Το θρίλερ στην Παιδεία παρατείνεται: Αντιπρόταση θα υποβάλουν οι Εκπαιδευτικές - Νέες παρασκηνιακές προσπάθειες

Το θρίλερ και το αδιέξοδο στην Παιδεία παρατείνονται, καθώς οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αποφάσισαν όπως υποβάλουν εκ νέου τις θέσεις τους στην κυβέρνηση, αποφεύγοντας να πουν επισήμως «όχι» στο κείμενο συμφωνίας για τις απαλλαγές. Σε νέα κοινή σύσκεψη την Τετάρτη, θα αποφασίσουν, αφού αξιολογήσουν τις απαντήσεις που θα λάβουν. Ο ΑΝΤ1 πληροφορείται, πάντως, ότι σε εξέλιξη είναι νέες παρασκηνιακές προσπάθειες για άρση της κρίσης.

Ούτε και σήμερα ξεκαθάρισε το σκηνικό στο μέτωπο της Παιδείας, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ουσιαστικά να ρίχνουν εκ νέου το μπαλάκι στην κυβέρνηση. 

Τέσσερις και πλέον ώρες διήρκησε η κοινή συνεδρίαση των ηγεσιών της ΟΕΛΜΕΚ, της ΟΛΤΕΚ και της ΠΟΕΔ. Μετά το πέρας της, δεν έγιναν δηλώσεις, εκδόθηκε ωστόσο ανακοίνωση που μεταθέτει τις όποιες αποφάσεις για την Τετάρτη. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ 

"Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις αποφάσισαν να υποβάλουν τις θέσεις τους προς την Κυβέρνηση. Τα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανώσεων θα συνέλθουν την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018, στις 5 μ.μ. προκειμένου να αξιολογήσουν τις απαντήσεις που θα έχουν ενώπιον τους και για λήψη τελικών αποφάσεων". 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΝΤ1 το έγγραφο που θα υποβληθεί στην Κυβέρνηση θα αποτελεί ουσιαστικά την αντιπρότασή των εκπαιδευτικών οργανώσεων, μαζί με εισηγήσεις τους για το πώς θα αρθεί το αδιέξοδο. 

Δεν έχει ξεκαθαρίσει, πάντως, ούτε ο τρόπος με τον οποίο θα αποσταλεί το έγγραφο στο Προεδρικό, με πηγές να αναφέρουν ότι παράλληλα και στο παρασκήνιο γίνονται ακόμα και τώρα προσπάθειες για άρση της κρίσης. 

Ενδεικτικό και το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε στην ανακοίνωση, το οποίο χαμηλώνει ουσιαστικά τους τόνους της αντιπαράθεσης, με τους εκπαιδευτικούς να κρατούν ανοιχτές τις γέφυρες με την κυβέρνηση. 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η πλήρης ταύτιση απόψεων μεταξύ των οργανώσεων και διασφαλίστηκε η ενότητα και η κοινή συμπόρευση, προκειμένου να επιτευχθούν τόσο οι βραχυπρόθεσμοι, όσο και οι μακροπρόθεσμοι σκοποί τους. 

Χείρα συνεργασίας τείνει, πάντως, προς τους εκπαιδευτικούς μέσω του μηνύματος του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης:

"Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, καλείστε για άλλη μια φορά, ως κύριοι φορείς της Παιδείας, να διαδραματίσετε καθοριστικό ρόλο και να προσφέρετε τα μέγιστα στον τόπο μας. Έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στις γνώσεις, τις ικανότητες, την ευαισθησία και το παιδαγωγικό σας ήθος, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να υπηρετείτε το καλό των παιδιών μας. Αναγνωρίζω και σέβομαι το εκπαιδευτικό έργο, την προσφορά και τη συμβολή του καθενός ξεχωριστά, τόσο στην ορθή διαπαιδαγώγηση των μαθητών και των νέων μας όσο και στην προβολή υγιών προτύπων με αρχές και αξίες. Αναγνωρίζω επίσης τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλλετε, προκειμένου να μεταδώσετε τη χρήσιμη και ωφέλιμη γνώση, να καλλιεργήσετε δεξιότητες, στάσεις και αξίες ζωής σε κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, που να προάγει τη χαρά της μάθησης, τον σεβασμό, την αποδοχή της διαφορετικότητας, τη συνεργασία και τη δημιουργική έκφραση". 

Στα όσα τεκταίνονται στο μέτωπο της Παιδείας, παρενέβη εκ νέου ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, βάλλοντας κατά των εκπαιδευτικών, μέσω twitter:

"Κτύπησαν χέρια στο τραπέζι του υπουργού κι έφυγαν. Τον λοιδόρησαν. Υπαναχώρησαν απ' όσα συνδιαμόρφωσαν με τον ΠτΔ. Τώρα απορρίπτουν ακόμη και τα απαράδεκτα χλιαρά που συμφώνησαν μαζί τους τρεις Υπουργοί. Πρωτοφανή ήθη. Εισήγηση μας: Να κοπεί άμεσα το λίπος σύμφωνα με συστάσεις μας". 

Έδωσε, μάλιστα και νέα διάσταση στο ζήτημα των απαλλαγών, αμφισβητώντας τη νομιμότητά τους:

"Και επειδή η Υπηρεσία μας δεν εκφοβίζεται, ήδη από την περασμένη βδομάδα μαζεύουμε στοιχεία για την υποβολή ερωτήματος στο Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα της απαλλαγής εκπαιδευτικών από την εργασία τους για να δουλεύουν στη συντεχνία. Έχουμε την άποψη ότι ίσως να είναι παράνομο".

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε άλλες αναρτήσεις του, σχολίασε επίσης το εργασιακό καθεστώς των Βοηθών Διευθυντών και των Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης, καταλήγοντας με τη φράση, το λίπος είναι απίστευτο! 

Επισήμως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν απάντησαν, ωστόσο, μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε δικές τους αναρτήσεις εναντίον του, πολλές ακόμα και με ανοίκειους χαρακτηρισμούς. 

Χρυστάλα Βιλάνου

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.