Ετοιμότητα για πυρκαγιές: Εμπειρογνώμονες εισηγούνται μέτρα - Τέθηκαν όλα επί τάπητος στο Υπ. Δικαιοσύνης

Τα μέτρα, τα οποία είχε εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του όλου συστήματος αντιμετώπισης πυρκαγιών, συζητήθηκαν στο πλαίσιο διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, το πρωί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο κ. Ιωνάς Νικολάου φιλοξενήθηκε στα Νέα του ΑΝΤ1 - Δείτε όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως 

 
Στη σύσκεψη η οποία έγινε υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Υπουργός Γεωργίας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες έγινε αξιολόγηση της μελέτης που είχε υποβληθεί από την ανεξάρτητη τριμελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου στην σύσκεψη αξιολογήθηκε το στάδιο που βρίσκεται η κάθε υπηρεσία και ποια μέτρα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα:

"Έχουν προγραμματιστεί πολύ σημαντικά μέτρα, όπως είναι το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων που θα συσταθεί και θα λειτουργεί στη Λάρνακα, παρέχοντας τη δυνατότητα σύνδεσης όχι μόνο με εικόνα από το πεδίο της πυρκαγιάς, αλλά και μέσω επικοινωνίας μαζί με τα άλλα κέντρα κρίσεως που θα βρίσκονται στον χώρο της πυρκαγιάς. Για το σκοπό αυτό, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για εξαγορά δύο καμερών". 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, υποβλήθηκε μελέτη αξιολόγησης στο Υπουργείο Οικονομικών για εξασφάλιση είτε με τη μέθοδο αγοράς, είτε με τη μέθοδο ενοικιαγοράς δύο πτητικών μέσων -κατά πάσα πιθανότητα αεροπλάνων πυρόσβεσης- τα οποία θα χρησιμοποιούνται από το Τμήμα Δασών:

"Επίσης, η Αστυνομία έχει ήδη ξεχωρίσει τα δύο ελικόπτερα Bell, τα οποία θα χρησιμοποιούνται καθόλη αυτή την περίοδο για σκοπούς πυρόσβεσης και στα οποία έχει εγκατασταθεί σύστημα που θα επιτρέπει κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς τη ρίψη αφρού ή επιβραδυντικού υλικού ειδικά για πυρόσβεση".

Όπως επισήμανε ο κ. Νικολάου έχει ληφθεί σειρά πολλών μέτρων, όμως υπάρχουν και μέτρα που χρειάζεται περαιτέρω χρόνος και προγραμματισμός για να υλοποιηθούν, όπως είναι η εισήγηση για αντικατάσταση των οχημάτων του Τμήματος Δασών και την ενίσχυση του στόλου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με οχήματα μικρού μεγέθους. 

Θησέας Ιωάννου

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.