Νέα τηλεφωνική απάτη καταγγέλλει η Cyta

Νέο περιστατικό απάτης με επιτήδειους από το εξωτερικό που καλούν μέσω Viber και προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πελατών.Συγκεκριμένα, οι απατεώνες, διενεργούν κλήσεις μέσω του Viber προς τους ανυποψίαστους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.


 Μάλιστα, οι κακόβουλες ενοχλητικές κλήσεις εμφανίζουν ως καλούντα αριθμό τον  +923ΧΧΧΧΧ6070,  ο οποίος παρουσιάζεται να ανήκει στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του Πακιστάν, αλλά, σύμφωνα με την Cyta, ενδεχομένως να πρόκειται και για πλασματικό αριθμό που συνήθως αλλάζει ή μετακυλύεται σε άλλο, κάτι που αποτελεί μια συνήθη τακτική σε παρόμοια περιστατικά απάτης.

Σύμφωνα με το σενάριο του νέου περιστατικού απάτης, οι επιτήδειοι:


Μιλώντας σε «σπαστά» αγγλικά, συστήνονται σαν μηχανικοί του CytaVoda Call Centre, επικαλούνται δήθεν διαγωνισμό και προσφέρονται να βοηθήσουν σε δήθεν αναγνώριση του πελάτη.
Ζητούν την αφαίρεση της κάρτας SIM και γνωστοποίησης του 19ψήφιου έως 20ψήφιου κωδικού της SIM Card (ICCID Number). 
Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να πετύχουν τη συλλογή όσο το δυνατό περισσότερων πληροφοριών, με στόχο να αποκτήσουν τον έλεγχο στην υπηρεσία του πελάτη στόχου.
Ενδέχεται στη συνέχεια
παραπλανώντας να επιδιώξουν να υπερπηδήσουν ελέγχους ασφαλείας και να επιτύχουν προώθηση κλήσεων του πελάτη-στόχου, σε τρίτες συνδέσεις στο εξωτερικό ή ακόμα και την αντικατάσταση της SIM Card από συνεργάτες τους στην Κύπρο.
αποκτώντας πρόσβαση, μιμούμενοι τον νόμιμο ιδιοκτήτη, με την μέθοδο της κοινωνικής μηχανικής (social engineering) ή του ψαρέματος (Phishing), εκμαιεύουν πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα, ώστε να χρησιμοποιηθούν για να εξαπατήσουν νόμιμες επιχειρήσεις, συνήθως τράπεζες, με σκοπό το οικονομικό όφελος.

Με τις πρώτες καταγγελίες πελατών στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Cyta, οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφάλειας του Οργανισμού εξέτασαν τα περιστατικά και αφού επιβεβαίωσαν ότι αφορούσε απάτη, προχώρησαν σε οδηγίες, ώστε να εφαρμόζονται με προσοχή οι διαδικασίες τηλεφωνικών αιτημάτων και ταυτοποίησης του πελάτη. O οργανισμός καθησυχάζει το κοινό ότι, οι διαδικασίες του δεν επιτρέπουν διεκπεραίωση τηλεφωνικών αιτημάτων προώθησης κλήσεων, σε τρίτες συνδέσεις στο εξωτερικό.

Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, η Cyta συστήνει στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, δεδομένου ότι δεν αποκλείεται το φαινόμενο να συνεχιστεί, μέσω  εφαρμογών τεχνολογίας VoIP, κάτι που δεν αφορά στο δίκτυο της Cyta και επομένως δεν τυγχάνει του ελέγχου της. 

ANT1 Newsroom

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.