Σκηνικό που θυμίζει κινούμενη άμμο: Ο Ακιντζί απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη

Στις τουρκικές θέσεις εξακολουθεί να επιμένει ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για συνέχιση της διαδικασίας.

Νέα δεδομένα έχει δημιουργήσει η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για συζήτηση των κεφαλαίων του Εδαφικού και της Ασφάλειας, σε νέα Διάσκεψη στη Γενεύη.

Η Λευκωσία προτάσσει την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη και την ίδια ώρα η "μπάλα" μεταφέρεται στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία, ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον της διαδικασίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές που μπορεί να δημιουργήσει η πρόταση του:

"Την ίδια ώρα έχω υποβάλει μια δημιουργική πρόταση όσον αφορά τη μεθοδολογία που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε που θα μας επιτρέπει να σπάσουμε επιτέλους το σημερινό αδιέξοδο, να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να εδραιώσουμε νέες παραμέτρους για μια προσέγγιση εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν".

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τόνισε ότι ακολουθώντας πρακτικές του παρελθόντος όπως οι συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν και τη Γενεύη, η νέα διάσκεψη θα καταδικαστεί σε αποτυχία.

Παράλληλα υπογράμμισε τη θετική επίδραση που θα έχει η επίτευξης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό:

"Είναι πεποίθηση μου, ότι η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων για βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος, θα έχει θετική επίδραση στην περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και θα συμβάλει στη δημοκρατική ασφάλεια στην Ευρώπη".

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε και από το χθεσινό πήγαινε-έλα του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να επιμένει στην πακετοποίηση όλων των θεμάτων και τη συζήτηση τους στη Διεθνή Διάσκεψη.

Χαρακτηριστική της τουρκικής αδιαλλαξίας η σημερινή γραπτή δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις με χειραγώγηση της διαδικασίας και ισχυρίστηκε ότι η πρόταση Αναστασιάδη δεν είναι εποικοδομητική:

"Δεν τίθεται θέμα να εγκριθεί μια τέτοια στάση. Στο σημείο που βρισκόμαστε για να μπορέσει να υπάρξει ένα αποτέλεσμα είναι πλέον ξεκάθαρο το τι πρέπει να γίνει. Για να μπορέσουμε να δούμε ολόκληρη την εικόνα, είναι υποχρεωτικό να συζητηθούν όλα τα σημαντικά θέματα που παραμένουν άλυτα σε μια παράλληλη διαδικασία".

Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει για ακόμα μία φορά για τις εξελίξεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη:

"Γνωρίζοντας ότι έχουν στενέψει τα χρονικά περιθώρια, εάν αντί να επικεντρωθούμε στη λύση, συνεχισθούν με επιμονή οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες το καλοκαίρι, προειδοποιούμε ότι μπορεί να προκαλέσουν νέες εντάσεις".

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες και την αύξηση της έντασης των τουρκικών προκλήσεων.
 
Την Δευτέρα στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συγκάλεσε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις.

Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει αρχές της επόμενης εβδομάδας με την επάνοδο στην Κύπρο του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί. 
 

Μάριος Αδάμου

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.