Σφράγισαν το αδιέξοδο οι Εκπαιδευτικές - Σαφείς οδηγίες ΠτΔ: "Δεν αλλάζει ούτε κόμμα ούτε τελεία στο κείμενο"

Υπάρχουν εξελίξεις από πλευράς ΠΟΕΔ, για άλλη μία φορά με διαρροές από αξιωματούχους της, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Σύμφωνα με την ανάρτηση του ΓΓ της οργάνωσης, η ΠΟΕΔ απορρίπτει το Κείμενο Συμφωνίας, καθώς όπως αναφέρεται "η πρόταση της κυβέρνησης που έχουμε ενώπιόν μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή". Με αυτή την εξέλιξη και οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις απορρίπτουν τη νέα κυβερνητική πρόταση. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την αυριανή κοινή τους σύσκεψη, ενώ με δεδομένη τη θέση της Κυβέρνησης ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, οι εξελίξεις δεν προδιαγράφονται ελπιδοφόρες για άρση του αδιεξόδου στην Παιδεία.


Αυτούσια η ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα της ΠΟΕΔ Χάρη Χαραλάμπους 

anartisipoed


Σφράγισαν το αδιέξοδο στο μέτωπο της Παιδείας οι εκπαιδευτικοί. ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ απορρίπτουν το «κείμενο συμφωνίας», ενώ κλειστά κρατά τα χαρτιά της η ΠΟΕΔ, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά. Δεν αποκλείεται ακόμη και αύριο, λίγες ώρες πριν από το πρώτο κουδούνι, να ληφθεί η οριστική απόφαση των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Η Κυβέρνηση, πάντως, δεν πρόκειται να εμπλακεί σε νέο πάρε-δώσε με τις οργανώσεις, με αρμόδιες πηγές να κάνουν λόγο για έντονη ενόχληση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη στάση που τηρούν οι συνδικαλιστές. 


Διαβουλεύσεις, πολύωρες συσκέψεις, συναντήσεις, ανακοινώσεις, αλλά καμία λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. 

Η κρίση στην Παιδεία φτάνει σε τέλμα, μόλις λίγες ώρες πριν από το πρώτο κουδούνι, με τη χαραμάδα αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε ύστερα από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, να κλείνει, και το ενδεχόμενο απεργιών να είναι πιο ορατό από ποτέ. 

Χωριστές συσκέψεις είχαν τα Διοικητικά Συμβούλια των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, με αντικείμενο την αξιολόγηση του κειμένου συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν οι πρόεδροί τους με τη διυπουργική επιτροπή. 

Η ΠΟΕΔ, σε συνεδρίασή της το απόγευμα, επέλεξε να μην ανακοινώσει αποφάσεις. Ωστόσο, ο Πρόεδρός της Φίλιος Φυλακτού υπογράμμισε ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά:

"Η αποδοχή ή μη της πρότασης δεν είναι τόσο απλή. Ας σκεφτούμε από πού ξεκινήσαμε. Ξεκινήσαμε από τις ετσιθελικές αποφάσεις, λήφθηκαν μέτρα. Διαφωνήσαμε. Σήμερα εφόσον με κάθε νέα πρόταση η εισήγηση υπάρχει θέμα αρχής, εδώ έγκειται η δυσκολία διότι είδαμε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουμε τον κόσμο των 14 χιλιάδων να προτάσσουν το θέμα του δημόσιου διαλόγου, έχουμε όλοι μας ποσοστά περίπου στο 95% να προτάσσει και πάλι το θέμα του δημόσιου διαλόγου".

Την απόρριψη του κειμένου συμφωνίας είχε αποφασίσει ήδη από χθες βράδυ η ΟΕΛΜΕΚ, με τον Πρόεδρό της Γιάννο Σωκράτους να τονίζει, ωστόσο, ότι επιβάλλεται να συνεχιστεί η διαβούλευση:

"Στις προτεραιότητες όλων μας θα πρέπει να είναι, 

1. Η διασφάλιση της ενότητας μεταξύ των εκπαιδευτικών Οργανώσεων, πράγμα που επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά, στη βάση των κοινών στόχων που οριοθετήθηκαν όταν ξεκινούσε αυτός ο αγώνας. 

2. Η προσήλωση στον στόχο της εξεύρεσης λύσης, μέσα από σοβαρές προτάσεις, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για υπέρβαση του αδιεξόδου".


Ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελής Νικολαίδης, ήταν αυτός που έσπευσε για μία ακόμα φορά να αναγγείλει ανεπίσημα αποφάσεις, και συγκεκριμένα την πραγματοποίηση ολοήμερων απεργιών την Τετάρτη και την Πέμπτη, σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία μέχρι αύριο Κυριακή. 

Η πρόταση της κυβέρνησης, δεν έγινε αποδεκτή, ούτε από την ΟΛΤΕΚ. Ο πρόεδρός της Παναγιώτης Λυσάνδρου δήλωσε: "Η πρόταση ως έχει δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική. Δεδομένης της θέλησης για εκτόνωση της κρίσης στην δημόσια εκπαίδευση, η ΟΛΤΕΚ θα εισηγηθεί στις άλλες δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις όπως γίνει αντιπρόταση προς την κυβέρνηση, όπου σε γενικές γραμμές θα ζητείται όπως αποσαφηνιστούν κάποια σημεία, να αποφευχθούν δεσμεύσεις προ του διαλόγου που έπεται αλλά και να καταστεί η πρόταση δικαιότερη".

Κατά πάσα πιθανότητα αύριο θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος εισηγήσεις με στόχο πάντα να ληφθούν κοινές αποφάσεις, παρόλο που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως είναι δεδομένη πλέον η διάσταση. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού δήλωσε: "Ξέρουμε ότι και η Κυβέρνηση αναμένει τη δική μας απάντηση. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα 24ωρα, καθώς δεν υπάρχει τώρα ένταση και κρίση στα σχολεία. Τα σχολεία ξεκινούν κανονικά τη Δευτέρα".

Πηγές από το Προεδρικό αναφέρουν, πάντως, ότι ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές προς τα μέλη της διυπουργικής πως δεν αλλάζει κόμμα ούτε τελεία στο κείμενο συμφωνίας, και πως δεν θα εμπλακεί η κυβέρνηση σε άλλη διαπραγμάτευση ή εξέταση αντιπροτάσεων.

Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για έντονη ενόχληση του Νίκου Αναστασιάδη με τη στάση των συνδικαλιστών, οι οποίοι συνδιαμόρφωσαν, όπως αναφέρει το Προεδρικό, την τελευταία πρόταση. 

Ξεκάθαρη ήταν και η χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου:

"Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα και με τη συνεννόηση που υπήρξε, αυτή η τελευταία συναινετική πρόταση που έχουμε στα χέρια μας αποτελεί και την τελική ρύθμιση για φέτος, αφήνοντας τυχόν άλλα ζητήματα ή εισηγήσεις για τη συνέχεια του διαλόγου".

Χρυστάλα Βιλάνου

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.