Στην Κύπρο η Ελεγκτική Υπηρεσία Ηνωμένου Βασιλείου

Στόχος, η αξιολόγηση και περαιτέρω βελτίωση του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Στην Κύπρο βρίσκεται για πρώτη φοράαποστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από πρόσκληση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αξιολόγηση και περαιτέρω βελτίωση του έργου της.

Σύφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος μιλούσε το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ στη Λεμεσό, με θέμα τη διαπλοκή και τη διαφθορά στο δημόσιο βίο, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είναι τέλεια αλλά έχει πάρα πολλές αδυναμίες και μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε διαδικασία αυτο-αξιολόγησης, για πρώτη φορά από το 1960, κατά την οποίαν αναδείχθηκαν πάρα πολλές αδυναμίες τις οποίες αρχίσαμε να διορθώνουμε.
 
Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι αυτές οι αδυναμίες δεν προέκυψαν τώρα αλλά "ήταν κρυμμένες κάτω από το χαλί", ενώ διαμήνυσε πως, μετά από δεκαετίες, εκσυγχρονίζονται οι ελεγκτικές οδηγίες που χρησιμοποιεί η Υπηρεσία και πως, για πρώτη φορά από το 1960, έχει κληθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για να αξιολογήσει την ίδια την Ελεγκτική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, συνέχισε, η αποστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκεται από τη Δευτέρα στα γραφεία της Υπηρεσίας, όπου πραγματοποιεί τους απαιτούμενους ελέγχους "για να μας μεταφέρουν βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στη δική τους Υπηρεσία".
 
Μιλώντας εξάλλου για το θέμα της εκδήλωσης, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στα νομοθετικά μέτρα που η πολιτεία οφείλει να προωθεί ως αντίδοτο στη διαπλοκή, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτά δεν αρκούν καθώς πέραν από νόμιμοι πρέπει να είμαστε και ηθικοί, καθότι το νόμιμο δεν είναι κατ` ανάγκη και ηθικό.
 
Η ηθική δεοντολογία, είπε, επιτυγχάνεται πρώτιστα με την εκπαίδευση της κοινωνίας, ακόμη και με την εισαγωγή σχετικών μαθημάτων στα σχολεία, ώστε οι πολίτες να προσδίδουν στους παράγοντες της ηθικής τη δέουσα σημασία και στην ανήθικη συμπεριφορά την προσήκουσα κοινωνική απαξία.
 
Σημαντική, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι και η σύνταξη και εφαρμογή, όπου το δυνατό, κανόνων ηθικής δεοντολογίας, αφενός γιατί διευκολύνουν την εμπέδωσή τους και αφετέρου, γιατί η ύπαρξη γραπτού κώδικα ηθικής δεοντολογίας είναι αναγκαίο υπόβαθρο ώστε να μπορεί να διωχθεί ποινικά ή πειθαρχικά ή να κατακριθεί πολιτικά ο παραβιάζων τον κώδικα.
 
 

ANT1 Newsroom

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.