Κανονικά η γεώτρηση στο Τεμάχιο 11, διαβεβαιώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Στο Οικόπεδο 1 κινήθηκε σήμερα το ερευνητικό τουρκικό πλοίο Μπαρμπαρός το οποίο έφθασε μέχρι και 33 Ναυτικά Μίλια Νοτιοδυτικά της Πάφου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες του Γεωτρύπανου West Capella στο θαλάσσιο οικόπεδο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται με βάση τον αρχικό προγραμματισμό.

Τα 4.000 πόδια αναμένεται να φτάσει το τρυπάνι του πλοίου γεωτρύπανου West Capella, το οποίο συνεχίζει απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα τις εργασίες του στο Οικόπεδο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε: "Εκείνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι η υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών στο Τεμάχιο 11 προχωρεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα". 

Από νωρίς το πρωί, οι κυπριακές Αρχές σε συνεργασία με το προσωπικό της κοινοπραξίας ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ είχαν ολοκληρώσει όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, οι οποίες συμπεριλάμβαναν τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες. Το μεσημέρι άρχισε η γεώτρηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τρυπάνι ξεκίνησε την κατάβασή του ομαλά, και αναμένεται ότι μέχρι αύριο, αν όχι απόψε, θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης.

Ο βυθός της περιοχής έχει ελαφριά κλίση 3.5 μοιρών προς τα νοτιοδυτικά, σημείο στο οποίο τοποθετήθηκαν η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά. 

Επί ποδός βρίσκονται συνεχώς οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας, να έχει μάτια δεκατέσσερα στην περιοχή και την προσοχή στραμμένη στις Τουρκικές ενέργειες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία από τις κινήσεις των Τούρκων οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν προβεί σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την εν εξελίξει διαδικασία γεώτρησης. 

Η τουρκική φρεγάτα "Ίμβρος" η οποία προχθές προσέγγισε το West Capella σε απόσταση 5 Ναυτικών Μιλίων , βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μεγάλη απόσταση από το γεωτρύπανο. 

Την ίδια ώρα συνεχίζει να κινείται ανοικτά της Κύπρου το τουρκικό σεισμογραφικό Μπαρμπαρός, το οποίο βρίσκεται από σήμερα εντός του οικοπέδου έξι της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, φτάνοντας μέχρι και τα 33 Ναυτικά Μίλια νοτιοδυτικά της Πάφου.

Παράλληλα, στην περιοχή κινούνται διακριτικά γαλλικά και ελληνικά πολεμικά πλοία, τα οποία όμως όπως λέχθηκε στον ΑΝΤ1, δεν βρίσκονται στην περιοχή λόγω της ερευνητικής γεώτρησης, παρόλο που θεωρείται βέβαιο ότι τα ραντάρ των εν λόγω σκαφών βρίσκονται στραμμένα στο Τεμάχιο 11. 

Στη σημερινή επίσκεψη της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελλάδος, Γιώργος Κατρούγκαλος:

"Όχι απλώς αναγνωρίζεται στα χαρτιά το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να προβαίνει στην εξόρυξη στα οικόπεδα που έχει στην κυριαρχία της, αλλά σύσσωμος ο διεθνής παράγοντας είναι παρών, με κάθε πιθανό διπλωματικό ή ακόμη και στρατιωτικό τρόπο, στην περιοχή. Σήμερα, για παράδειγμα, επισκέπτεται την Κύπρο η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας". 

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα EU Observer, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς για την κλιμάκωση της Τουρκικής ρητορικής με αφορμή τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, ανέφερε ότι αυτή η υπόθεση δεν πρέπει να ξεφύγει του διεθνούς δικαίου:

"Εάν διαβάσει κανείς τις δηλώσεις της Άγκυρας, ίσως καταλάβει και την επιμονή της να διατηρεί επεμβατικά δικαιώματα σε βάρος της Κύπρου. Εμείς στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στη θέση της ότι τα κέρδη από αυτή την διαδικασία θα αποδοθούν στον κυπριακό λαό στο σύνολό του". 

Έλληνες αξιωματούχοι τονίζουν ότι η εν εξελίξει διαδικασία στο τεμάχιο 11 αποτελεί επιτυχή άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την τουρκική πλευρά να βρίσκεται υπό καθεστώς πλήρους διπλωματικής απομόνωσης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελλάδος. 


Νεοκλής Νεοκλέους

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.