Ενα βήμα πριν την κήρυξη αδιεξόδου

Εθνικό Συμβούλιο συγκαλεί την Δευτέρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς για την πρότασή του για το Κυπριακό. Στη συνέχεια θα γίνουν και δημόσια δηλώσεις για το περιεχόμενό της.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το περιεχόμενο της συζήτησης του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έϊντε, προσθέτοντας ότι δεν θα αναφέρθεί οτιδήποτε άλλο δημόσια σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων.

«Πέραν των όσων έχει αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σας αναφέρω ότι έχουμε ενημερωθεί από τον Ειδικό Σύμβουλο τον κ. Έιντε για την αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει ενημερωθεί σχετικά ο Πρόεδρος δεν θα αναφέρουμε οτιδήποτε άλλο δημόσια σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του.

Πρόσθεσε ότι «τη Δευτέρα στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νοιώθει την ανάγκη πρώτα να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και ακολούθως θα γίνουν και δημόσιες δηλώσεις πολύ συγκεκριμένες σε σχέση με το περιεχόμενο της πρότασης του Προέδρου, το σκεπτικό της πρότασης του Προέδρου, τα δεδομένα που δημιουργεί, αν όλοι όντως πραγματικά επιθυμούμε τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας, έτσι ώστε να γνωρίζει και ο κυπριακός λαός».


Αναχώρησε ο Έϊντε


Σε ερώτηση αν θα γίνει διπλωματία του πήγαινε – έλα από τον κ. Έιντε μέχρι τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Έιντε αναχωρεί απόψε από την Κύπρο». Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν έχει τερματιστεί η προσπάθεια για να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη απάντησε ότι «δεν χρησιμοποιώ ούτε λέξεις ότι έχει “σταματήσει” ή ότι έχει “τερματιστεί” απλά αναφέρω κάποια γεγονότα».«Θα κάνουμε υπομονή όλοι μέχρι τη Δευτέρα να ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο στις 1000 και ακολούθως - επαναλαμβάνω - δημόσια να ενημερωθεί και ο κυπριακός λαός και για την πρόταση, το περιεχόμενο, το σκεπτικό πίσω από την πρόταση και ποιος είναι ο πραγματικός στόχος». Που για μας, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει άλλη από την επιλογή να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό».

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη «η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας αν υπάρξει θετική ανταπόκριση μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα». Άρα, είπε, «αν θέλετε, είναι η ώρα της αλήθειας αν πραγματικά επιθυμούμε επίλυση του Κυπριακού». 


Ο 'Ειντε επιστρέφει στην Κύπρο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας


Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ Έιντε παραμένει σε στενή επαφή και με τους δυο ηγέτες.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ, μετά την αναχώρηση του Νορβηγού διπλωμάτη από το νησί, ο κ. `Ειντε θα επιστρέψει στην Κύπρο για να συνεχίσει τις επαφές του στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

`Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. `Ειντε πιθανότατα να επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη Τρίτη.

ΠτΔ: «Το τελευταίο που θα επιδίωκα είναι το αδιέξοδο»


Φτάνοντας στο Προεδρικό νωρίτερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Έιντε είχε αναφέρει ότι «βλέπετε μόλις ήρθα». Θα ενημερωθώ από τον κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος ήταν εξουσιοδοτημένος να συναντηθεί ως Διευθυντής του Διπλωματικού μου Γραφείου και να δει κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη με βάση τη πρόταση που έχουμε υποβάλει».

Σε ερώτηση αν πάμε για αδιέξοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το τελευταίο που θα επιδίωκα είναι το αδιέξοδο». Όμως, πρόσθεσε, «θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι όταν υποβάλλεις κάτι θετικό που μπορεί να υποβοηθήσει στην άμεση λύση, στην συντομότερη λύση ενός μακροχρόνιου προβλήματος, ε, δεν μπορείς να συνεχίσεις την ίδια τακτική που για 43 χρόνια τώρα αντιμετωπίζουμε». Έδωσε το παράδειγμα του εδαφικού λέγοντας ότι «στην παρούσα περίπτωση οφείλω να πω ότι κατατέθηκαν χάρτες, υπάρχει μια ακτίνα συμφωνίας, υπάρχει μια διαφορά αλλά είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας». Όμως, πρόσθεσε, «ουδέποτε προηγουμένως στα 43 χρόνια ηγέρθη από δικής μας πλευράς ή και η άλλη πλευρά αποδέχθηκε κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης των συνομιλιών να αγγίξουμε το θέμα των εγγυήσεων κάτι το οποίο είναι ένα ζωτικής σημασίας για τον κυπριακό ελληνισμό θέμα».

Από την πλευρά του ο κ. Έιντε είχε πει φεύγοντας από το Προεδρικό ότι δεν έχει κάτι καινούριο να αναφέρει, αρκούμενος στο να επαναλάβει ότι «εργαζόμαστε σκληρά».


Εϊντε: Θα συνεχίσω το αυτό το πήγαινε – έλα


Νωρίτερα πάντως ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωνε πως και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε μια τελική φάση, αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένα ζητήματα που εκκρεμούν, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει την διπλωματία «πήγαινε – έλα» εντατικά.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη ο κ. Έιντε είπε ότι θα συνεχίσει αυτό το «πήγαινε – έλα». Αυτό, είναι κάτι που μου ζήτησαν να πράξω στην χθεσινή συνάντηση, εξήγησε.

Υπενθύμισε ότι η προχθεσινή συνάντηση «ήταν η τελευταία συμφωνημένη μέχρι στιγμής μεταξύ των δύο ηγετών και συμφώνησαν ότι σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν να γίνει μια αξιολόγηση ως προς το που βρισκόμαστε πράγμα που έκαναν αλλά να συμφωνήσουν και για τα επόμενα βήματα, περιλαμβανομένου κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για μια σύγκληση εκ νέου της διάσκεψης».

Υπενθύμισε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, «επαναβεβαίωσε χθες ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να συγκαλέσει μια νέα διάσκεψη αλλά μόνο το χρόνο που οι δύο ηγέτες από κοινού θα θεωρήσουν κατάλληλο και όταν υπάρχει βάσιμη ελπίδα για επιτυχία μιας τέτοιας διάσκεψης».

«Και οι δύο πλευρές, όπως καταλαβαίνω, είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε μια τελική φάση αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένα ζητήματα που εκκρεμούν, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν έχουν διευθετηθεί αυτή την ώρα». Επανέλαβε ότι θα συνεχίσει το αυτό το πήγαινε – έλα.

Ο κ. Έιντε εξέφρασε επίσης την ελπίδα «να υπάρξει κατάληξη το συντομότερο δυνατόν», αλλά πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να πει πότε θα γίνει αυτό. Μπορεί να πάμε και εντός της επόμενης εβδομάδας, ανέφερε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «θα εργαστώ όσο εντατικά μπορώ μαζί τους και όταν υπάρχει κάτι καινούργιο για να μοιραστώ μαζί σας θα το ακούσετε».«Εργαζόμαστε με καλό πνεύμα και μια ειλικρινή πρόθεση για να βρεθεί μια κοινή πλατφόρμα», είπε.

ANT1 Newsroom

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.