Η βουλή ενέκρινε ψήφισμα για κατάργηση των εγγυήσεων

Με συντριπτική πλειοψηφία, η Ολομέλεια της βουλής, ενέκρινε σχέδιο ψηφίσματος για την κατάργηση των ξένων εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού. Καλεί παράλληλα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδιώξει λύση που δεν θα επιτρέπει συνέχιση των εγγυήσεων.

Οι εγγυήτριες δυνάμεις απέτυχαν ουσιαστικά να εγγυηθούν την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αναφέρει η Συνθήκη Εγγυήσεως, αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια της βουλής. Επισημαίνοντας πως η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη και διαστρεβλώνοντας τις πρόνοιες της Συνθήκης Εγγυήσεως, τις χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει την εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του εδάφους της Δημοκρατίας, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

 «Οι σημερινές συνθήκες δεν δικαιολογούν συνέχιση των ξένων εγγυήσεων, ιδιαίτερα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Εκτιμώντας ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να διασφαλιστεί το αίσθημα ασφάλειας γα όλους τους πολίτες,» ανέφερε ο Αννίτα Δημητριου

Στο ψήφισμα το οποίο προτού τεθεί σε ψηφοφορία, διάβασε εκ μέρους της Γραμματείας, η βουλευτής Αννίτα Δημητρίου, προστίθεται ότι σε περίπτωση λύσης, δεν πρέπει να υπάρχουν ξένες εγγυήσεις, ξένα στρατεύματα και επεμβατικά δικαιώματα οποιασδήποτε μορφής. Παράλληλα, απαιτείται πλήρης αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού.

Καλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδιώξει λύση με τρόπο που να μην επιτρέπει τη συνέχιση των εγγυήσεων ή να περιλαμβάνει οποιεσδήποτε άλλες ξένες εγγυήσεις ή ακόμα να επιτρέπει την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν 43 βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ οι δύο βουλευτές του ΕΛΑΜ, τήρησαν αποχή, μετά την απόρριψη αιτήματός τους για απάλειψη της αναφοράς περί αποστρατικοποίησης..

Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.