Χωρίς τέλος το χάος με την παιδεία... Αποφασισμένη για σκληρά αντίμετρα η κυβέρνηση

Δεν λέει να εκτονωθεί η κρίση στην παιδεία...

Αποφασισμένη για σκληρά αντίμετρα, που περιλαμβάνουν την αγορά υπηρεσιών ή ακόμα και την ανταπεργία, είναι η Κυβέρνηση, ως απάντηση στα απεργιακά μέτρα των εκπαιδευτικών. Οι οργανώσεις βάζουν λουκέτο στα σχολεία την Τρίτη και την Τετάρτη, και απειλούν με συνέχεια, και το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε χθες τις επιλογές αντίδρασης, ενώ παραπέμπει σε αυτό που ονομάζει συμφωνία της 6ης Σεπτεμβρίου, διακηρύσσοντας ότι μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για εφ' όλης της ύλης διάλογο. Σήμερα, ο Υπουργός Παιδείας έχει συνάντηση με τους οργανωμένους γονείς για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα.

Υπάρχουν και επιβάλλεται να παρθούν όσα μέτρα χρειάζονται, για να διασφαλίσουμε ότι 120,000 μαθητές μας θα έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης στην δημόσια εκπαίδευση, είπε μεταξύ άλλων σε σημερινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.Με σκληρά μέτρα και αντίμετρα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις απεργίες των εκπαιδευτικών η Κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΝΤ1, μεταξύ των μέτρων που τέθηκαν στο τραπέζι, τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου, όσο και της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, που εξουσιοδοτήθηκε να είναι: 

•    η αποκοπή από τους μισθούς των εκπαιδευτικών του απεργιακού χρόνου. 
•    η αγορά υπηρεσιών προς αναπλήρωση του διδακτικού χρόνου που θα χαθεί 
•    η παράταση, αν χρειαστεί, της σχολικής χρονιάς και 
•    η μείωση της διδακτέας ύλης, ειδικότερα για την Γ’ λυκείου. 

Δείτε επίσης: Φυλακτού για αντίμετρα κυβέρνησης: Καταδεικνύουν πανικό, απόγνωση.


Ως έσχατο μέτρο, συζητήθηκε και αυτό του lock out, της ανταπεργίας. Σε περίπτωση που οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων, πέραν της 48ωρης απεργίας που έχουν ήδη εξαγγείλει, προχωρήσουν και σε άλλα μέτρα, όπως η λευκή απεργία, η κυλιόμενη απεργία, ή αποχή από τα εξωδικαστικά τους καθήκοντα. 

Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου δήλωσε χθες:"Κατά τη σημερινή συνεδρία συζητήθηκαν, επίσης, πρακτικές που θα μελετηθούν από την Κυβέρνηση ως προς την αναπλήρωση του διδακτικού χρόνου σε περίπτωση που η αχρείαστη ένταση, που έχει προκληθεί λόγω της στάσης των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, επεκταθεί πέραν της 48ωρης απεργίας" 

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από την διυπουργική επιτροπή να έρθει σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων νομικών εργαλείων, για προάσπιση των συμφερόντων της δημόσιας Παιδείας. Σύμφωνα με Κυβερνητική πηγή, πέραν της γνωμάτευσης του 2016 για τις απαλλαγές από το διδακτικό χρόνο, θα εξεταστεί κατά πόσο μπορεί και σε πιο βαθμό να αξιοποιηθεί το πλαίσιο για τις απεργίες σε ουσιώδεις υπηρεσίες. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τέλος τον Υπουργό Παιδείας όπως συναντηθεί με τους συνδέσμους των οργανωμένων γονέων, με σκοπό τον καλύτερο δυνατόν συντονισμό προς αντιμετώπισης των συνεπειών από τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει, ή ενδέχεται να εξαγγείλουν οι εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, με πρώτιστο γνώμονα, όπως αναφέρεται, το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών και ειδικότερα την ασφάλειας τους. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο ωστόσο άφησε και χθες ανοικτό το παράθυρο του διαλόγου, στη βάση όμως της συμφωνίας της 6ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την κυρία Βασιλείου, "Αυτή η συμφωνία βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι και μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για τον εφ’ όλης της ύλης διάλογο που οφείλουμε να συνεχίσουμε για να οδηγηθούμε σε λύση των σοβαρών προβλημάτων στον τομέα της Παιδείας".

Αυτή όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κυβερνητικές πηγές είναι και η τελευταία λέξη της Κυβέρνησης, η οποία όπως από προχθές διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να υποκύψει στον εκβιασμό των εκπαιδευτικών.

Υπ .παιδείας: Συζητούμε όλα τα μέτρα για να προστατέψουμε τους μαθητές


Όλα μέτρα, μη εξαιρουμένου του ενδεχόμενου να κληθούν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί για να μη χαθεί εκπαιδευτικός χρόνος, λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών εξετάζει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη. Σε δηλώσεις του χθες στη Λεμεσό, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν εντός των ημερών.Εξέφρασε τη λύπη που για την κατάσταση και τόνισε ότι «οι πόρτες του διαλόγου για έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου είναι ανοικτές από πλευράς της Κυβέρνησης" και ότι  η συμφωνία της 6ης Σεπτεμβρίου παραμένει στο τραπέζι.Ερωτηθείς για τα αντίμετρα της Κυβέρνησης  ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ανταλλάχθηκαν κάποιες σκέψεις.

«Εξουσιοδοτήθηκα να έχω επικοινωνία με τις ομοσπονδίες των οργανωμένων γονέων για να δούμε πώς συντονίζουμε τις προσπάθειες μας για αποφυγή οποιωνδήποτε προβλημάτων και για να προστατέψουμε τα δικαιώματα των παιδιών . Μαζί  με άλλα δύο μέλη της διυπουργικής ομάδας θα συντονιστούμε μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα για να δούμε ποιά εργαλεία νόμιμα έχουμε στη διάθεσή μας να χρησιμοποιήσουμε ώστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί. Επίσης  θα προβούμε σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες  για την καλύτερη διαχείριση του χρόνου που θα χαθεί, αν χαθεί, και αν συνεχιστούν οι απεργίες που αφορά στον διδακτικό χρόνο των παιδιών», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσον ένα από αυτά τα μέτρα θα είναι η κλήση αδιόριστων εκπαιδευτικών, ο κ. Χαμπιαούρης είπε πως «θα συζητηθούν όλα τα ενδεχόμενα. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην πληγούν οι μαθητές μας».

Κληθείς να σχολιάσει  δήλωση εκπροσώπου συντεχνίας των εκπαιδευτικών ότι τα αντίμετρα αποτελούν «αλάτι στην πληγή» ο κ. Χαμπιαούρης είπε πως «δεν ξέρω ποιοι έχουν πληγές και ποιοι έχουν αλάτι. Εμείς δίνουμε χέρι φιλίας, έχουμε μια συμφωνία την οποία μπορούν να κάνουν αποδεκτή και δεν είναι τυχαίο ότι η προχθεσινή επιστολή που απεστάλη στο Προεδρικό Μέγαρο και μου παραδόθηκε δια χειρός από τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ, αναφέρεται μόνο στο 4ο σημείο της συμφωνίας, τη στιγμή που η συμφωνία έχει δώδεκα σημεία. Αυτό σημαίνει ότι αποδέχονταν τα υπόλοιπα 11 σημεία και ότι υπήρχε συμφωνία στις 6 Σεπτεμβρίου».

Σύντομα, είπε « θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα θα λάβουμε για να προστατέψουμε τα παιδιά, το δημόσιο σχολείο, τον οποιονδήποτε πολίτη.  Μακάρι να γίνουν δεύτερες σκέψεις. Κάποτε θα τελειώσει  αυτή η περιπέτεια και να είστε σίγουροι ότι θα δώσουμε μεγάλη  έμφαση σε θέματα ουσίας,  τα οποία πρέπει να αναδείξουμε διότι δεν είναι μόνο ο διδακτικός χρόνος είναι τα μαθησιακά αποτελέσματα, είναι η ειδική εκπαίδευση, είναι η συμβουλευτική είναι οι τεχνικές σχολές, είναι η βία και η παραβατικότητα και άλλα πολλά θέματα».

Κυριάκος Πομηλορίδης

ANT1 Newsroom

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.