Εγκαίνια Πτέρυγας για χρήστες ναρκωτικών στις Κεντρικες Φυλακές

Τα εγκαίνια της Πτέρυγας 10Α των Κεντρικών Φυλακών, μιας πτέρυγας στην οποία οι κρατούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα λήψης ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, εγκαινίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.


 
Οι εγκαταστάσεις της Πτέρυγας 10Α τα κτίρια της οποίας λειτουργούσαν στο παρελθόν ως αστυνομικά κρατητήρια, θα χρησιμοποιηθούν, όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, για την εφαρμογή του Κλειστού Προγράμματος Απεξάρτησης «ΔΑΝΑΗ», δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία ζωής στον κρατούμενο – χρήστη ναρκωτικών.
 
Στο χαιρετισμό του ο Ιωνάς Νικολάου επεσήμανε ότι οι στόχος του Υπουργείου για πλήρη αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος, προχωρά με σταθερά βήματα, καθώς με τη λειτουργία της Πτέρυγας αυτής, όπως και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας που λειτουργεί στην Πτέρυγα 10 από το 2014, διασφαλίζεται το δικαίωμα των κρατούμενων για πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και στη λήψη ίδιων παρεχόμενων υπηρεσιών, σε επίπεδο και ποιότητα, με αυτές που παρέχονται στους πολίτες εκτός φυλακής.
 
Πρόσθεσε πως στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι, πέραν των προγραμμάτων σωφρονισμού, να παρέχεται μια ολοκληρωμένη δυνατότητα στον χρήστη ναρκωτικών, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται στον εγκλεισμό για άλλο αδίκημα, όπως είναι η διάπραξη κλοπής περιουσίας με σκοπό την εξασφάλιση της δόσης του, να κάνει χρήση του προγράμματος για απεξάρτηση, μετέχοντας στο πρόγραμμα εντός του χώρου των Φυλακών.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης προέβη και σε απολογισμό των αναπτυξιακών έργων που έχουν υλοποιηθεί, για βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, της λειτουργικότητας και της ασφάλειας των Φυλακών, υποδεικνύοντας ότι την τελευταία πενταετία, υλοποιήθηκαν 14 έργα, παρά την οικονομική δυσχέρεια του τόπου. «Αυτό είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Διεύθυνσης των Φυλακών να κάνουμε πράξη το στόχο μας, που ήταν και παραμένει, η συνεχής αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού ιδρύματος» τόνισε.
 
Εξήγησε δε ότι τα έργα που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στις Κεντρικές Φυλακές, τα οποία περιλαμβάνουν τρεις καινούριες πτέρυγες, υλοποιήθηκαν σε μια περίοδο οικονομικής δυσχέρειας, υποδεικνύοντας ότι το Υπουργείο, η Διεύθυνση των Φυλακών και τα Δημόσια Έργα κατέβαλαν έντονες προσπάθειες ώστε, να αναβαθμιστεί η περίφραξη των Φυλακών και να ανακαινιστούν τα κτίρια, που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, να ανεγερθούν νέες εγκαταστάσεις και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.


 Για μεγάλες και καινοτόμες αλλαγές, μίλησε η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Αννα Αριστοτέλους, η οποία διαβεβαίωσε πως έχουν βελτιώσει κατά πολύ οι συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των κρατουμένων, μέσα από 23 βελτιωτικά έργα που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία: «Πλέον η χωρητικότητα των Κεντρικών Φυλακών έχει φτάσει τους 566, αφού έχουν προστεθεί 38 νέα κελιά, ενώ το 2013 οι Κεντρικές Φυλακές είχαν μόλις 240 θέσεις για κρατούμενους.» Η Πτέρυγα 10Α θα λειτουργήσει σε περίπου δύο μήνες και αφού θα έχουν προσληφθεί 19 νέοι δεσμοφύλακες, ενώ να αναφερθεί ότι μελετάται και το ενδεχόμενο να δικαιούνται οι υπό αποφυλάκιση κατάδικοι, να υποβάλλουν αίτηση για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.