατη λύση και δικαιολογείται μόνο αφού εξαντληθούν όλα τα άλλα περιθώρια αναδιάρθρωσης με άλλες βιώσιμες λύσεις.


ΚΥΠΕ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.