Εγκριση της πρότασης ΔΗΣΥ σε μια θυελλώδη Ολομέλεια

Εγκρίθηκε με 30 υπέρ και 20 κατά η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για καθορισμό των σχολικών επετείων από το Υπουργείο Παιδείας.

Φωτογραφίες Ανδρέας Μανώλη

Εγκρίθηκε η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για καθορισμό των σχολικών επετείων από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο νόμος πέρασε με 30 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον, με τους βουλευτές του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού και Ελένη Σταύρου να αποστασιοποιούνται από την θέση του κόμματος, ενώ ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου επέλεξε τελικά να κρατήσει την γραμμή που διατήρησε η παράταξη του.

Η κρίσιμή συνεδρία της βουλής ξεκίνησε στις 09:00 το πρωί, σε ένα τεταμένο κλίμα από τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών. Σε αυτό το κλίμα δεν έλειψε η ένταση με τους βουλευτές του ΑΚΕΛ Στέλιο Κέττηρο και του ΕΛΑΜ, Λίνο Παπαγίάννη να φτάνουν σε διαπληκτισμό και να αποφεύγεται τελικά η σύρραξη από τους ψυχραιμότερους.  

IMG_asddq1204

IMG_saa1204

IMGsasx_1204

Η ένταση ξεκίνησε όταν ο  βουλευτής του ΕΛΑΜ που διακοπτόταν συνεχώς έκανε λόγο για μειοδότες, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία από τους υπόλοιπους  βουλευτές. Ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε να μην διακόπτεται ο ομιλητής, ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να εφαρμόσει το νόμο για τη ρητορική μίσους.

Στην συνέχεια συμφώνα με τα λεγόμενα του Λίνου Παπαγιάννη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τον χαρακτήρισε ως αλήτη με αποτέλεσμα να αποφευχθεί στην υστάτη η σύρραξη μεταξύ των δύο.

Οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ άρχισαν να αποχωρούν από την αίθουσα και παρευρισκόμενοι πολίτες τους γιουχάισαν με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Βουλής διακόψει για λίγο την συνεδρία.

Ο κ Συλλόυρης ζήτησε από την αστυνομία να επέμβει και να απομακρύνει όλους του πολίτες που βρίσκονταν στην βουλή χωρίς να έχουν κάποια αρμοδιότητα.

K9

IMGfaf_1204

Το νομοθέτημα του ΔΗΣΥ ήρθε θέλοντας να ανατρέψει την τροποποίηση του κανονισμού που πέρασε με πρόταση του ΕΛΑΜ ώστε να υπάρχει 10λεπτη αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα.

Ο κανονισμός αυτός προκάλεσε την ανησυχία στον κατοχικό ηγέτη και στην Τουρκία όπου με την στάση τους διέκοψαν τις συνομιλίες για το κυπριακό απαιτώντας να αρθεί η απόφαση της Βουλής.

Η σημερινή συνεδρία ήταν ακόμα πιο σημαντική μετά την ανακοίνωση που προέκυψε εντός της εβδομάδας για επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 Απριλίου, με τον κατοχικό ηγέτη να δηλώνει πως αυτό θα γίνει με προϋποθέσεις, εννοώντας πως για να γίνει επανέναρξη πρέπει να αρθεί η απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο  Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης και απευθυνόμενος στην Ολομέλεια παρέθεσε λόγους για τους οποίους δεν πρέπει, όπως είπε, να ψηφιστεί η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ.

Η Βουλή βρισκόταν κάτω από δρακόντια μέτρα ασφαλείας. Η αστυνομία είχε παραταχθεί κατά μήκος της Βουλής  υπό τον φόβο υπάρξεις επεισοδίων. Έξω από την το κτίριο της Βουλής βρίσκονταν η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών» και η «Αδούλωτη Κερύνεια».

IMGsda_1204
Αντιδράσεις έξω από την βουλή

Παρασκηνιακές συζητήσεις του ΔΗΣΥ πριν την έναρξη της Ολομέλειας

IMG_1204

IMG_s1204

IMG_sa1204

IMGsa_1249Λύπη Κυβέρνησης για τα γεγονότα στη Βουλή 


 
Λύπη εξέφρασε η Κυβέρνηση για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σήμερα στη Βουλή, δια του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, και ζήτησε ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών.

«Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία, αλλά και τη βαθιά μας λύπη για τα όσα έχουν διαδραματιστεί σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της λήψης μιας απόφασης που ουδόλως επηρεάζει τα ιστορικά γεγονότα, όπως διδάσκονται και τιμούνται με λαμπρότητα στα σχολεία και από τον Κυπριακό Ελληνισμό» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος σε δήλωση που μεταδίδεται από το ΓΤΠ.

Στις 11 Απριλίου, αναφέρει, επαναρχίζουν κρίσιμες συνομιλίες που θα καθορίσουν το μέλλον της υπό εξέλιξη διαδικασίας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και σημειώνει ότι «αυτή την ώρα εκείνο που προέχει είναι η ενότητα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, έτσι ώστε μέσα σε ένα νηφάλιο πολιτικό κλίμα να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για εξεύρεση μιας βιώσιμης, λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα».

Σε αυτό που η προσοχή όλων θα πρέπει να επικεντρωθεί τώρα, συνεχίζει, «είναι, μέσα από την ενότητα, να επιτευχθούν οι στόχοι μας που δεν είναι άλλοι από μια λύση που να διασφαλίζει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων».

Επιμέλεια: Στέλιος Τσιάρτας

pantelo

08/04/2017>00:00

the word unification with greece is red carpet for turks and england. Unfortunately we are too weak to face these powers. EOKA i believe was honest resistance but needed a rethinking. As you see it led to zurich treat and legal sovereign english bases. Turkish cypriots gained overprivileges on which unfortunately the solution should be based.. we signed. evolution of the treaty is not compulsory on turks and they will not make us a gift. Thats why foreign countries blame us for no solution. As such i dont see any solution but a military conflict.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Χριστοδουλος Παπαδοπουλος

07/04/2017>14:47

Ο ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΟΣ Προεδρος του ΔΗΣΥ διεταξε ΑΠΟΧΗ αντι ΟΧΙ στην ψηφορια για το επιμαχο θεμα και ΕΔΩΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ και τωρα εσυγκαικε για να πει ΟΧΙ και να βγει κουππα απανη. Για να μην ξεχνιομαστε αυτος ο ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΟΣ το ιδιο εκανε και για το κουρεμα και εβαλε ολοκληρη την Κυπρο στη ΠΤΩΧΕΥΣΗ. Ειναι επικυνδυνοςγια την Κυπρο μας και πρεπει τωρα να παραιτηθει, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ. Ναι ειμαι Συναργεμικος απο το γενοφασκια μου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Rolandos Hapsides

07/04/2017>13:59

Ντροπή!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Λιτσα

07/04/2017>13:08

Εγω συμφωνω με το Ελαμ τους τα ειπε εξω απο τα δοντια. Τους ειπε αυτα που σκέφτεται η πλειοψηφία του λαου. Ντροπή και εσχος το ΔΗΣΥ και Ακελ. Ενα μεγαλο μπράβο . ο τολμων νικα. Ενα μπραβο και στου οικολογους για την προταση τους για αφαιρεση της τουρκικης σημαιας καιρος ηταν δεν νομιζεται., (εγω και οι οικογενεια μου, ο πατερας μου ηταν απο τα πρωτα ιδρυτικα μελοι του ΔΗΣΥ . μεγαλοι οικογενεια αγωνιστες τις ΕΟΚΑ. ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΣΥ. ΑΠΟΧΩΡΙΣΑΜΕ ΟΛΟΙ . ΔΗΣΥ ΗΤΑΝ ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ, ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ Ο ΑΒΕΡΟΦ ΗΤΑΝ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ . ΑΙΣΧΟΣ ΝΤΡΟΠΗ. ΝΑ ΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΥΡΙΕ ΑΒΕΡΩΦ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΩΜΑΣ

07/04/2017>09:15

ΤΕΤΟΙΑ ΞΕΦΤΙΛΑ, ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΥΝΑΝΤΩ. ΕΑΝ ΕΣΕΙΣ ΛΕΓΕΣΤΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΑΝΟΥΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. ΑΝΤΕ ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΠΑΤΑΛΑΤΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΔΩ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ. ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝΕ ΤΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΕΤΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ, ΧΑΡΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΝΣΤΑΣΙΑΔΗ, ΑΒΕΡΩΦ, ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΛΠ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΣ!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.