Ταξιδεύοντας στην Κίνα

Ο Γίγαντας ξαναγεννήθηκε και αυτοσυστήνεται

Εδραιώνει τη θέση της στο σύγχρονο κόσμο η Κίνα, σε πολιτικό, οικονομικό, γεωστρατηγικό, ακόμα και τεχνολογικό επίπεδο, και αυτοσυστήνεται στη Δύση. Η μέχρι πρότινος εσωστρεφής δύναμη αλλάζει φιλοσοφία, καθώς έχει βάλει μπρος για τη νέα εποχή της, όπου φιλοδοξεί να έχει κυρίαρχη θέση παγκοσμίως. Στην Κίνα ταξίδεψε η Διευθύντρια Ειδήσεων του ΑΝΤ1 Έλλη Κοτζαμάνη.

«Όταν η Κίνα ξυπνήσει, θα ταρακουνήσει τον κόσμο» είχε πει ο Ναπολέων Βοναπάρτης, κάπου στον 19ο αιώνα, όταν η Κίνα βίωνε την υποτέλεια στη δυτική αποικιοκρατία, και άφηνε πίσω το μεγαλειώδες αυτοκρατορικό παρελθόν της.

Αποδείχθηκε ο πρώτος Δυτικός που κατανόησε τη γεωστρατηγική σημασία της. Και επιβεβαιώθηκε. Διότι ο 20ος ήταν για την Κίνα ο αιώνας της ανόρθωσης. Και ο 21ος εξελίσσεται στον αιώνα της κυριαρχίας της.

Η Κίνα, η τέταρτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο, μετά τη Ρωσία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ξαναγεννηθεί. Και παρουσιάζει μία εικόνα πολύ αλλιώτικη από αυτήν που έχει σχηματίσει στο μυαλό του ένας Δυτικός δημοσιογράφος, για την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Ένα δις εκατομμύριο 411 εκατομμύρια 664 χιλιάδες και 27 κάτοικοι, στις 20 Νοεμβρίου 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το 18,67% του παγκόσμιου πληθυσμού.

CZ8_A6384

Την αλλιώτικη εικόνα της Κίνας αντικρίσαμε από την πρώτη στιγμή της άφιξής μας, μετά από ένα ταξίδι δεκατεσσάρων ωρών, ως μέλη της πρώτης αποστολής δημοσιογράφων από την Κύπρο. Το ταξίδι διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Κίνας στη Λευκωσία και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, με πρόσκληση από το Διεθνές Ραδιόφωνο της Κίνας και την Ελληνική του Υπηρεσία.

Λειτουργοί της Υπηρεσίας, μας υποδέχθηκαν και μας συνόδευσαν σε κάθε βήμα στο ταξίδι μας. Η Αναστασία, ο Μάνος, η ʼρτεμις. Να μας αφήνουν τις καλύτερες των εντυπώσεων με το ζεστό χαμόγελο και την αφειδώλευτη φιλοξενία τους, αλλά και με τα άπταιστα ελληνικά τους.

Η νέα φιλοσοφία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος θέλει την Κίνα να ανοίγει τις πόρτες της για τους ξένους. Το καινούργιο όραμα, όπως το υπογράφει ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, έχει χρονικό ορίζοντα τα επόμενα 35 χρόνια, και αφορά «στη νέα εποχή μίας σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας» σταθερά κατευθυνόμενης από το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά ανοικτής στον κόσμο.

Πλάνο ανάπτυξης σε δύο φάσεις: εκμοντερνισμός της κοινωνίας από το 2020 ως το 2035 και μετεξέλιξή της σε μία ευημερούσα πολιτιστικά ανεπτυγμένη δημοκρατική, κατά τις αναφορές, κοινωνία ως το 2050.

«Εθνική ανανέωση» είναι το κυρίαρχο σύνθημα στο μανιφέστο του Σι Τζιπίνγκ. Και το προέβαλλαν με κάθε ευκαιρία οι Κινέζοι ιθύνοντες που μας υποδέχονταν, παραπέμποντας στα πορίσματα του 19ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος που μόλις είχε ολοκληρωθεί, και το οποίο περιέλαβε την «Σκέψη του Σι» στο Καταστατικό του κόμματος, μετατρέποντάς τον στον νέο Μάο Τσε Τουνγκ, που ήταν ο σύγχρονος αναμορφωτής της Κίνας, με το Μεγάλο ʼλμα του προς τα Εμπρός.

CZ8_A8279

Στη σύγχρονη Κίνα ανθούν οικονομικές δομές οι οποίες παραπέμπουν στον καπιταλισμό υπό την ομπρέλα της μονοκομματικής διακυβέρνησης, όσο και αν διαψεύδει έναν προς ένα τους όρους, ο αρμόδιος για την προπαγάνδα Υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσεν Τάο. Υποδέχθηκε την κυπριακή αποστολή σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο στο Πεκίνο, σε όροφο του πολυτελούς ξενοδοχείου Marriot, με θέα το συγκρότημα κτιρίων που στεγάζει το Υπουργείο Εξωτερικών, και απέφυγε να προβεί σε επίσημες δηλώσεις.

Οι εικόνες από το Πεκίνο επιβεβαιώνουν την καινούργια εικόνα της Κίνας. 
«Παραμυθένια πόλη» την είχε αποκαλέσει ο Μάρκο Πόλο. Και το παραμύθι συνεχίζεται, όχι όμως με δράκους και νεράιδες, αλλά μέσα από την μοντέρνα αρχιτεκτονική της και τη νέα υπερσύγχρονη ρυμοτομία της, σε πινακίδες νέον και σε γιγαντοοθόνες τελευταίας τεχνολογίας.

Η Κίνα είναι σήμερα η χώρα με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, που άγγιξε επίπεδα ρεκόρ πέραν του 9% στις αρχές της δεκαετίας, και το τρίτο τρίμηνο του 2017 κυμάνθηκε στο 6,8%.

Σταθερός ο ρυθμός ανάπτυξης από το 1978, όταν ο Ντεγκ Σιαοπίνγκ προώθησε την Πολιτιστική Επανάστασή του, και οδήγησε τη χώρα σε μία αγορά μικτής οικονομίας. Σήμερα 47% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος προέρχεται από τη βιομηχανία, 43% από τις υπηρεσίες και το υπόλοιπο 10% από τις γεωργικές εργασίες.

Παρόλα αυτά μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει στα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, και διαμένει κυρίως στις αγροτικές περιοχές, αλλά και σε γειτονιές των μεγαλουπόλεων που είναι κρυμμένες πίσω από τα δάση με τους υπερσύγχρονους ουρανοξύστες.

Διοικητικά η Κίνα είναι χωρισμένη σε 22 επαρχίες, πέντε αυτόνομες περιφέρειες και τέσσερις δημοτικές περιοχές. Εξαιρούνται το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Οι επαρχίες εκλέγουν τους δικούς τους τοπικούς άρχοντες και εκπροσώπους στη μεγάλη συνέλευση του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως με καμάρι προβάλλουν οι Κινέζοι συνοδοί μας, χωρίς να τους ξενίζει, ώστε να χρειαστεί να σχολιάσουν, την έλλειψη του δικαιώματος της απευθείας από το λαό εκλογής της κεντρικής ηγεσίας, ή την εξαιρετικά περιορισμένη δύναμη αντιπολιτευόμενων πολιτικών σχηματισμών.

Η Κίνα είναι, παράλληλα, η χώρα όπου αναπτύχθηκαν ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο και μία από τις τρεις αρχαιότερες πνευματιστικές φιλοσοφίες, με επιρροές και στον σύγχρονο κόσμο.

Κατά την αποκαλούμενη Περίοδο της Άνοιξης και του Φθινοπώρου, από τον 8ο ως και τον 5ο αιώνα προ Χριστού, αναπτύχθηκαν οι σημαντικότερες σχολές της Κινέζικης φιλοσοφίας. Για Εκατό Σχολές Σκέψης, με κυρίαρχη του Κομφούκιου, καυχώνται οι πνευματιστικοί Κινέζοι. Και υιοθετούν τις σκέψεις αυτές και σήμερα ως στάση ζωής.

Οι αρετές της κινεζικής φιλοσοφίας είναι αποτυπωμένες με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο στην Απαγορευμένη Πόλη, στην καρδιά της παλιάς πόλης του Πεκίνου.

CD0_A9778

CD0_A9787


Είναι η αυτοκρατορική πόλη, Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και το απόλυτο αξιοθέατο της κινεζικής πρωτεύουσας.

Υπήρξε η έδρα του Αυτοκράτορα της Κίνας, επί της Δυναστείας των Μινγκ και της Δυναστείας των Τσινγκ. Η έδρα του Γιου του Ουρανού.

Χρειάστηκαν διακόσιες χιλιάδες εργάτες και δεκαέξι χρόνια για να πάρει τη μορφή που διατηρεί μέχρι σήμερα, με τα 980 κτίρια που απλώνονται σε μία συνολική επιφάνεια περίπου επτά τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έχει 8.706 αίθουσες, όπου ζούσαν, μαζί με τον Αυτοκράτορα, εννέα χιλιάδες παλλακίδες και εκατό χιλιάδες ευνούχοι. Η κινεζική παράδοση λέει πως διαθέτει 9.999 και μισό δωμάτια, καθώς δέκα χιλιάδες δωμάτια έχει μόνο ο Ουρανός.

CD0_A9789

CD0_A9806

Η είσοδος στο συγκρότημα των αυτοκρατορικών παλατιών είναι η Πύλη της Ουράνιας Ειρήνης (Τιεν-Αν-Μεν) στην ομώνυμη πλατεία του Πεκίνου, όπου δεσπόζει το πελώριο πορτρέτο του Μάο Τσε Τουνγκ.

Ενώ η είσοδος στην αυτοκρατορική πόλη – που αποκαλείται απαγορευμένη διότι η είσοδος επιτρεπόταν μόνο με την άδεια του Αυτοκράτορα – είναι η Πύλη της Μεσημβρίας (Γου-Μεν). Το Ποτάμι του Χρυσού Νερού ρέει στην πλακόστρωτη αυλή, με πέντε μαρμάρινες γέφυρες, που αντιπροσωπεύουν τις πέντε αρετές του Κομφούκιου, οι οποίες και καθορίζουν τον τέλειο άνθρωπο: σεβασμός, γενναιοδωρία, ειλικρίνεια, φρόνηση και ευσπλαχνία.

CD0_A9813

Από τη μεσαία γέφυρα διέσχιζε την πλακόστρωτη αυλή ο Αυτοκράτορας για να καταλήξει στην Πύλη της Υπέρτατης Αρμονίας (Τάι-Χε-Μεν), που δεσπόζει πάνω σε μία υπερυψωμένη βάση.

Μία δεύτερη απέραντη αυλή, στην οποία χωρούν μέχρι και εκατό χιλιάδες άτομα, οδηγεί στην Αίθουσα της Υπέρτατης Αρμονίας (Τάι-Χε-Ντιάν) με τον Θρόνο του Δράκοντα.

CZ8_A8569

Ένας ξένος επισκέπτης χρειάζεται μέρες και μέρες για να περιδιαβάσει τα οικοδομήματα και να θαυμάσει τους θησαυρούς τους. Από το 2012, από τότε που καταγράφονται σχετικά στοιχεία και διεθνώς, η Απαγορευμένη Πόλη δέχεται ετησίως 15 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ το 2016 ο αριθμός αυτός άγγιξε τα 16 εκατομμύρια.

Κι αν η Απαγορευμένη Πόλη είναι το απόλυτο αξιοθέατο του Πεκίνου, το Μέγα Σινικό Τείχος, επίσης Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί το απόλυτο αξιοθέατο της Κίνας. Είναι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις οικοδόμημα του ανθρώπου. Και αποτελεί την οχύρωση που κατασκεύασαν σε διάστημα πολλών αιώνων οι Κινέζοι Αυτοκράτορες, για να προστατεύσουν την Κίνα από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φυλών.

CD0_A9757

CD0_A9762

CD0_A9765


Η κατασκευή του άρχισε από τον 7ο αιώνα π.Χ. και η σημερινή μορφή του σε πολλά σημεία αποδίδεται στη Δυναστεία των Μινγκ, που κυβέρνησε την Κίνα από το τέλος του 14ου μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα μ.Χ.

Το Μέγα Σινικό Τείχος εκτείνεται σε ένα συνολικό μήκος 8.850 χιλιομέτρων και αποτελείται από 6.259 χιλιόμετρα πραγματικού τείχους, 359 χιλιόμετρα τάφρου και 2.232 χιλιόμετρα φυσικών οχυρώσεων, όπως είναι λόφοι και ποταμοί. Άλλες μετρήσεις ανεβάζουν το συνολικό μήκος του, με όλες τις διακλαδώσεις, στα 21.196 χιλιόμετρα.

CD0_A9767

CZ8_A8479CZ8_A8489_WRAIA

Έλλη Κοτζαμάνη

Petros Andrianou

24/11/2017>07:26

Ωραίο το video σας,αλλά ο πληθυσμός της Κίνας είναι ένα δις και όχι ένα τρις.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.