Εθνικό Συμβούλιο εν μέσω προεκλογικών ριπών και τουρκικών απειλών

Λαό και Εθνικό Συμβούλιο ενημερώνει ο ΠτΔ.

Εντονη ανησυχία πως οι συνομιλίες οδηγούνται σε αδιέξοδο εκφράζουν οι αρχηγοί των κομμάτων, ζητώντας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλαγή στρατηγικής.


Ο ΠτΔ στο Εθνικό Συμβούλιο, ενημέρωσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την πρόταση που υπέβαλε προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ απόψε θα ενημερώσει σε του διάγγελμα  του, τους πολίτες. Αναμένεται πως θα κάνει  αναφορά  στο περιεχόμενο, το σκεπτικό , το στόχο της πρόταση αλλά και τα δεδομένα που θα δημιουργήσει.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν υπάρξει θετική ανταπόκριση, μπορεί να οδηγήσει»  στο επιθυμητό αποτέλεσμα της λύσης του προβλήματος, σημειώνοντας ότι είναι η ώρα της αλήθειας αν πραγματικά επιθυμούμε επίλυση του Κυπριακού.


ethniko 1


ΕΔΕΚ: Έντονη ανησυχία

Κατά την αποχώρησή του, λόγω ειλημμένης υποχρέωσης ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε πως επιβεβαιώνεται η στάση της τουρκικής πλευρας και πως αν συνεχιστεί το αδιέξοδο, οδηγούμαστε σε ναυάγιο. Παράλληλα ο κ. Σιζόπουλος, απηύθυνε έκκληση στον ΠτΔ για ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που η ΕΔΕΚ είχε κάνει από την αρχή της διαδικασίας σχετικά με τα προβλήματα που θα προέκυπταν ως αποτέλεσμα αυτή της τακτικής της δικής μας πλευράς.
 
Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει καταθέσει μια πρόταση για το πώς μπορεί να προχωρήσει μια νέα διάσκεψη. Η ΕΔΕΚ, σημείωσε, πιστεύει πως ο Πρόεδρος θα πρέπει να προχωρήσει, παρά τις όποιες επιφυλάξεις έχει, σε κατάθεση αιτήματος στο ΣΑ ώστε αυτή η διεθνής διάσκεψη να περιλαμβάνει και τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ για να υπάρχει μια εξισορρόπηση και να ξεκαθαριστεί ποιοι ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού.
 
Επίσης, θα πρέπει να προηγηθεί από πλευράς Τουρκίας, η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και θέσεων για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η κατάργηση του συστήματος εγγύησης και του συστήματος ασφάλειας. Σημείωσε πως με βάση τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, οι θέσεις της Τουρκίας κινούνται προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ενότητας των κομμάτων γύρω από την αντιμετώπιση ενός πιθανού αδιεξόδου και την προώθηση του διαλόγου για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της δικής μας πλευράς, να αξιοποιηθούν τα διαπραγματευτικά της όπλα και κυρίως μέσα από μια τακτική να μην διευκολυνθεί η τουρκική πλευρά είτε με το να έχει πρόσθετο πολιτικό κεκτημένο και παράγωγο δίκαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και να μην διευκολυνθεί στην περαιτέρω αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αναχωρώντας και αυτός νωρίτερα από την συνεδρία, δήλωσε πως δυστυχώς οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, δυναμιτίζουν το κλίμα. Στη δική μας πλευρά, είπε, υπάρχει υποχωρητικότητα και αμηχανία, ενώ οι προτάσεις του ΠτΔ εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες. 
Αβ. Νεοφύτου: Θα στηρίξουμε τον ΠτΔ για να μην υπάρξει αδιέξοδο

Την θέση για πλήρη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας έτσι ώστε να μην υπάρξει αδιέξοδο εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Μετά από την ενδελεχή ενημέρωση της οποίας έτυχε το Εθνικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την πρόταση την οποία κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι αυτή η πρόταση δείχνει μια συνέπεια στα όσα έχουν συζητηθεί και αποφασισθεί τους τελευταίους μήνες».
 
Πρόσθεσε ότι «η Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη έγινε για να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αφού πρώτα θα κατατίθεντο οι χάρτες εκ μέρους των δύο κοινοτήτων».
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «το ανακοινωθέν της 12ης του Γενάρη του 2017 δήλωνε ξεκάθαρα ότι θα βρεθούν οι Τεχνικές Επιτροπές σε μια προσπάθεια να επαναληφθεί η Γενεύη, η Διάσκεψη για την Κύπρο, με το κυρίαρχο θέμα την ασφάλεια και τις εγγυήσεις».
 
Ανέφερε ότι «στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ανακοίνωση των δύο ηγετών της 1ης Φεβρουαρίου 2017, ας μην το ξεχνάμε, που εξουσιοδοτούσε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ  Έιντε, να προσεγγίσει και να διαβουλευθεί με τις εγγυήτριες δυνάμεις για να υπάρξει Διάσκεψη για την Κύπρο, για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου του 2017».
 
Λέγοντας ότι «ακούσατε  και τις δημόσιες δηλώσεις, την απογοήτευση από τον κίνδυνο του αδιεξόδου σε αυτά τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου» ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε τα όσα δήλωσε τον Μάρτιο του 2013 «ότι δεν θα αφήσουμε να γονατίσει η Κύπρος και όσο περνά από το χέρι μας θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μην υπάρξει αδιέξοδο».
 
Είπε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία και γνωρίζουμε όλοι ότι δεν εξαρτάται από εμάς εάν θα επιλυθεί το Κυπριακό ή όχι, από την Άγκυρα εξαρτάται, αλλά έχει μεγάλη σημασία να έχουμε μια συνέπεια στην αποφασιστικότητά μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
 
«Αυτή είναι η μεγαλύτερή μας ασπίδα στον αγώνα που διεξάγουμε για να απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.


Γ. Λιλλήκας: Η Τουρκια έχει έτοιμο πλάνο β'

Εκκληση για νέα ειδική συνεδρία, έκανε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, με σκοπο να συζητηθούν τα ενδεχόμενα από την ενδεχόμενη κήρυξη αδιεξόδου. Ο κ. Λιλλήκας, έκανε λόο για υποχωρήσεις από πλευρά του ΠτΔ, ο οποίος πλέον δεν έχει τι να δώσει και έμεινε πλέον χωρίς διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία του για το γεγονός όπως είπε ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να ενοχλείται από ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο γιατί προφανώς έχει έτοιμο πλάνο Β’ που θα θέσει σε εφαρμογή και αφορά την δημιουργία νέων τετελεσμένων.
 
Είπε πως επανέλαβε την έκκλησή του για σύγκληση μιας ειδικής συνεδρίας του Εθνικού για συζήτηση των ενδεχομένων αυτών, εις βάθος μελέτης των σεναρίων και των ενδεχόμενων κινήσεων της Τουρκίας έτσι ώστε να διαμορφωθούν προληπτικά μέτρα αποτροπής της δημιουργίας νέων τετελεσμένων.
 
«Εκτιμώ ότι η όλη τακτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έφερε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και σίγουρα δεν οδήγησε στη λύση του Κυπριακού», είπε σημειώνοντας πως η πρόταση για συζήτηση των βασικών πτυχών που αφορούν την ασφάλεια, τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού «και να μην μείνουμε στο παρά πέντε και όταν ήδη, με τις μονομερείς υποχωρήσεις που έχουμε κάνει στα θέματα των εσωτερικών πτυχών, να μην έχει μείνει στα χέρια του Προέδρου άλλο διαπραγματευτικό χαρτί για την τελική φάση του πάρε δώσε».

Α. Κυπριανού: Τραγική η κατάρρευση για λόγους διαδικασίας

Δεν κρύβουμε την ανησυχία για το ρίσκο που παίρνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυτή την πρόταση, αλλά από την άλλη θα πρέπει να διαφανεί κατά πόσον η Τουρκία επιθυμεί λύση.

«Επιμένουμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό», είπε, χαρακτήρισε όμως «πολιτική αφέλεια» το να νομίζει κανείς ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί μετά τις Προεδρικές του 2018, αν καταρρεύσει η διαδικασία.
 
Απηύθυνε παράλληλα έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητήσει «με ανοιχτό μυαλό» το όλο ζήτημα με τα Ηνωμένα Έθνη και να μην αφήσει τη διαδικασία να σταθεί εμπόδιο στο να συζητηθεί η ουσία.
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας αγγίζει και την ουσία απάντησε ότι «είναι η απλή διαδικασία κατά τη δική μας την άποψη» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα κριθεί στη συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
 
Είπε ότι εδώ και 40 χρόνια, η θέση της ε/κ πλευράς ήταν ότι πρέπει να κλείσει η εσωτερική πτυχή ή να φτάσουμε σε ακτίνα σύγκλισης και μετά να πάμε στη συζήτηση της διεθνούς πτυχής. Συμπλήρωσε ότι κάποια κόμματα έθεταν θέμα να αναστραφεί η διαδικασία και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε με επιχειρήματα, πως πρόκειται για λανθασμένη προσέγγιση. «Σήμερα την υιοθετεί», συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Είπε ότι ο ίδιος δεν θα επεκταθεί, δίνοντας μια ευκαιρία στο να εξελιχθούν τα πράγματα. «Γίνεται μια προσπάθεια από τον κ. Έιντε αντιλαμβάνομαι, να δουν κατά πόσο θα μπορούσε να συμφωνηθεί η διαδικασία» είπε. «Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διαβουλεύσεις που γίνονται, αν γίνονται» συμπλήρωσε.

 

Πόλυς Παλλήκαρος: Δεν βλέπουμε ότιδήποτε θετικό

Για πιθανή κατάρρευση των συνομιλιών έκανε λόγο ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλήκαρος. 

«Επί της ουσίας εμείς δεν βλέπουμε να συμβαίνει οτιδήποτε θετικό στο Κυπριακό σε μια διεθνή διάσκεψη. Εμείς βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα κατάρρευσης συνομιλιών, βλέπουμε ότι υπάρχει σοβαρή υποχώρηση από τον κ. Ακιντζί όσον αφορά σε συγκλίσεις που υπήρχαν, οπότε κατά τη γνώμη μας δεν οδηγούμαστε σε καμία περίπτωση σε καλό δρόμο για λύση του Κυπριακού αυτή τη στιγμή», είπε.
 
  


Γ. Περδίκης: Κάποιοι επιχειρούν να κάνουν την δουλειά του κ. Έϊντε

Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη έρχεται πάρα πολύ αργά, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, κάνοντας παράλληλα λόγο για πολιτικούς αρχηγούς που προσπαθούν να παίξουν το ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο κ. Περδίκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είπε πως είναι σαφές ότι η Τουρκία με διάφορους τρόπους προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση πάνω στο καυτό θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων και πως η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη επιχειρεί να ανατρέψει αυτή την τουρκική κίνηση.
 
«Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η τοποθέτηση έρχεται πάρα πολύ αργά όταν ήδη η Τουρκία έχει κατοχυρώσει την 5μερή διάσκεψη. Όλοι μιλούν για διάσκεψη της Γενεύης προσπαθώντας να κρύψουν ότι μιλούμε για 5μερή διάσκεψη και όταν έχει ήδη υποστεί και αρκετή υπόσκαψη και ο ίδιος αλλά και οι θέσεις της κυπριακής πλευράς σε διεθνές επίπεδο. Αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι η προσπάθεια ορισμένων Κυπρίων πολιτικών ηγετών να κάνουν τη δουλειά του Έιντε», κατέληξε.

ethniko 5Αποχώρηση Δ. Χριστόφια από το Εθνικό

Διαμαρτυρόμενος για τη μη ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις τηλεφωνικές του κλήσεις για το θέμα του Βοηθού Αρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αποχώρησε νωριτερα από τη συνεδρία.

xristofias3

 
Όπως δήλωσε κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό, ο ίδιος φεύγει από τη συγκεκριμένη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά από μια δήλωση που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχετικά με το θέμα της «καρατόμησης», όπως είπε, του Ανδρέα Κυριάκου.


xristofias2

 
«Είχα ζητήσει στο τηλέφωνο, στη διάρκεια τριών ημερών, πέντε ή έξι φορές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προγραμματιζόμενη καρατόμηση του Ανδρέα Κυριάκου. Δεν πήρα καμία απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εγώ όταν ήμουν Πρόεδρος και την ώρα που με έβριζε ο κ. Αναστασιάδης, αν με ζητούσε στο τηλέφωνο, ανταποκρινόμουν. Γι’ αυτό, για λόγους τάξης, αρχής και διαμαρτυρόμενος, έφυγα από τη Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου», είπε.
Κατά την διάρκεια του συμβουλίου ο πρώην ΠτΔ Δημήτρης Χριστόφιας αποχώρησε.
Κατά την διάρκεια του συμβουλίου ο πρώην ΠτΔ Δημήτρης Χριστόφιας αποχώρησε.

xristofias1ethniko 9

ethniko 2

ethniko 3

ethniko 4ethniko 6

ethniko 7

ethniko 8

ANT1 Newsroom

George Tsartsiasis

22/05/2017>08:47

Να είναι πρόταση όχι μια ακόμη υποχωρησει στο φινάλε ότι λέμε το απορρίπτουν δεν δεχόμαστε να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις για να καθησουν να συνομιλήσουν χωρίς προϋποθέσεις ναι μιλούμε διαφορετικά εδώ είμαστε ας πλησιάσουν Δεν είναι 1974 αλλά 2017 ας το λάβουν υπόψιν οι Τούρκοι

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.