Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς. Πού επικεντρώνεται και πως θα γίνει πράξη

Την Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς, η οποία τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 22 Μαΐου, παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου.

Για την εφαρμογή του σχεδίου, ο κύριος Νικολάου εξήγησε ότι θα πρέπει να εκπαιδευτούν αναλόγως, στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας και του ιδιωτικού τομέα. Το σχέδιο προβλέπει τη συνεργασία Αστυνομίας και Υπουργείου με τις ελεγκτικές αρχές του κράτους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Ελεγκτής και ο Γενικός Εισαγγελέας οι οποίοι ήταν παρόντες και στην παρουσίαση. Το σχέδιο προβλέπει, ανάμεσα σ’ άλλα, τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά με οριζόντια πάταξή της και την ποινικοποίησή της κοινή με τις επιπτώσεις της.

Γι’ αυτό το λόγο ο κύριος Νικολάου επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου φορέα σχεδιασμού και συντονισμού που θα αξιολογεί, θα συντονίζει και θα επιβλέπει τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων στην πάταξη της διαφθοράς φορέων και υπηρεσιών. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο και για την ανάγκη ενίσχυσης του νομοθετικού πλαισίου κατά της διαφθοράς. Μέσω της Εθνικής Στρατηγικής, η κυβέρνηση στοχεύει στην πρόληψη των αιτίων της διαφθοράς μέσω της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης. Αυτό, όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα γίνει με ομιλίες, εκδηλώσεις και σεμινάρια, όπως και με τον σχεδιασμό και την δημιουργία των κατάλληλων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων, δομών και μέσων, τα οποία μεταξύ άλλων θα προωθούν την διαφάνεια. 


Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην προστασία καταγγελλόντων και μαρτύρων περιστατικών διαφθοράς, καθότι όπως είπε το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίστηκε μέχρι στιγμής αφορά το ότι περιστατικά διαφθοράς ήταν εις γνώση ατόμων που ωστόσο επέλεξαν ή επιλέγουν τη σιωπή. 

Ο κύριος Νικολάου μίλησε και για τη θέσπιση και υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας σε όλα τα στρώματα της Κυβέρνησης, όπως και τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη διαφάνεια, εποπτεία και επιβολή κυρώσεων σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Σημαντική επίσης και η συμπερίληψη στο σχέδιο της σύστασης και λειτουργίας αυτόνομης ειδικής υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου στην Αστυνομία, κάτι που όπως ανέφερε αργότερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, πρέπει πρώτα να θεσπιστεί από τη Βουλή. 

Ο κύριος Νικολάου, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της σχετικής νομοθεσίας με την απλούστευση των διαδικασιών που διασφαλίζουν την αποτελεσματική διερεύνηση της διαφθοράς, όπως είναι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Σημειώνεται πως ο κύριος Νικολάου θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον Αυστραλιανό ομόλογό του με επίκεντρο ζητήματα διαφθοράς.


Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής κατά της διαφθοράς.

H Εθνική Στρατηγική αναρτάται από σήμερα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, http://www.mjpo.gov.cy και παρακαλούμε όπως έχουμε τις απόψεις και εισηγήσεις σας μέχρι τις 22 Μαΐου 2017

Δείτε τί είπε στο Μέρα Μεσημέρι ο Υπουργός Δικαιοσύνης: 


Νεοκλής Νεοκλέους

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.