Οριστικό λουκέτο στην Cobalt: Το κράτος καλύπτει τα έξοδα για 18 χιλ επιβάτες από και προς την Κύπρο

Τίτλοι τέλους για την Cobalt. Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Μεταφορών για το θέμα και αποφάσισαν πως το κράτος θα καλύψει το κόστος επαναπατρισμού των επιβατών που επρόκειτο να ταξιδέψουν με πτήσεις της Cobalt Air μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου,

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για την αεροπορική εταιρεία Cobalt.Στην απόφαση για οριστική ακύρωση της άδειας λειτουργίας της προχώρησε σήμερα το μεσημέρι η Αρχή Αδειοδότησης Αεροπορικών Εταιρειών (ΑΤΛΑΣ). Η Αρχή, συνήλθε το μεσημέρι έτσι ώστε να πάρει τις τελικές αποφάσεις της όσων αφορά τις εξελίξεις με την αεροπορική εταιρεία, με την αρχή, να αποφασίζει για οριστική ανάκληση των εργασιών της.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με την άφιξη της τελευταίας πτήσης, η εταιρεία ανέστειλε τις εργασίες της. Το κλείσιμο της, φαίνεται να ήταν αναπόφευκτο μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με επενδυτή και την απόσυρση του ενδιαφέροντος του.  Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Μεταφορών για το θέμα και αποφασίστηκε πως η κυβέρνηση θα καλύψει για μια εβδομάδα 18χιλιάδες επιβάτες που θα ταξιδέψουν από και προς την Κύπρο. 

Το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε τα δυο ταξιδιωτικά γραφεία που αναμένεται να αναλάβουν τη μεταφορά εγκλωβισμένων επιβατών ενώ θα δόθηκαν και τηλέφωνα επικοινωνίας, στα οποία μπορούν να επικοινωνούν όσοι επιβάτες της Cobaltair Ltd έχουν εγκλωβιστεί είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, για επιστροφή τους στο συνήθη τόπο διαμονής τους.

Την ίδια ώρα το πρωί η εταιρεία κάλεσε το προσωπικό της, που είναι 200 με 250 άτομα, στα γραφεία της στο αεροδρόμιο Λάρνακας και τους ενημέρωσε για τη κατάσταση.  

Δείτε επίσης:
Πρόεδρος Cobalt στον ΑΝΤ1:Δυστυχώς συμβαίνει κάτι που δεν το είχες προβλέψει
H Τράπεζα Κύπρου επιστρέφει τα χρήματα σε όσους πλήρωσαν εισητήριο με την Cobalt 

Η κυβέρνηση αποφάσισε να καλύψει για μια εβδομάδα 18χιλιάδες επιβάτες από και προς την Κύπρο 
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί, με εκπροσώπους του Γενικού Λογιστηρίου και των δυο ταξιδιωτικών γραφείων και αποφασίστηκε όπως η κυβέρνηση καλύψει τα έξοδα για μια εβδομάδα σε 18 χιλιάδες επιβάτες από και προς την Κύπρο, που επηρεάστηκαν από το κλείσιμο της Cobalt. Το κόστος υπολογίζεται τουλάχιστον στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τον επαναπατρισμό των επιβατών της Cobalt Air που εγκλωβίστηκαν.

Η Υπουργός Μεταφορών το μεσημέρι προέβη σε δηλώσεις αναφέροντας πως το κράτος θα καλύψει το κόστος επαναπατρισμού των επιβατών που επρόκειτο να ταξιδέψουν με πτήσεις της Cobalt Air μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου, «Εμείς ως Υπουργείο και ως κράτος αισθανόμαστε την ανάγκη να βοηθήσουμε τους επιβάτες που εγκλωβίζονται είτε στην Κύπρο, είτε εκτός Κύπρου και που θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους» είπε. Η κ. Αναστασιάδου χαρακτήρισε την κατάσταση λυπηρή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους επιβάτες, η Υπουργός Μεταφορών είπε πως όσοι έχουν αγοράσει τα εισιτήριά τους με πιστωτική κάρτα θα μπορούν να απευθύνονται στις τράπεζές τους για να τους κατευθύνουν για τον τρόπο αποζημίωσής τους. Η κ. Αναστασιάδου υπογράμμισε πως "αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται δεν απαλλάσσουν την εταιρεία Cobalt Air από οποιεσδήποτε υποχρεώσεις της έναντι των πελατών της".

Ερωτηθείσα αν υπάρχει και άλλη εταιρεία με παρόμοια προβλήματα είπε πως όλες οι εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο παρακολουθούνται και πως δεν νομίζει να αντιμετωπίζει κάποια εταιρεία αυτού του είδους το πρόβλημα. Για τις άλλες εταιρείες είπε ακόμη πως "μέχρι στιγμής είναι σε καλή κατάσταση για αυτό και λειτουργούν. Εάν υπάρξει πρόβλημα παρόμοιου τύπου θα επιληφθούμε", υπογράμμισε.
 

Πρόεδρος Cobalt στον ΑΝΤ1:«Δυστυχώς συμβαίνει κάτι που δεν το είχες προβλέψει»

Ο Πρόεδρος της Cobalt δήλωσε περήφανος για τις υπηρεσίες που προσέφερε η αεροπορική εταιρεία τα τελευταία 2 χρόνια. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική ανακοίνωσαν πως επιστρέφουν τα χρήματα σε όσους πλήρωσαν εισητήριο με την Cobalt

Τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιβάτες που πλήρωσαν τα εισητήρια της Cobalt μέσω της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής ανακοίνωσαν οι εταιρείες. Για την Τράπεζα Κύπρου δείτε περισσότερα ΕΔΩ. Για την Ελληνική Τράπεζα δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Οδηγίες προς επιβάτες Cobalt Air από Υπουργείο Μεταφορών 

Oι επιβάτες, αναφέρει η ανακοίνωση που θα ταξίδευαν στις 17 ή 18 Οκτωβρίου 2018, με πτήσεις που ακυρώθηκαν, παρακαλούνται όπως εξασφαλίσουν οι ίδιοι εισιτήρια μονής διαδρομής σε οικονομική θέση για τον επαναπατρισμό τους. Οι εν λόγω επιβάτες θα πρέπει να παρουσιάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία έκδοσης του εισιτηρίου στο Λογιστήριο του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων για την αποζημίωση τους.  

Οι επιβάτες που δεν πρόλαβαν να εκδώσουν εισιτήρια, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα που αναφέρονται πιο κάτω για εξασφάλιση εισιτηρίων για τον επαναπατρισμό τους.

Όσοι από τους υπόλοιπους επιβάτες, Κύπριοι ή ξένοι, θα ταξίδευαν με Cobalt Αir μέχρι και την 24η Οκτωβρίου 2018 και επιθυμούν να επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους, μπορούν να επικοινωνούν με τα ακόλουθα τηλέφωνα για να εξασφαλίσουν εισιτήριο μονής διαδρομής για τον επαναπατρισμό τους, το κόστος του οποίου θα αναλάβει το κράτος: Top Kinisis: 22869999/ Orthodoxou Travel: 24841100

Επιβάτες οι οποίοι έχουν αγοράσει εισιτήρια με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες μπορούν να απευθύνονται στις τράπεζές τους για πληροφορίες που αφορούν τυχόν αποζημίωση τους.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επισημαίνει ότι οι πιο πάνω ρυθμίσεις δεν αποτελούν νομική υποχρέωση του κράτους αλλά γίνονται για διευκόλυνση των επιβατών.  Παράλληλα σημειώνεται ότι οι εν λόγω διευθετήσεις δεν απαλλάσσουν την Cobaltair Ltd από οποιεσδήποτε υποχρεώσεις έναντι των πελατών της.  

«H σκέψη μας κοντά στο προσωπικό της Cobalt» γράφει η Υπ. Μεταφορών   

Δύσκολες στιγμές γράφει σε ανάρτηση της η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου για το κλείσιμο της Cobalt.«Η σκέψη μας κοντά στο προσωπικό της εταιρείας Cobaltair Ltd. Παράλληλα, πράττουμε ό,τι είναι δυνατό για ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των επιβατών» αναφέρει. 

Πυρετός διαβουλεύσεων στο Υπουργείο Μεταφορών 

Ευρεία σύσκεψη, υπό την Υπουργό Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου στο Υπουργείο και όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποιήθηκε το πρωί στις 10 και τέταρτο.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της JCC και κρατικών υπηρεσιών, όπως της Πολιτικής Αεροπορίας, του Γενικου Λογιστηρίου, εκπρόσωποι της Cobalt Air, των 2 ταξιδιωτικών γραφείων Top Kinisis και Orthodoxou Travel, τα οποία θα αναλάβουν τόσο των ταξδιωτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, με εισητηρία της Cobalt, όσο και των ξένων ταξιδιωτών που βρίσκονται στην Κύπρο, να τους μεταφέρουν πίσω στη βάση τους. 

Ούτε λεπτό δεν σταματούν να κτυπούν τα τηλέφωνα στο Υπ. Μεταφορών

Στο μεταξύ δεκάδες είναι τα τηλέφωνα που δέχεται από το πρωί το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και ‘Εργων από Κύπριους και ξένους πολίτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με την εταιρεία Cobalt Air.  
 

H ανακοίνωση της Cobalt για το κλείσιμό της

Τον τερματισμό των εργασιών της ανακοίνωσε λίγο πριν τα μεσάνυκτα η αεροπορική εταιρεία Cobalt. H εταιρεία, ενημερώνει το κοινό για την ακύρωση των πτήσεων της από τις 23.50 χθες το βράδυ και κάλεσε όσους έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια της εταιρείας, να μην μεταβούν αύριο στα αεροδρόμια. Για επιστροφή χρημάτων τους καλεί να απευθυνθούν στους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες ή στις τράπεζές τους.

Η  αεροπορική εταιρεία Cobalt, ζήτησε την στήριξη του κράτους, προκειμένου να επιβιώσει, με την απάντηση της κυβέρνηση να ήταν αρνητική. Δε μπορει ο φορολογουμενος πολίτης, να στηρίξει οποιαδήποτε εταιρεία, σημείωσε η κυβέρνηση προς την εταιρεία.

Πληροφοριες αναφερουν πως στα ταμεία της εταιρείας, εμειναν μολις 15 εκ. ευρώ τα οποια χρησιμοποιηθούν για τις πληρωμές του προσωπικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το θέμα συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό συμβούλιο, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες  βρίσκονται σε ετοιμότητα έτσι ώστε για να μην εγκλωβιστεί κανένας επιβάτης.

Δείτε επίσης: Ποιες οι διευθετήσεις για τους επιβάτες που θα ταξίδευαν εντός των επόμενων 7 ημερών 


ANT1 Newsroom

Κυριάκος Κυριακίδης

KC

18/10/2018>12:00

Αφού έμειναν περίπου 15 εκατομμύρια στα ταμεία της εταιρείας, ας πληρώσουν αυτοί τα έξοδα και μόνον εάν χρειαστεί να επέμβει το κράτος. Πράγμα που ξέρουμε ότι φτάνουν για τις 18 χιλιάδες επιβάτες που λένε ότι έμειναν με το κλείσιμο. Γιατί να πληρώσει ο φορολογούμενος; Καλά έκανε το κράτος και δεν βοήθησε γιατί όπως ανάφερε ότι αυτή τη βοήθεια θα την πλήρωνε ο φορολογούμενος. Όχι ομως με πλάγιο τρόπο τώρα να βοηθά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.