Κοτζιάς: Αναγκαία η κατάλληλη προετοιμασία πριν την έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών

Αναγκαία η κατάλληλη προετοιμασία πριν την έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών για το Κυπριακό τονιζει ο Υπουργος Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Την ανάγκη για κατάλληλη προετοιμασία πριν από την έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών για το κυπριακό, τόνισε ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς. Στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη τέλος Σεπτεμβρίου θα κριθεί το μέλλον της διαδικασίας, τονίζουν στα κατεχόμενα. 

Απαραίτητη χαρακτήρισε ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, την προεργασία μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων επί της εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού. 

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της συμφωνίας για παραχώρησή από την ιερά Μονή Κύκκου προς την ελληνική Δημοκρατία του τεμαχίου, στο οποίο θα αναγερθεί η νέα πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε την ανάγκη να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πεδίο συνεννόησης στο κεφάλαιο της ασφάλειας, πριν απο την επανάληψη της διαδικασίας των συνομιλιών, για να διερευνήσουμε αν πράγματι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία, επειδή θεωρώ αντιπαραγωγικό να πηγαίνουμε σε διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα και σε δημοψηφίσματα που δεν έχουν να απαντήσουν θετικά στις προτάσεις που γίνονται, σημειωσε. 

Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος πραγματοποίησε ενδιάμεσο σταθμό στην Λευκωσία πριν ταξιδέψει το απόγευμα για την Αίγυπτο μαζί με τον κ. Χριστοδουλίδη, απέρριψε την θέση ότι ενδεχόμενη επανάληψη της προσπάθειας θα έχει χειρότερη αφετηρία: "Τώρα έχουμε πάνω στο τραπέζι το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας που έχει αποδεχτεί και υιοθετήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στη διάρκεια του Κραν Μοντάνα, και άρα θα αρχίσουμε από καλύτερες θέσεις σε σχέση με προηγουμένως και άρα είμαστε σε δημιουργική πλεύση". 

Στα κατεχόμενα ανακοινώθηκε σήμερα ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, στις 29 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χωρίς να διευκρινίζεται μέχρι της ώρας εάν θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση και με την συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη. Τέλος ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Τουφαν Ερχιουρμάν, δήλωσε ότι η πιθανότητα επανέναρξης της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος θα εξαρτηθεί από τις επαφές του Μουσταφά Ακιντζί στην Νέα Υόρκη. 

Εξάλλου για κινητικότητα στο Κυπριακό το αμέσως επόμενο διάστημα γράφουν τ/κ ιστοσελίδες αναφέροντας επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα συναντήσει τους δύο ηγέτες και συγκεκριμένα την Τρίτη θα δει τον κατοχικο, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Όπως αναφέρεται, η κ. Σπέχαρ θα έχει διαβουλεύσεις με τους δύο ηγέτες πριν αυτοί μεταβούν στην Νέα Υόρκη και θα ανταλλάξει απόψεις μαζί τους για τις επαφές που θα έχουν εκεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ.


*Φωτογραφίες: Ανδρέας Μανώλη
AO3_I8175

AO3_I8179

AO3_I8185

AO3_I8261

AO3_I8287

AO3_I8300

AO3_I8326

AO3_I8333

AO3_I8381

AO3_I8406

AO3_I8416

AO3_I8420

AO3_I8464

AO3_I8465

AO3_I8479

AO3_I8492

AO3_I8500

AO3_I8511

AO3_I8523

>

Μάριος Αδάμου

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.