Καθηλωμένο το SAIPEM 12 000 - Διπλωματικός "χαρτοπόλεμος"

Απειλεί ο Ερντογάν: Μην κάνετε το λάθος βήμα σε Κύπρο και Αιγαίο-Καθηλωμένο παραμένει το πλοίο γεωτρύπανο της ΕΝΙ μετά την παρεμπόδισή του από τουρκικά πολεμικά τα οποία δεν το άφησαν να προσεγγίσει το τεμάχιο τρία της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στο ζενίθ ο διπλωματικός πόλεμος, με τον Ερντογάν να εκτοξεύει απειλές σε Ελλάδα και Κύπρο αναφέροντας στο συνέδριο του κόμματος του πως «προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα» ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Όλα αυτά και ενώ ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΝΙ ανέφερε από το Κάιρο πως "6 με 8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου βρίσκονται στην Καλυψώ."ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 

Ενώ σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, αναμένεται να έχει συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΝΙ στην οποία, θα εξεταστούν σε υψηλότατο επίπεδο οι επιλογές που υπάρχουν για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Διάβημα στον ΟΗΕ 


Σε διάβημα προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ, για το σκηνικό που στήθηκε από την Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ, τις τελευταίες μέρες, προέβη χθες το απόγευμα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ.

Ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου συναντήθηκε με τον βοηθό ΓΓ, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, και του παρέθεσε τις τουρκικές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παρεμπόδισης του ερευνητικού σκάφους από τουρκικά πολεμικά.

Ο Κορνήλιος Κορνηλίου τόνισε στον Τζέφρι Φέλτμαν, πως οι ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ, την Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και συνιστούν απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί ο ΓΓ.

Ο κ. Φέλτμαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι θα ζητηθεί από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Παραστάσεις αναμένεται να υπάρξουν και προς άλλους αξιωματούχους της Γραμματείας τις προσεχείς ημέρες.

Παρεμβάσεις έχουν γίνει και κι από ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πιθανολογείται ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από μέρους του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα.

Αυστηρή προειδοποίηση Το