Λευκωσία & Αθήνα καθορίζουν αύριο τα επόμενα βήματα - Εθνικό Συμβούλιο παρουσία Κοτζιά

Το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου. ΟΌλα τα κόμματα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού κατέθεσαν προτάσεις. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η αυριανή συνεδρία παρουσία και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όπου Αθήνα και Λευκωσία θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Αποκαλυπτικές πληροφορίες.

Νέος τουρκικός οδικός χάρτης για το Κυπριακό - Τουρκία και κατεχόμενα αποφασίζουν εντός της εβδομάδας 


Λευκωσία και Αθήνα καλούνται να καθορίσουν στρατηγική στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. 

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, χαράζει αύριο το Εθνικό Συμβούλιο, σε μία ιστορικής σημασίας συνεδρία, στη παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά.

Στη βάση πληροφόρησης από τα διπλωματικά κανάλια του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που αναμένεται να μεταφέρει στο σώμα ο κος Κοτζιάς, Λευκωσία και Αθήνα καλούνται να καθορίσουν στρατηγική αλλά και ένα σχέδιο δράσης προς αντιμετώπιση των μεθοδεύσεων της Άγκυρας, αλλά και των προκλήσεων της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο Νίκος Κοτζιάς έχει ήδη ξεκαθαρίσεις πως Ελλάδα και Κύπρος ΔΕΝ πρόκειται να αποδεχθούν τη διατήρηση των Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Μία λύση δηλαδή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Ερντογάν. 

Τις επόμενες ημέρες, ίσως και αύριο, σύμφωνα με τουρκικά ηλεκτρονικά μέσα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να επισκεφτεί τα κατεχόμενα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του τουρκικού ΥΠΕΞ, προκειμένου να ακούσει, η καλύτερα να καθορίσει, τις απόψεις όλων των πλευρών. 

Σύμφωνα πάντως με την Μιλλιέτ, η Άγκυρα επιδιώκει να υπάρξει μια κοινή θέση, ένας οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, μεταξύ του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, και ψευδοκυβέρνησης των κατεχομένων. 

Η ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων κινείται ήδη στη λογική των "δύο κρατών" με παράλληλη άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ, που προανήγγειλε την επομένη του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για σχέδια β και γ. 

Η εφημερίδα επικαλείται και πηγές από το περιβάλλον του Μουσταφά Ακιντζί οι οποίες αναφέρουν ότι αναλόγως των θέσεων που θα μεταφέρει από την Άγκυρα ο Τσαβούσογλου, ενδεχομένως να υπάρξουν και ανακοινώσεις.

Αυτό ωστόσο που θα μετρήσει θα είναι η θέση του ΜεβλούτΤσαβούσογλου, όπως άλλωστε έγινε και στο Κραν Μοντάνα. 

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου προκαλεί όμως και κάποιες επιπρόσθετες ανησυχίες καθώς δεν αποκλείεται κατά την παρουσία του να έχουμε νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. 
 

Με προτάσεις κομμάτων άρχισε η συνεδρία του Εθνικού - Σε αναμονή για την αυριανή παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ

Με κατάθεση προτάσεων από τα κόμματα, προφορικώς επί το πλείστον, κείμενο κατέθεσαν μόνο οι Οικολόγοι, το Εθνικό Συμβούλιο συνέχισε και σήμερα την αποτίμηση του αδιεξόδου στο Κραν Μοντανά αλλά και την συζήτηση για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. 

Κατά την σημερινή πρωινή μαραθώνια συνεδρία τοποθετήθηκαν όλα τα κόμματα, πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Λόγω χρόνου ο πρόεδρός του Αβέρωφ Νεοφύτου θα τοποθετηθεί αύριο, στα αρχικά στάδια της ειδικής συνεδρίας του σώματος στην οποία έχει κληθεί και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Πέραν της δικής του εκτίμησης για τα όσα εκτυλίχθησαν στο ελβετικό θέρετρο, η κάθοδος του κ. Κοτζιά σηματοδοτεί και την έναρξη της διαδικασίας συντονισμού μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας για τα επόμενα βήματα κυρίως σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, "είναι μέσα στο πλαίσιο συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας για τα μετέπειτα βήματα και ειδικότερα, αν όχι αποκλειστικά, αφορά τις προσεγγίσεις στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση -και αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο μέσα και από τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών- δεν εμπλέκεται στα κεφάλαια που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού".

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αφού επανέλαβε τα όσα και δημοσίως καταλογίζει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σε σχέση με τη τακτική που ακολούθησε στο Κραν Μοντανά, υποστήριξε πως η μετάβαση στο ελβετικό θέρετρο έγινε βεβιασμένα, και χωρίς την ανάλογη προετοιμασία.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, ο κος κύριος Κυπριανού, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός έναντι των μεθοδεύσεων για επανάληψη της προσπάθειας το φθινόπωρο. 

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν όπως αναμενόταν υπέρ της χάραξης μίας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, στη βάση της εισήγησης που κατέθεσε παλαιότερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. 

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε σχέση με τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη, η συζήτηση διεξάχθηκε σε ήπιους τόνους γεγονός που χαιρετίστηκε άμεσα από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποίος σχολίασε και τα περί νέου παραθύρου ευκαιρίας τον Σεπτέμβριο:

"Να αναμένουμε την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης σε επίπεδο Εθνικού, από πλευράς κυβέρνησης εκφράζω την ετοιμότητά μας, όμως αποδείχθηκε εξάλλου και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές που να μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα".

Ο κος Χριστοδουλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προγραμματιστούν και άλλες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς τέλος πως ο ΠτΔ προτίθεται να αξιοποιήσει τις προτάσεις των κομμάτων, είπε πως σε πρώτο χρόνο θα πρέπει να εξεταστεί εάν και σε ποιο βαθμό είναι δυνατό να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση. 
 

Κυριάκος Πομηλορίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.