Αντίστροφη μέτρηση. Η Βρετανία πήρε τον δρόμο εξόδου από ΕΕ

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit, καθώς η βρετανική κυβέρνηση ενημέρωσε επίσημα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50, την Τετάρτη 29 Μαρτίου.Περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο για να παρουσιάσει τους σχεδιασμούς της ξεκινά εξάλλου η Τερέζα Μέι.

Η Downing Street ανακοίνωσε επίσημα σήμερα την ημερομηνία κατά την οποία η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Ενήμεροι για το θέμα δηλώνουν Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

O Εκπρόσωπος της κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι «Ναι, έχουμε ενημερωθεί εκ των προτέρων. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Περιμένουμε την επιστολή. Τώρα γνωρίζουμε ότι θα την λάβουμε την 29η (Μαρτίου) και ναι, όλα είναι έτοιμα σε αυτή την πλευρά (Ε.Ε).»

Αμέσως μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγμάτευση, τις οποίες πρέπει να επικυρώσει η Σύνοδος Κορυφής, που θα συγκληθεί έκτακτα το αμέσως επόμενο διάστημα, για να δώσει επίσημα εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως και 2 χρόνια, με την Βρετανία να βιάζεται περισσότερο ώστε να καταφέρει να διατηρήσει τη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις της πρωθυπουργού της Σκωτίας περί δεύτερου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

Όπως είπε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι" Είμαι σαφής ότι θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα λειτουργεί για όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εμείς θα πάμε να διαπραγματευτούμε σκληρά, για να παραδώσουμε αυτό για το οποίο ψήφισαν οι Βρετανοί."

Για να ενημερώσει για τους σχεδιασμούς της και την πορεία της χώρας στην μετά την Ε.Ε εποχή, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πρώτο σταθμό το Σουόνσι της Ουαλίας.

Όπως ανακοινώθηκε, η Τερέζα Μέι προτίθεται στο διάστημα αυτό να ακούσει τις ανησυχίες του λαού και να απαντήσει στα ερωτήματα τους, σε μια ξεκάθαρη προσπάθειά της να περιορίσει τις αντιδράσεις εντός της χώρας της και να προστατεύσει τις θέσεις της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας. 

Χρυστάλα Βιλάνου

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.