Ετοιμο μέχρι το 2019 το τραμ Λευκωσίας

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η μελέτη βιωσιμότητας που ανέθεσε σε ελλαδικό οίκο το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, για δημιουργία τραμ στη Λευκωσία. Πότε λειτουργεί το τραμ και οι σταθμοί της διαδρομής.

Σύμφωνα με τη μελέτη που ανέλαβε ελλαδικός οίκος, και ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, το τράμ της Λευκωσίας θα ξεκινά από την περιοχή του νέου Γενικού Νοσοκομείου, θα εισέρχεται στη λεωφόρο Λεμεσού, θα διασχίζει τη λεωφόρο Μακαρίου, θα διέρχεται από τις οδούς Λεωνίδου και Ομήρου, θα μπαίνει στον οδό Κωστή Παλαμά, θα περνά από τη λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη, θα συνεχίζει στη λεωφόρο Στροβόλου και θα καταλήγει στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λακατάμια. 

Οπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Συντονιστής του Εργου Μιχάλης Λαμπρινός: 

- Το μήκος υποδομής δικτύου του τραμ θα είναι 14 χιλιόμετρα 
- Η συχνότητα διέλευσης τραμ θα είναι ανά 10 λεπτά 
- Κάθε μέρα θα διανύει 3.091 χιλιόμετρα με 216 διαδρομές 
- Θα διαθέτει 18 βαγόνια 
- Θα αναπτύσσει μέση ταχύτητα 22,9 χιλιομέτρων την ώρα. 

Το κόστος εφόσον παρθεί η πολιτική απόφαση το επόμενο διάστημα, θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί από κρατικούς πόρους και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Το υπόλοιπο ποσό υπολογίζεται να καλυφθεί από στρατηγικό επενδυτή που θα επιλεγεί μέσω ανοικτού διαγωνισμού. 

Ο Μιχάλης Λαμπρινός έδωσε και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου λέγοντας πως θα ζητηθούν προσφορές προς τα τέλη του χρόνου και αρχές του 2017 θα αρχίσει η υλοποίηση η οποία θα πάρει περίπου τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Συγκοινωνιών, το τραμ, ως κύριο μεταφορικό μέσο αντί του μετρό, αποτελεί την πιο κατάλληλη λύση για πόλεις του μεγέθους της Λευκωσίας για δύο βασικούς λόγους: 
 
- Το κόστος κατασκευής είναι πολύ μικρότερο 
- Στον άξονα από τον οποίο διέρχεται το τραμ δίνεται μια πνοή αναζωογόνησης. 

Παράλληλα, αναμένεται βελτίωση της προσβασιμότητας και του περιβάλλοντος, αύξηση της εμπορικής κίνησης και προσέλκυση νέων επενδύσεων σε αστικές περιοχές.Σωκράτης Ιωακείμ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.