Τσίπρας σε Ερντογάν: Να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη

Τόνισε ότι τα θεμέλια για την ελληνοτουρκική φιλία είναι ο αλληλοσεβασμός και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. "Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας χώρας", τόνισε ο Ερντογάν.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου Προέδρου, Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου, ένα μέρος που ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε οικείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλοσώρισε τον κ. Ερντογάν και εξέφρασε την επιθυμία του οι σχέσεις των δύο χωρών να συνεχιστούν να είναι καλές μιας και όπως είπε, πιστεύει στην ελληνοτουρκική φιλία. «Ως πρωθυπουργός το έχω αποδείξει αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε μάλιστα ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας, με εντάσεις και προκλήσεις μεγάλες, όπως το θέμα της Συρίας, αλλά και η ένταση στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να οικοδομηθεί υγιής διάλογος για να βρεθούν λύσεις.

«Η πρόσκλησή μας είχε σκοπό να επιδιώξουμε να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός.

Σημείωσε ωστόσο ότι για να χτιστούν αυτές οι γέφυρες θα πρέπει να υπάρχουν οι γερές βάσεις και τα θεμέλια, τα οποία είναι ο αλληλοσεβασμός, αλλά και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο.Ερντογάν: Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας χώρας


Από πλευράς του ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να πιστέψουν σε κάτι και να εστιάσουν από κοινού στο γεμάτο ποτήρι. «Πρέπει να οικοδομήσουμε την σχέση μας σε αυτή την αντίληψη» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι οι δυο λαοί έχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ τους.

«Θα πρέπει να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές. Εμείς ως χώρα, ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας χώρας. Είμαστε δυο λαοί που έζησαν κοντά ο ένας στον άλλο» είπε ο Ερντογάν κάνοντας λόγο για «λάθη του παρελθόντος».

«Εύχομαι και λέω μακάρι να είχαν διαπραχθεί λάθη από προηγούμενες εποχές και να μην είχαν αναγκαστεί άνθρωποι να ζήσουν όσα έζησαν. Έτσι, δεν θα είμασταν σε αυτήν την κατάσταση που είμαστε σήμερα. Αλλά θεωρώ ότι τα λάθη του παρελθόντος είναι πλέον κομμάτι της ιστορίας. Και πραγματικά πρέπει να στήσουμε το μέλλον σε γερά θεμέλια» σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές, κοινής λογικής, να διαμορφώσουμε μια κοινή ρητορεία, νομίζω ότι μπορούσε να επιλύσουμε πολλά προβλήματα» κατέληξε ο κ. Ερντογάν μεταφέροντας εκτός από τις προσωπικές του ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του λαού του προς τους Έλληνες.


Κοινή συνέντευξη Τσίπρα - Ενρτογάν

Ευτυχής για αυτή την επίσκεψη δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος που όπως είπε πραγματοποίησε 65 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα. «Αυτός ο χώρος μού είναι οικείος, αλλά έρχομαι πρώτη φορά ως Πρόεδρος», τόνισε.

«Τα βήματα που κάναμε είναι σημαντικά. Μεταξύ των θεμάτων που θίξαμε ήταν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα επανενεργοποιηθεί. Μιλήσαμε για εμπορική συνεργασία και σιδηροδρομικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις, αλλά και τον τουρισμό, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της τρομοκρατίας. «Πρέπει να πω ότι εμείς κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα γνωρίζει καλά τον αντιτρομοκρατικό αγώνα», ανέφερε ο κ. Ερντογάν, ενώ μιλώντας για το θέμα των πραξικοπηματιών που έχουν προσφύγει στην Ελλάδα, είπε, πως ανέφερε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι «αυτοί μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία, αφού έχουμε καταργήσει την θανατική ποινή και στη χώρα δεν γίνονται βασανιστήρια».

Για τη Συνθήκη της Λωζάνης όπως είπε μίλησε για θέμα αναδιαμόρφωσης, αναθεώρησης. «Στη Συνθήκη δεν υπάρχουν μόνο θέματα για το Αιγαίο αλλά και για μειονοτικά θέματα» είπε και πρόσθεσε ότι «στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες καινούργιες σκέψεις. Π.χ. για το θέμα της μειονότητας λέμε ότι υπάρχει οικονομικό χάσμα στο κατά κεφαλήν εισόδημα της Δυτικής Θράκης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης λέμε ότι ο αρχιμουφτής πρέπει να εκλέγεται. Εμείς καταργήσαμε την πρόβλεψη της Συνθήκης της Λωζάννης ότι θα χρειάζεται έγκριση για τα ταξίδια του Οικουμενικού Πατριάρχη στο εξωτερικό.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα θέμα ούτε για αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων ούτε κάτι άλλο, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει θέμα για τα τζαμιά» και πρόσθεσε «Εμείς δεν έχουμε κανένα φόβο ή πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης. Και νομίζω ότι υπάρχουν τέτοια θέματα στη Δυτική Θράκη. Πρέπει να μην παραμένουν πια στο τραπέζι αυτά τα θέματα και να τα συζητούμε».

Ο Ερντογάν είπε ότι «για το Κυπριακό είμαστε και οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις. Πάντα αναθέταμε το θέμα στους υπουργούς Εξωτερικών και μετά κάναμε συναντήσεις στο Νταβός αλλά τελευταία στιγμή η ελληνο-κυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Αυτό οδήγησε στο δημοψήφισμα για την Κύπρο, όπου απορρίφθηκε η πρόταση Ανάν. Πάλι στις τελευταίες συνομιλίες ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά που αποχώρησε».

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «υπάρχουν θέματα που μπορούν να θεωρηθούν υπεκφυγές. Όπως τα θέματα του Αιγαίου. Είναι δυσεπίλυτα ίσως αλλά μπορούν να λυθούν με διαπραγματευτικές συνομιλίες. Πρέπει να κοιτάμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού και να προχωρήσουμε».

Σημείωσε ακόμα ότι «η Τουρκία φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι επενδύσεις που έχει κάνει από τον προϋπολογισμό της είναι 30 δισ. δολάρια. Τα 800 εκατ. που έχει δώσει η ΕΕ πηγαίνουν στην Ερυθρά Ημισέληνο, όχι σε εμάς».

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ πρωτεύουσας του Ισραήλ, από τις ΗΠΑ. «Η Ιερουσαλήμ είναι έδρα τριών θρησκειών. Μόνο οι ΗΠΑ την αναγνώρισαν ως πρωτεύουσα ενός κράτους», είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ωστόσο ότι «η Σύνοδος των Αραβικών Κρατών θα αποφανθεί επί του θέματος της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ».

Μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων και σε σχετική ερώτηση για τη Θράκη απάντησε: "Στη Δυτική Θράκη το ζήτημα του μουφτή είναι μία σοβαρή πληγή και ο Πρωθυπουργός πιστεύω ότι θα μεριμνήσει για το ζήτημα. Βεβαίως αυτό είναι σαφές ότι αποτελεί εσωτερικό θέμα της χώρας δεν διαφωνούμε αλλά αν μας δίνεται η άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας. Όσον αφορά το ζήτημα των θρησκειών, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί σε συνεργασία των Υπουργείων μας. Τα βήματα ειδικά στο Κυπριακό είναι για μία δίκαιη λύση. Ο κ. Τσίπρας λόγω του νεαρού της ηλικίας του εξανίσταται αλλά εγώ που είμαι μεγαλύτερος βλέπω ότι η πείρα μου από την ενασχόληση είναι πολύτιμη και μπορώ να παράσχω τα αναγκαία έγγραφα για την ταχύτερη επίλυση. Αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε θέμα με τα στρατεύματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα".

Τσίπρας: Στην Κύπρο υπήρξε εισβολή


O Αλέξης Τσίπρας με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου αναφέρθηκε, εκ νέου στη συνθήκη της Λωζάνης, και υπογράμμισε ότι «δυο φίλες χώρες πρέπει να συζητούν. Δεν ζητάει αναθεώρηση την αναθεώρηση της Λωζάνης όπως κατάλαβα από τις δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν. Κατάλαβα ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τα σύνορά μας. Είμαι μπερδεμένος αν αυτό που θέτει είναι ο εκσυγχρονισμός ή η ορθή τήρηση της Συνθήκης, όπως το θέμα που αναφέρει για τη Δυτική Θράκη.

 Οι μειονότητες πρέπει να αποτελέσουν στοιχείο έλξης των δύο πλευρών. Η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους και γενικότερα τις μειονότητες. Τα ζητήματα που αφορούν την πολιτική μας για τους Έλληνες πολίτες δεν επιδέχονται διαπραγμάτευσης».

Αναφερόμενος στο θέμα της απόφασης Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε, «για την Ιερουσαλήμ είμαστε ξεκάθαροι. Σταθερά προσηλωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία για δημιουργία δύο κρατών. Έχουμε βαθιές ρίζες με τον Αραβικό κόσμο και φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ. Η απόφαση Τραμπ είναι μία απόφαση που δεν συμβάλει στην υπόθεση της ειρήνης σε μία εύθραυστη περιοχή».

Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα, να ξεκαθαρίσουμε ότι, στο Κυπριακό, το θέμα μένει ανοιχτό 43 χρόνια. Το θέμα υπάρχει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε εισβολή στην Κύπρο. Έχουμε προχωρήσει στην ανακατασκευή μίας σειράς από τζαμιά σε πολλές περιοχές της χώρας και δεν σκεφτήκαμε ούτε μία στιγμή να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία σε τζαμί. Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και απόλυτη βούληση για ελευθερία».


Τσίπρας - Ερντογάν - Μέγαρο Μαξίμου

Την ανάγκη να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σημείωσε πως δεν συνάδει με το καλό κλίμα να επικρέμεται απειλή του casus belli.

«Συνομιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο πρόεδρο στην προσπάθεια μας να μην κρυφτούμε πίσω από διαφωνίες. Να τις εντοπίσουμε αλλά να άρουμε και παρεξηγήσεις, να καταλάβουμε ο ένας τι εννοεί ο άλλος. Μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο. Εγώ τόνισα ότι η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Η αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Τη θέση της Ελλάδας για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ», και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές και η Τουρκία να συμβάλλουν ώστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν σύντομα.


Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ενρτογάν 

«Είμαι ευτυχής που μετά από 65 χρόνια πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο χώρος αυτός μού είναι αρκετά οικείος, τον επισκέφτηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού, αλλά είναι η πρώτη φορά που τον επισκέπτομαι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου προεδρίας», σημείωσε ο Τ. Ερντογάν.

Τσίπρας - Ερντογάν - Μέγαρο Μαξίμου


«Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου Προεδρίας» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Στο θέμα της τρομοκρατίας κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες. Ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι θέμα που γνωρίζει καλά η Ελλάδα» επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε πως «αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα στο θέμα αυτό».

Σημείωσε ακόμα ο Τούρκος Πρόεδρος πως «οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι μία χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια και ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα αυτό».


«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη που υπεγράφη από 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτε για το καθεστώς που διέπει τις δυο μειονότητες; Στη Δ. Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως το κατά κεφαλή στην Ελλάδα είναι 15.000 ευρώ και στη Δ. Θράκη 2.000 με 2.500 ευρώ και προσέθεσε: «Υπάρχει οικονομικό χάσμα Για το θέμα τις μουφτείας. Ο αρχιμουφτής είναι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο».

Ακόμα, ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως «δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας» και υποστήριξε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στην Δυτική Θράκη».

Για το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως «πρέπει να κινηθούμε ομονοούντες ώστε να καταλήξουμε κάπου» και τόνισε: «Είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις. Θέλουμε μια διαρκή και βιώσιμη λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα της τελευταίας στιγμής που μπορούν να θεωρηθούν υπεκφυγές ώστε να μην καταλήξουμε κάπου».

Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως «τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα, αλλά μπορούν να λυθούν με συνομιλίες» και σημείωσε: «Πρέπει να κοιτάζουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού. Να προχωρήσουμε και να κάνουμε σταθερά βήματα».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν παρέλειψε να αναφερθεί κα και στο θέμα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Θέλω να αναφερθώ στη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες που μιλούν για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η Ιερουσαλήμ είναι πνευματικό κέντρο των τριών μεγάλων μονοθειστικών θρησκειών», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

   

 
ANT1 Newsroom

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.