Υπαρκτός κίνδυνος για τσουνάμι στην Μεσόγειο

Υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες ότι και οι κυπριακές ακτές έχουν πληγεί στο παρελθόν από τσουνάμι.

Ο κίνδυνος γένεσης τσουνάμι στη Μεσόγειο είναι μικρότερος σε σχέση με την περιοχή του Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού, αλλά είναι υπαρκτός, ανέφερε σε ανακοίνωση του το Τμήματο Γεωλογικής Επισκόπησης για την Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για το τσουνάμι.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως τo μεγαλύτερο γνωστός ύψος κύματος από τσουνάμι που καταγράφηκε στη Μεσόγειο ήταν 15 μέτρα, στην Αμοργό, έπειτα από την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού μεγέθους 7,5 βαθμών, της 9ης Ιουλίου 1956. Υπάρχουν επίσης ιστορικές μαρτυρίες ότι και οι κυπριακές ακτές έχουν πληγεί στο παρελθόν από τσουνάμι.

Υπάρχουν ιστορικές αναφορές για καταστροφές από τσουνάμι το 1202, το 1222 και το 1303. Το 1953 υπήρξε η πιο πρόσφατη καταγραφή, που αφορούσε μικρό τσουνάμι (<1 μέτρο), που καταγράφηκε στις νοτιοδυτικές ακτές της Πάφου, χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερες ζημιές.

Η κυπριακή πολιτεία αντιλαμβανόμενη τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από ένα τσουνάμι, δημιούργησε από το 2016 την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στην περιοχή της Μεσογείου και του Βόρειου Ατλαντικού, με συντονιστή το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Σε δηλώσεις του στον Αντ1 ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «Η Μεσόγειο δεν είναι ούτε Ειρηνικος ούτε Ινδικός ωκεανός άρα τα ενδεχόμενα είναι μικρότερα αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν».

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου «Υπάρχουν ιστορικά φαινόμενα σεισμών που προκάλεσαν τσουνάμι. Το πλέον πρόσφατο τσουνάμι σημειώθηκε στην Πάφο μετά από δύο συνεχόμενους διαδοχικούς σεισμούς».


Έτσι θα κτυπήσει το τσουνάμι την Κύπρο

ANT1 Newsroom

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.