«Ελληνικό» ρομπότ μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά!

 

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Γναφάκη, αριστούχο απόφοιτο του πανεπιστημίου του Central Lancashire, ο οποίος έδωσε το ελληνικό όνομα MAKIIS στην εφεύρεσή του, συνδυάζοντας παράλληλα τα αρχικά του έξυπνου αυτού συστήματος μακροσκοπικής διεπαφής (MAKroscopic Intelligent Interaction System).

Όπως τονίζει και ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο BBC, αυτό που το κάνει το κατασκεύασμά του μοναδικό είναι η ικανότητά του να εντοπίζει ποιός του μιλάει και να στρέφεται προς αυτόν. «Μιμείται μία ανθρώπινη συμπεριφορά, δηλαδή τον τρόπο που θα αντιδρούσε ένας άνθρωπος», λέει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Γναφάκης.

Ο MAKIIS διαθέτει ακόμα τη λειτουργία της αναγνώρισης ομιλίας και «υπακούει» σε όποιον του απευθύνεται. Μάλιστα, ο Παναγιώτης εξηγεί ότι το συγκεκριμένο ρομπότ θα μπορούσε να κάνει το μάθημα ενός καθηγητή στην Αγγλία, ενώ ο ίδιος  θα βρισκόταν στην Κίνα.

Ο ίδιος ο καθηγητής του Παναγιώτη, πάντως, ο Φίλιπ Τράντερ, σπεύδει να καθησυχάσει τους συναδέλφους του, ότι δεν πρόκειται να απαλειφθεί η ανθρώπινη παρουσία από την διδασκαλία. «Πάντα θα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να χειριστεί την ανθρώπινη αλληλεπίδραση με τους φοιτητές», τονίζει ο ίδιος.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.