Προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία: Ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας

Η προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία, σε ιδιωτικούς χώρους αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της βουλής.Η τήρηση των κανόνων επαφίεται στην νοοτροπία των ανθρώπων εφόσον η αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει στους ιδιωτικούς χώρους.

Στην υφιστάμενη νομοθεσία, προσκρούει η δυνατότητα για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, όπως για παράδειγμα σε πολυκατοικίες.

Κατά την συζήτηση του θέματος ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της βουλής, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Δημήτρης Λαμπριανίδης τόνισε την ανάγκη για εξεύρεση λύσης. Όπως αναφέρθηκε ωστόσο, ζητήθηκε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος απάντησε ότι δεν μπορεί η αστυνομία ή τροχονόμοι των δήμων να καταγγέλλουν τέτοιες περιπτώσεις επειδή αφορά ιδιωτικούς χώρους.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου, επισήμανε την ανάγκη νέας νομοθεσίας αλλά και αλλαγής νοοτροπίας .

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Δημήτρης Λαμπριανίδης, εξέφρασε δυσφορία για την παραβίαση των χώρων στάθμευσης αναπήρων και στους δημόσιους χώρους.

Αίτημα των παραπληγικών είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας, η οποία προνοεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα χρόνο και πρόστιμο 1285 ευρώ.

 «Προτεραιότητα μας, δεν είναι οι ποινές αλλά ο σεβασμός των χώρων για τους αναπήρους.» όπως είπε ο Πρόεδρος Οργάνωσης Παραπληγικών.

Η Οργάνωσης Παραπληγικών επανέφερε και το αίτημα για ψήφιση νομοθεσίας, για την ρυμούλκηση αυτοκινήτων η οποία εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια στην Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής.


Κυριάκος Κυριακίδης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.