Επαναπατρίζονται τα οστά τριών ΕΛΔΥΚάριων

Τους συγγενεις τριών Ελλαδιτών τα λείψανα των οποίων είχαν εκταφεί την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2015, κοντά στο παλιό στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στον Αγιο Δομέτιο, και ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο του DNA, ενημέρωσε η ΔΕΑ.

Τις οικογένειες των τριών ΕΛΔΥΚάριων σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΔΕΑ από την Κύπρο, και σύμφωνα με το μέλος της ε/κ πλευράς στην Επιτροπή Νέστορα Νέστοροw,  στις 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής των λειψάνων των τριών αυτών ατόμων, καθώς και άλλων δέκα Ελλαδιτών τα οστά των οποίων ανευρέθηκαν στο Κιόνελι και ταυτοποιήθηκαν στα τέλη του 2016.

Οι οικογένειές των δέκα αυτών πεσόντων είχαν ενημερωθεί κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2016 - Φεβρουαρίου 2017.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Νέστορος, την Κυριακή αναχωρεί για τις ΗΠΑ τριμελές κλιμάκιο της ΔΕΑ αποτελούμενο από το τρίτο μέλος της Επιτροπής Paul-Henri Arni, ένα λειτουργό από το από γραφείο του μέλους της ε/κ πλευράς και ένα λειτουργό από το γραφείο του μέλους της τ/κ πλευράς, για μελέτη των αρχείων των Ηνωμένων Εθνών.

Στη Νέα Υόρκη θα μεταβούν επίσης στις αρχές Μαΐου τόσο ο κ. Νέστορος όσο και το μέλος της τ/κ πλευράς στη ΔΕΑ, Gülden Plümer Küçük, οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με διάφορους αρμοδίους στις 8 – 9 Μαΐου.

Ο κ. Νέστορος επισήμανε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύπλευρη προσπάθεια προς διάφορες κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά το θέμα της διερεύνησης αρχείων για εντοπισμό τυχόν στοιχείων για το θέμα των αγνοουμένων, και πως στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται μια επίσκεψη, ενδεχομένως στα τέλη Ιουνίου, από τα μέλη της ΔΕΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.


ΚΥΠΕ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.