"Βόμβες" Ερντογάν από την Αθήνα

Έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας και εκλογής του Αρχιμουφτή στην Θράκη. Η αναφορά του στο κυπριακό.

Σε βαρύ κλίμα εξαιτίας των θέσεων της τουρκικής πλευράς, πραγματοποιείται η επίσκεψη του  Πρόεδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.


Αυστηρό ήταν το μήνυμα που έστειλε στον Τούρκο ομολογό του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος λίγο μετά την υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.


Ο κ. Παυλόπουλος θέλησε να δώσει τη δική του απάντηση στον Τούρκο Πρόεδρο για τις αξιώσεις του γύρω από τη Συνθήκη της Λωζάννης, που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.

«Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε τους στόχους που θέλουμε για να είναι αυτή η επίσκεψη ιστορική, λόγω και της ιστορίας της Ελλάδας, προϋποθέτει τον ειλικρινή σεβασμό τόσο των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου όσο και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος και εξήγησε:

«Για να μείνω στο Διεθνές Δίκαιο, γυρίζω πίσω στην εποχή που έγινε μια άλλη ιστορική επίσκεψη, από τον Ελευθέριος Βενιζέλο και τον Κεμάλ Αττατούρκ, η οποία έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε τη Συνθήκη της Λωζάννης, βάση της φιλίας των δύο λαών. Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για Γκρίζες Ζώνες, ούτε για κάτι άλλο» είπε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή της πορεία, τονίζοντας ότι οι Έλληνες είναι εδώ για να σφίξουν το χέρι στη γείτονα χώρα, γιατί πιστεύουμε ότι είναι και προς όφελος του ελληνικού λαού.

«Η επίσκεψη αυτή, 65 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη του προηγούμενο Τούρκου προέδρου, πρέπει να μείνει ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία ευνοούμε εμείς Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά.

Παυλόπουλος - Ερντογάν - Προεδρικό Μέγαρο

«Μύδροι» για Σκόπια και Αλβανία


«Επειδή ξέρω το ενδιαφέρον σας για το μέλλον των λοιπών χωρών της Βαλκανικής, ισχύουν όσα είπα για την Τουρκία. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας», προσέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας όμως ότι «και εκεί υπάρχουν προϋποθέσεις που απαιτούν τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ονόματα που προβάλλουν αλυτρωτισμό δεν είναι αποδεκτά από πλευράς Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επίσης, οι χώρες αυτές πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δείχνουν σεβασμό στην ιδιοκτησία και τις μειονότητες».


Για το Κυπριακό


Για το Κυπριακό, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογο του, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «χρειάζεται λύση δίκαιη και βιώσιμη, που οφείλει να σέβεται την κυριαρχία του κράτους-μέλους της ΕΕ. Εδώ είμαστε λοιπόν, όλοι μαζί να φθάσουμε σε μία λύση που ταιριάζει σε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για το Προσφυγικό


Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του Προσφυγικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «είναι ανάγκη και για τις σχέσεις μας και γενικότερα για τον πολιτισμό μας, μάλλον για τον πολιτισμό που έχει ο καθένας μας, αλλά των κοινών αρχών μας, να υπάρξει εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ για τους πρόσφυγες. Αφού έλαχε στις χώρες μας να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα, τα δύο Κράτη μας πρέπει να αναδείξουν ταμ ιδεώδη του Ανθρωπισμού και της Δικαιοσύνης, που πιστεύω ότι υπάρχουν και στον τουρκικό λαό και σε εσάς προσωπικά».  

«Όποια διαφορά κι αν έχουμε μεταξύ μας δεν μπορεί να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε ειλικρινείς οι Έλληνες. Φρόντισα να σας πω με ποιόν τρόπο μπορούν να γίνουν υποδειγματικές οι σχέσεις μας και νομίζω ότι αυτά ισχύουν και για εσάς και θυμίζω ότι είναι κοινό ρητό και στους δύο λαούς μας ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Παυλόπουλος - Ερντογάν - Προεδρικό Μέγαρο


Ερντογάν: Η 

επίσκεψη αυτή να αποτελέσει νέο σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρώνΑφού άκουσε τον Προκόπη Παυλόπουλο να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως ζήτησε πριν καν φθάσει στην Ελλάδα  ο Τούρκος ομόλογος του, στην αντιφώνηση του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρχισε λέγοντας ότι «είναι μια ιστορική ημέρα και για τις δύο χώρες, είναι μεγάλη τιμή για μένα που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη μου ως Πρόεδρος στην χώρα που είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Επιθυμώ η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει νέο σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών».

«Διατυπώσατε κάποιες θέσεις ανοιχτά και ξεκάθαρα και θα κάνω το ίδιο και εγώ, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά», είπε ο κ. Ερντογάν κάνοντας αναφορές για τουρκική μειονότητα στην Θράκη.


Ζητά επικαιροποίηση της Συνθήκης


Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, «η Συνθήκη της Λωζάννης είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 94 χρόνια και όχι ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά μεταξύ και άλλων χωρών, ακόμη και της Ιαπωνίας. Μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο κόσμος, άλλαξαν πολλά πράγματα και προέκυψαν καινούρια θέματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα στο διάστημα αυτό».

«Για παράδειγμα είπατε ότι στην Συνθήκη της Λωζάννης αναγνωρίζεται μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, αλλά στις αποφάσεις και ευρωπαϊκών δικαστηρίων υπάρχει και η λέξη τουρκική», είπε ο κ. Ερντογάν προς τον Προκόπη Παυλόπουλο.Συνεχίζοντας, ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε και θέμα εκλογής του Μουφτή στην Θράκη, λέγοντας «πρέπει να εξετάσουμε λεπτομερώς και προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε αν οι μουσουλμάνοι που ζουν στην «δυτική» Θράκη μπορούν να «ασκήσουν» την θρησκεία τους με βάση την Συνθήκη της Λωζάννης; Υπάρχει προσπάθεια να διορίζεται ο Αρχιμουφτής όχι από τους μουφτήδες, αλλά από άτομα που διορίζει το Κράτος. Στην Τουρκία για παράδειγμα, ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, αλλά εκλέγεται από Επιτροπή που αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό μελών, που σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών με τουρκική ιθαγένεια στην Σύνοδο, είπα στον Πατριάρχη να μου δώσει κάποια ονόματα για να τους αποδώσουμε την τουρκική ιθαγένεια για να καλυφθεί το κενό αυτό, όπως και έγινε»

«Στην «δυτική» Θράκη όμως», συμπλήρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, «συνεχίζεται αυτό που υπήρχε και επί Πρωθυπουργίας μου, δεν μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον Αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν ισχύει η Συνθήκη της Λωζάννης; Δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη. Πρέπει να αποδείξουμε ότι ισχύει. Το θέμα αυτό το συζήτησα με 2-3 Πρωθυπουργούς φίλους μου ως τώρα, με τους κ. Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου και τώρα με τον κ. Σημίτη, αλλά δεν υπάρχουν κάποια αποτελέσματα».

«Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάννης αλλά μετά από 94 χρόνια πρέπει να κάνουμε αυτά που πρέπει τώρα. Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα, πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θα αποδεχθούν τις λύσεις. Και το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων στη Δυτική Θράκη είναι ζήτημα ύψιστης ανάγκης» πρόσθεσε.

Παυλόπουλος: 

Οι Συνθήκες δεν χρειάζονται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση


"Οι Συνθήκες δεν χρειάζονται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Υπάρχουν μέθοδοι ερμηνείας του Δικαίου ώστε να προσαρμόζεται ο κανόνας Δικαίου που περιέχει η Συνθήκη στα υπάρχοντα δεδομένα. Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν και νομικά, ορισμένες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει την ώρα που έπρεπε", ηταν η απάντηση του προέδρου της ελληνικής δημοκρατίας.


Στόχος μας είναι να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό


Για το Κυπριακό ο Ταγίπ Ερντογάν ότι μπορεί η Ελλάδα να μην πήρε μέρος στις συζητήσεις, αλλά ο ίδιος ήταν παρών στις τελικές συζητήσεις και ότι θα έπρεπε να υπάρχει λύση στο ζήτημα, κάτι το οποίο δεν έγινε.

«Στο δημοψήφισμα οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν ναι σε ένα ποσοστό της τάξης του 60%. Όμως, δεν τηρούνται οι υποσχέσεις, ούτε αυτές που δίνει η ΕΕ. Δεν έθεσε σε εφαρμογή τις υποσχέσεις ούτε στο οικονομικό τομέα, ακόμα και σήμερα» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς τηρούμαι τη δέσμευσή μας σε όλα αυτά τα θέματα. Ο στόχος μας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κυπριακό και το ίδιο θα πράξουμε και στο Αιγαίο».


Για την επίσκεψη στη Δυτική Θράκη


«Θα πραγματοποιήσω μια επίσκεψη στη δυτική Θράκη, δυστυχώς όμως ενοχλούνται κάποιοι και προκαλούν προβοκάτσια για την επίσκεψη αυτή. Αναρτήθηκαν αφίσες και σήματα στην περιοχή. Βέβαια μέσα σε κάθε κοινωνία υπάρχουν και τα συν και τα πλην αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από 65 χρόνια επέδειξε το θάρρος να το κάνει» τόνισε ο κ. Ερντογάν και εξέφρασε τη δική του επιθυμία:

«Δική μου επιθυμία είναι η επίσκεψη αυτή να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις στον πολιτικό, πολιτιστικό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Όπως ξέρετε αν φωνάξουμε από μια παραλία στην Τουρκία, ακούγεται στην Ελλάδα. Η επιθυμία μου ως πρόεδρος λοιπόν είναι η εξής: εμείς να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού και να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις και πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα αφήσει πίσω τα 65 χρόνια και θα κοιτάξουμε μπροστά».


Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν την πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα έπειτα από 65 χρόνια ως εξαιρετικά σημαντική, καθώς πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο που η κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ καθιστά σημαντική την αναβάθμιση του διμερούς διαύλου επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, ο οποίος υπογράμμισε: "Σήμερα, διερχόμαστε μια περίοδο με πολύ σημαντικές προκλήσεις τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και στην Ευρώπη που σχετίζονται με την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομία. Η Ελλάδα και η Τουρκία, ευρισκόμενες στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, χρειάζεται να είναι σε θέση να τόσο να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις όσο και να αξιοποιούν τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αναπτύξουμε τη διμερή διάσταση του διαλόγου και των σχέσεών μας".

Άφιξη Ερντογάν


Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να σταλεί μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Επίσης η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, του εμπορίου και των μεταφορών θα τεθούν στη συζήτηση των δύο πλευρών. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας "οι Έλληνες θα υποστηρίζουμε πάντα τη δημοκρατία στην Τουρκία και μια Τουρκία προσανατολισμένη προς την Ευρώπη".
Άφιξη Ερντογάν


Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, θέτει θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, δείχνοντας τις προθέσεις με τις οποίες φθάνει στη χώρα μας. «Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος, εξάλλου στο ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών, των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, υποστήριξε ότι Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία λίγο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2015, «μου είχε πει ότι σε 15 με 20 ημέρες θα είχαν εκδοθεί στην Τουρκία από την Ελλάδα».

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας από την Άγκυρα για την Αθήνα με το προεδρικό αεροσκάφος, προέβη σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο. Αναφορικά με την επίσκεψή του στη χώρα μας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Βεβαίως σήμερα πηγαίνω στην Ελλάδα και θα έχουμε συνομιλίες στην Αθήνα. Από εκεί αύριο θα πάω στη Δυτική Θράκη και θα συναντηθούμε με τους εκεί αδελφούς μας».


Το πρόγραμμα 


Σύμφωνα με το πρόγραμμα το ζεύγος έφτασε στις 10:30 το πρωί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου τους υποδέχθηκε, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς.

Αμέσως μετά στις 11:30 ο κ. Ερντογάν μετέβη στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη», όπου κατέθεσε στεφάνι και αμέσως μετά συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν θα αναχωρήσει για το Προεδρικό Μέγαρο .

Στις 12:00 οι δυο Πρόεδροι θα έχουν κατ΄ιδίαν συνάντησή τους και αμέσως μετά στις 12:40 ακολουοθύν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Στις 13:30 προσδιορίζεται η άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας στις 14:50 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 16:30 ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο προς τιμήν του και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:25.

Αύριο, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στις 11:15, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με την σύζυγό του, και την συνοδεύουσα τουρκική αντιπροσωπεία αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», όπου θα τους υποδεχθούν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης.

Στις 12:10 υπολογίζεται η άφιξή τους στην Κομοτηνή, η επίσκεψη στο Kirmahalle Cammi», και θα ακολουθήσει στις13:30-15:00 γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η διήμερη επίσημη επίσκεψη ολοκληρώνεται στις 16:00 με την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

«Αστακός» η Αθήνα για την έλευση του Τούρκου Προέδρου


Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες αστυνομικοί επιστρατεύονται για τα μέτρα ασφαλείας κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου.

Ήδη έχουν καταφθάσει στη χώρα, μέλη της φρουράς του Ταγίπ Ερντογάν, που σε συνεργασία με τους Έλληνες αστυνομικούς έχουν καταστρώσει το σχέδιο και έχουν ελέγξει τους χώρους, τους οποίους θα επισκεφτεί.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης κλιμάκια αστυνομικών ερευνούν τη διαδρομή για εκρηκτικούς μηχανισμούς, το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ θα επιτηρεί από αέρος, ενώ θα αναπτυχθούν ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΜΑΚ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα απαγορεύεται την ώρα των μετακινήσεων της τουρκικής αυτοκινητο-πομπής, ενώ με απόφαση της Αστυνομίας απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις.


“Ιστορικής σημασίας” η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα


«Ιστορικής σημασίας» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Ο Καλίν, πάντως, φρόντισε να υποδαυλίσει την επίσκεψημ αναφερόμενος σε "Τούρκους μουσουλμάνους" στη Δυτική Θράκη. Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι θα συζητηθούν θέματα όπως της οικονομίας, της ενέργειας, της ασφάλειας, της συγκοινωνίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, θέτει θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, δείχνοντας τις προθέσεις με τις οποίες φθάνει στη χώρα μας. «Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Αναφερόμενος, εξάλλου στο ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών, των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, υποστήριξε ότι Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία λίγο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2015, «μου είχε πει ότι σε 15 με 20 ημέρες θα είχαν εκδοθεί στην Τουρκία από την Ελλάδα».

Μήνυμα υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Τουρκίας, που θα σέβεται όμως το Διεθνές Δίκαιο έστειλε από πλευράς του ο πρωθυπουργός. Με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο "Ανατολού", ο Αλέξης Τσίπρας θέτει ζήτημα για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και ξεκαθαρίζει πως η ελληνική Δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα.

ANT1 Newsroom

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.