Υπ. Υγείας: Δεν ανακαλώ όσα είπα

Περάσαμε από χίλια κύματα όμως τελικά καταφέραμε να ψηφιστούν οι βασικοί πυλώνες της μεταρρύθμισης της υγείας, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Γιωργος Παμπορίδης και να κάνουμε αρχή για να ξεπλύνουμε αυτό το όνειδος που η πολιτεία όφειλε να δώσει στον κάθε πολίτη.

Από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου στις 27 Ιουλίου 2015 πέρασαν 100 εβδομάδες με σκληρή δουλειά, απογοητεύσεις και συγκρούσεις όπως επίσης περάσαμε μέσα από χίλια κύματα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Γιωργος Παμπορίδης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με σκοπό να χαιρετίσει την ψήφιση των νομοσχεδίων για αυτονόμηση και ΓΕΣΥ. 

Τόνισε, πως η εφαρμογή τους γίνεται χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η πολιτεία ανέφερε, για 16 χρόνια, από το 2001 φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων, καθώς παρά το γεγονός ότι η βουλή εισήγαγε με νόμο την καθολική κάλυψη υγείας, άλλοτε για πραγματικούς λόγους και άλλοτε με προσχηματικά παρέλειψε να δώσει στον Κύπριο πολίτη αυτό που απολαμβάνει κάθε Ευρωπαίος. 

Με την έγκριση αυτών των μεταρρυθμίσεω, τόνισε, γίνεται η αρχή για να ξεπλύνουμε αυτό το όνειδος και να δώσουμε στο κάθε Κύπριο αυτό που δικαιούται, δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Απευθυνόμενος στου πολιτικούς αρχηγούς, ζήτησε να τον συγχωρέσουν εάν μέσα στην αγωνία του για την επιτυχή κατάληξη της μεγάλης προσπάθειας ψήφισης των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ αισθάνθηκαν ότι ξεπέρασα τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας: «Απαξ και πολιτικοί αρχηγοί δήλωσαν θιγμένοι στο βαθμό που αυτό έγινε του ζητώ να με συγχωρέσουν. Δηλώνω όμως ότι δεν ανακαλώ οτιδήποτε από αυτά που ειπα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση απάντησε πως το εάν θα αναχαιτιστεί η προσπάθεια η όχι εξαρτάται από την Βουλή. 

«Η Βουλή νομοθέτησε διαδικασία έναρξης λειτουργίας του ΓεΣΥ σε προκαθορισμένες ημερομηνίες χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Για να είμαστε ξεκάθαροι. Δηλαδή εάν η Βουλή δεν ψηφίσει ξανά από σήμερα μέχρι την 1η Μαρτίου του 2019 τροποποίηση της νομοθεσίας, η οποία εγκρίθηκε την Παρασκευή, με την οποία να αναχαιτίσει την εισαγωγή του ΓεΣΥ δεν υπάρχει δυνατότητα να μην εφαρμοστεί το ΓεΣΥ», εξήγησε.Είπε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τα κίνητρα του καθενός, σημειώνοντας πως «υπάρχουν ποικίλα κίνητρα και ποικίλες αντιλήψεις».

Απομένουν ειπε άλλα τρία μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια πριν το τέλος του χρόνου και έστειλε μήνυμα πως από αύριο εστιάζουμε στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας τόσο των ασθενών όσο και των επαγγελματιών υγείας. 

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τους κοινωνικούς εταίρους για την υπεύθυνη στάση τους στον διάλογο που προηγήθηκε και την εποικοδομητική τους συνδρομή και τα πολιτικά κόμματα για την στήριξη αυτής της μεταρρύθμισης και για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν.
 
Επίσης, ευχαρίστησε από καρδιάς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί όπως είπε χωρίς τη δική του στήριξη, χωρίς τη δική του καθοδήγηση, αλλά και χωρίς τη δική του αποφασιστικότητα στα κρίσιμα σημεία αυτής της πορείας, δεν θα ήταν δυνατόν να έφταναν εδώ σήμερα.


Ευγενία Σέργη

ANT1 Newsroom

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.