Η Σύμβαση της Λευκωσίας: 6 κράτη μέλη υπέγραψαν για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Με τη Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία, ολοκληρώθηκε η Κυπριακή Προεδρία του Σώματος. Εξαιρετικά επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε από τα μέλη του συμβουλίου η Κυπριακή προεδρία.

Με την υπογραφή της Σύμβασης της Λευκωσίας, για προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας, σε περιοχές συγκρούσεων, επιστεγάστηκαν οι εργασίες της 127ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την σύμβαση υπέγραψαν σε πρώτη φάση 6 από τις 47 χώρες κράτη μέλη του Συμβουλίου. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ως προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών κάλεσε και τα υπόλοιπα κράτη μέλη να υπογράψουν και να επικυρώσουν την σύμβαση, το συντομότερο δυνατόν:

"Σήμερα η διεθνής κοινότητα έκανε ένα κρίσιμο άλμα προς τα μπρος στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ιδιαίτερα στις προσπάθειες καταπολέμησης του εμπορίου των 'ματωμένων αρχαιοτήτων' από το διεθνές οργανωμένο έγκλημα και τα τρομοκρατικά δίκτυα". 

Η σύμβαση έρχεται να ολοκληρώσει το διεθνές νομικό πλαίσιο εναντίον της διακίνησης πολιτιστικών αγαθών που έχει συσταθεί από προηγούμενες συνθήκες. 

Οι εργασίες της Συνόδου που φιλοξενήθηκαν στην Λευκωσία, σηματοδότησαν και το τέλος της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου τους έξι τελευταίους μήνες.

Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου προσφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εξήρε το έργο και τη δουλεία της Κυπριακής Προεδρίας και ιδιαίτερα του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη:

"Σήμερα οι προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας απέδωσαν καρπούς με το άνοιγμα για υπογραφή, στη Λευκωσία, της Σύμβασης για τα Αδικήματα που σχετίζονται με τα Πολιτιστικά Αγαθά, θα ήθελα να σας συγχαρώ όλους γι’ αυτό το νομικό εργαλείο που θα στηρίξει τις συλλογικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών".

Το επόμενο εξάμηνο την προεδρία του συμβουλίου αναλαμβάνει η Δημοκρατία της Τσεχίας. 

Μάριος Αδάμου

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.