Ελπίδες για αποδοχή της νέας κυβερνητικής πρότασης για τις απαλλαγές - Διαφωνίες μεταξύ εκπαιδευτικών

Απανωτές και πολύωρες μυστικές συναντήσεις, έχουν οι επικεφαλής των εκπαιδευτικών με αξιωματούχους της Κυβέρνησης, αναζητώντας την χρυσή τομή που θα λύσει την κρίση στην παιδεία.

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο Αντ1 έχει στα χέρια του τη νέα κυβερνητική πρόταση της Υπουργικής Επιτροπής για τις απαλλαγές. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων αφήνουν σε μεγάλο βαθμό ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής του κειμένου που συμφωνήθηκε, με ελάχιστες διαφωνίες. 


Η νέα κυβερνητική πρόταση για τις απαλλαγές εκπαιδευτικών:
Α. Υπεύθυνοι Τμήματος
Από δυο ώρες απαλλαγή για Α' Γυμνασίου και Γ' Λυκείου ενώ οι υπόλοιποι υπεύθυνοι τμήματος θα έχουν από μια ώρα. 

Β. Βιολογικός Παράγοντας

Μετά από οκτώ χρόνια υπηρεσίας, θα γίνεται μείωση δυο ωρών, μετά από 16χρονια επιπλέον μείωση μίας ώρας ενώ μετά από 20 χρόνια θα γίνεται άλλη μια ώρα επιπλέον μείωση.

Γ. Παράγοντας Αρχαιότητας

Για τους βοηθούς διευθυντές παραμένει η απόφαση του Υπ. Συμβουλίου που είχε ληφθεί στις 4 Σεπτεμβρίου. 

Δ. Συνδικαλιστές

Για τους συνδικαλιστές θα γίνεται πλήρης απαλλαγή του Προέδρου και Γραμματέα της ΠΟΕΔ. Ενώ τέσσερις ημέρες απαλλαγή θα έχουν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ και φαίνεται να προκύπτει σημαντική μείωση του συντεχνιακού χρόνου σε επαρχιακό επίπεδο. 

Πάντως, σκληρή διαπραγμάτευση για λύση στο αδιέξοδο της παιδείας, έγινε χθες Τετάρτη στο Υπουργείο εξωτερικών, όπου έγινε η μυστική συνάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων με την τριμερή επιτροπή που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο προχθές, για να διαχειριστεί το θέμα της κρίσης στην παιδεία. Η εν λόγω συνάντηση άρχισε από τις 9 το βράδυ και κράτησε μέχρι και τις 3 τα ξημερώματα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ.

Μυστική συνάντηση
Από τις εννέα χθες το βράδυ μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα, και για συνολικά έξι ώρες, συνεδρίαζαν οι τρεις Πρόεδροι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ με την τριμελή Υπουργική Επιτροπή που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για να διαβουλευθεί το θέμα των απαλλαγών, στην παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν αυτός που ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, την πρωτοβουλία για σύγκληση της μυστικής σύσκεψης στο Υπουργείο του, ύστερα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Μία σύσκεψη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, που, όπως διεφάνη, αναπτέρωσε τις ελπίδες για εξεύρεσης κοινής γλώσσας και για τερματισμό της πρωτόγνωρης κρίσης στην παιδεία. 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έγιναν συγκεκριμένες τροποποιήσεις στη βάση όσων ζητούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, και η Υπουργική Επιτροπή ανέλαβε την κατάθεση πρότασης, αφού εξασφάλιζε την έγκριση και του Προέδρου. 

Αξιολογούν τη νέα κυβερνητική πρόταση οι εκπαιδευτικές 

Στις 12 και 20, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, μαζί με τον Πρόεδρο των καθηγητών της τεχνικής εκπαίδευσης, Παναγιώτη Λυσσάνδρου, αναχωρούσαν από τα γραφεία της ΠΟΕΔ. Προορισμός τους το προεδρικό, όπου βρίσκονταν ήδη τα μέλη της τριμελούς Υπουργικής, για διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
Αποστολή τους να παραλάβουν την τροποποιημένη πρόταση της Κυβέρνησης. 

Μετά από τέσσερις αναμονής, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ ανακοίνωνε στους δημοσιογράφους ότι προς το παρόν δεν έχουν κάτι να πουν επί της νέας κυβερνητικής πρότασης, και πως η αποδοχή ή η απόρριψή της παραπέμπεται σε νέα σύσκεψη, αύριο. 

Την ίδια ώρα μετά την κοινή συνεδρίαση των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων η οποία καθυστέρησε και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις τρεις το απόγευμα, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, είχε αναφέρει σε δηλώσεις τους ότι αναμένουν να έρθει κοντά τους σήμερα καθώς φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια πρόταση από πλευράς της κυβέρνησης νέα την οποία θα αξιολογήσουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αύριο. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι κύριοι Φυλακτού και Λυσάνδρου επέστρεψαν στα γραφεία της ΠΟΕΔ, μετά από συνάντηση τριών και πλέον ωρών στο προεδρικό, χωρίς ωστόσο να κρατούν νέα πρόταση, και ενημέρωσαν τις γραμματείες τους για όσα είχαν συζητήσει νωρίτερα. 

Αρμόδια πηγή ανέφερε στον ΑΝΤ1 πως η νέα πρόταση επρόκειτο να αποσταλεί στις οργανώσεις με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. 

Απορρίπτει τις νέες κυβερνητικές προτάσεις ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ

Παρα τις εξαγγελίες ότι θα αποφασίσουν από κοινού, ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελής Νικολαίδης, έσπευσε να δημοσιεύσει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook τις τέσσερις και τριάντα αυτό που παρουσίασε ως τις νέες κυβερνητικές προτάσεις.   
Οι νέες κυβερνητικές «προτάσεις» 
1. Στη βιολογική μείωση: 1 περίοδος + 1 περίοδος πίστωση 
2. Για τους ΒΔ και ΒΔ Α' : 1 περίοδος 
3. Υπευθυνότητα: μόνο για Γ' Λυκείου 
4. Νεοεισερχόμενοι: για φέτος τουλάχιστο ότι ισχύει με τους υπόλοιπους για το βιολογικό. 
5. Απόσυρση των επιβαρύνσεων (penalties) για κάποιο χρονικό διάστημα. 

Δεν πάνε αύριο στα σχολεία οι μαθητές Μέσης εκπαίδευσης


Σε μια τελευταία εξέλιξη, ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Παντελής Νικολαίδης,σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης  αναφέρει ότι δεν θα πάνε αύριο Παρασκευή στα σχολεία οι μαθητές Μέσης εκπαίδευσης αλλά την Δευτέρα και αυτό φαίνεται να προέκυψε από την χθεσινή πολύωρη μυστική συνάντηση. Ο Διευθυντής της Μέσης Κυπριανός Λούης, επιβεβαιώνει αυτή την απόφαση. Επίσημη ανακοίνωση και από το Υπουργείο Παιδείας: 

ipurgio

Mε ένα ισχυρό ΝΑΙ, εξουσιοδότησαν χθες οι εκπαιδευτικοί  τις ηγεσίες των οργανώσεων τους για να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα και να διαχειριστούν την κρίση που προέκυψε στην παιδεία μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου. Σήμερα, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα των εκπαιδευτικών ενώ αναμένονται και νέες αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.  

ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ ανακοίνωσαν ότι το ΝΑΙ των μελών της ΟΕΛΜΕΚ έφθασε το 94,9% και το ΝΑΙ των μελών της ΟΛΤΕΚ το 96,6% ενώ η ΠΟΕΔ συγκέντρωσε ποσοστό για το ΝΑΙ 94,5%.

Τα απεργιακά μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός  

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους«Εμεις επιμένουμε θέλουμε μέσα από διάλογο να δούμε έστω και την υστάτη αν μπορεί να εξευρεθεί λύση θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο αν είναι δυνατό και λέμε εμεις ότι υπάρχει ένα περιθώριο προτού ξεκινήσουν πλέον τα σχολεια και οι μαθητές να προσέρχονται στα θρανία , να αξιοποιηθεί και γι’αυτό στέλνουμε ξανά το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση  ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε ελπίδα.»

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσσάνδρου είπε ότι  «Θα πρέπει όσο γινεται να προσπαθήσουμε να εξομαλύνουμε την κατάσταση. Τα μέλη μας έχυν δοσει την εντολή τους με πολύ ξεκάθαρο τρόπο δυστυχώς θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτά τα μέτρα αλλα εγώ θα το ξαναπώ ελπίζουμε να μην χρειαστεί.» 

ANT1 Newsroom

Nikos

06/09/2018>14:14

Aplaa mathete ti smn sxolio jai meta na mas pite tin enia tou jai gia pio logo pamee tin ora pou emas mathenete jina pou prepi gia na zoume otan megalosoume Oute na mas dixete pws na pierosoume emas dixnete

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΝΤΡΈΑΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΙΣ

06/09/2018>13:33

ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΞΕΥΤΡΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣΑΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΣΕ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.