ΠτΔ: Σταθμός στην ιστορία του κυπριακού η κατάθεση χαρτών

Η προσοχή στη διάσκεψη .

Σε ειδική αίθουσα στο Παλάτι των Εθνών, έγινε απόψε η συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, με τον Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, για το εδαφικό και την κατάθεση χαρτών, στην παρουσία χαρτογράφου από κάθε πλευρά και τρίτου των Ηνωμένων Εθνών.

Για ιστορική στιγμή στο κυπριακό με την κατάθεση χαρτών έκανε λόγο ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο twitter, τονίζοντας πως συνεχιζει με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού. 

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εξήγησε πως υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί γραπτώς από τον ΠτΔ. Όπως είπε η αυριανή διάσκεψη θα γίνει κανονικά με αποκλειστικό αντικείμενο την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. 

Οι χάρτες ανταλλάγησαν στην παρουσία και τριών χαρτογραφών, από την ε/κ, την τ/κ πλευρά και τα ΗΕ. Από τη μελέτη του τ/κ χάρτη εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στα συμφωνηθέντα, δηλαδή το ποσοστό του 29,2%, “την ίδια στιγμή υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς”.

Ερωτηθείς για “την περίπτωση της Μόρφου”, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες και το περιεχόμενο των γραπτών σχολίων του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα επί του χάρτη που υποβλήθηκε. Σε ερώτηση εάν αποτελεί βάση για τη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι “είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι από το 1976 έχουμε μια τέτοια εξέλιξη. Είναι θετικό το γεγονός ότι κυμαίνεται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν. Από κει και πέρα δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή μιας διαπραγμάτευσης σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του Κυπριακού”.


22.40 Συνάντηση Αναστασιάδη - Κοτζιά και ενημέρωση Εθνικού από Πρόεδρο Δημοκρατίας 

Σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Κύπρο - που αρχίζει αύριο - είχε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην παρουσία του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.

Οι δυο άνδρες θα έχουν αύριο εκ νέου συνάντηση στις 0930 το πρωί τοπική ώρα, ενώ αναμένεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει συνάντηση και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φθάνει αύριο στη Γενεύη και ο οποίος θα διαμένει στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις σημερινές εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό και την κατάθεση χαρτών από τις δυο πλευρές για το εδαφικό. Σχετική ανάρτηση έκανε στο twitter o Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.


22.00 Κατάλληλοι οι χάρτες δηλώνει ο Μπουρτζού 
Κατάλληλοι είναι οι χάρτες που κατέθεσαν οι δύο πλευρές σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού ο οποίος είπε ότι είναι στο πλαίσιο των ποσοστών που πρότειναν οι δύο πλευρές.  

Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι στην παρουσία έξι ατόμων μελετήθηκαν οι χάρτες που κατατέθηκαν, προσθέτοντας ότι ήταν παρόντες οι δύο ηγέτες, ο ειδικός για τον χάρτη των ΗΕ, οι ειδικοί των δύο πλευρών και ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ.

Ανέφερε ότι οι ηγέτες είδαν ο ένας τον χάρτη του άλλου και ο ειδικός των ΗΕ μαζί με τους ειδικούς των δύο πλευρών έκαναν μια εργασία και μελέτησαν αν οι δύο χάρτες είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε στο Μοντ Πελεράν.

Όπως είπε, διαπίστωσαν ότι είναι κατάλληλοι οι χάρτες με την πρόταση για ποσοστό της ε/κ πλευράς για 28,2% και της τ/κ 29.2%. Οι χάρτες παραδόθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη και με την συνοδεία φρουράς κλειδώθηκαν στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε.21.25 Για ιστορική στιγμή στο κυπριακό με την κατάθεση χαρτών έκανε λόγο ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο twitter: 


rrrΜε στόχο τον συντονισμό για την αυριανή διάσκεψη, ο ΠτΔ  είχε συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ο οποίος έφτασε το απόγευμα στη Γενεύη.
21.15 Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εξήγησε πως υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί γραπτώς από τον ΠτΔ. Όπως είπε η αυριανή διάσκεψη θα γίνει κανονικά με αποκλειστικό αντικείμενο την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. 


Σύμφωνα με σημείωμα των ΗΕ προς τα ΜΜΕ, τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες των ΗΕ αναμένεται να φθάσει στη Γενεύη αύριο το πρωί.

`Οπως αναφέρεται, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών "με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος".

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 1300 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 1800 τοπική ώρα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 1445 τοπική ώρα, στην παρουσία των δυο ηγετών.Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 0915 το πρωί ώρα Γενεύης.
21.00 Oλοκληρώθηκε η  διαδικασία κατάθεσης χαρτών.  Σύμφωνα με τη διαδικασία, τη φύλαξη των χαρτών ανέλαβε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έϊντε.


Την ίδια στιγμή τα ΗΕ έδωσαν το πρόγραμμα της αυριανής διάσκεψης. Πλέον αναφέρεται και επίσημα  ότι αυτή τη διασκεψη συγκαλεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα βρίσκεται εκεί για την έναρξη, και πιθανόν να αναχωρήσει μετά την εναρκτήρια δήλωσή του. Κατα τ'αλλα η ανακοίνωση των ΗΕ χρησιμοποιεί επιλεκτικά την φόρμουλα της επιλεκτικής ασάφειας σε ό,τι αφορά την παρουσία του ΠτΔ και του Ακκινζτί, αποκαλώντας τους "Οι αυτού εξοχότητες",  δεν γίνεται καμια αναφορά στην παρουσια του ΠτΔ, γίνεται αναφορά στην παρουσία του κ. Έϊντε ενώ σε ό,τι αφορά την ΕΕ, είναι πολύ συγκεκριμένη και αναφέρει ότι θα παρευρεθεί η ΕΕ ως παρατηρητής, σε αντίθεση με τις εγγυήτριες δυνάμεις που θα είναι στο τραπέζι.20:03  Τσελίκ: Πρώτα σε επίπεδο ΥΠΕΞ και μετά αν φτάσουν σε συγκεκριμένο επίπεδο θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί 

 
Σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ λέγοντας ότι αν φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο τότε θα υπάρξει συμμετοχή Πρωθυπουργών. Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει ισχυρή θέληση για την επίτευξη μιας λύσης η οποία να βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες.

 Σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντησή του με τον Φιλανδό ΥΠΕΞ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τη θέση της κυβέρνησης για το Κυπριακό την έχουν ανακοινώσει καθαρά και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, και ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. “Εμείς είπαμε ότι θα αντικρίσουμε θετικά μια λύση που θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες δύο κοινοτήτων. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτό το θέμα., το είπα και στον αξιότιμο Υπουργό μας, η θέση του Προέδρου μας και της κυβέρνησής μας είναι η ίδια. Σε αυτές τις παραμέτρους ο Πρόεδρός μας το είπε και τότε ότι “εμεις θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά’ και η διαδικασία έτσι ξεκίνησε. Και μάλιστα ήμασταν στο Νταβός, ο αξιότιμος Πρόεδρός μας ήταν Πρωθυπουργός, ενώ μιλούσε με τον Κόφι Ανάν δεν φαινόταν πολύ πρόθυμος ο Κόφι Ανάν. ‘Εγώ προσπάθησα πολλές φορές και δεν αποφάσισα αν θα προσπαθήσω ξανά ή όχι’, είχε πει. Τότε ο Πρωθυπουργός μας τον ενεθάρρυνε λέγοντάς του ‘εμείς είμαστε υπέρ της λύσης και εγώ υποστηρίζω μια διαδικασία στο πλαίσιο πλαίσιο φόρμουλας win-win’. Όταν πήγαμε και ο κ. Καραμανλής ήταν εκεί. Η ελληνική πλευρά ήθελε να μεταθέσει τις διαπραγματεύσεις σε μια συγκεκριμένη περίοδο και να τις αναβάλει για μια περίοδο αργότερα. Τότε ο Πρόεδρός μας είπε ‘όχι, να συνεχίσουμε’ και επέμεινε στη συνέχεια πολλές φορές ο Πρόεδρός μας ‘οτι ‘πρέπει να συνεχίσουμε και να φτάσουμε σε μια λύση’ και κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις και οδηγηθήκαμε σε δημοψήφισμα”, είπε. 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “κανείς δεν μπορεί να έχει μια προσέγγιση του τύπου ότι η νότια Κύπρος είναι κράτος της ΕΕ και επομένως ο βορράς θα συμμετάσχει στον νότο”. Αν υπάρξει τέτοια προσέγγιση είναι λάθος. Από εδώ πηγάζει μάλιστα η θέση μας ότι χωρίς να έχουν επιλυθεί τα προβλήματα διοίκησης της νοτίου Κύπρου είναι λάθος να ενταχθεί στην ΕΕ. Η θέση μας ήταν πρώτα να υπάρξει λύση και μετά να μπει στην ΕΕ το νέο κράτος. Χθες ο αξιότιμος Πρωθυπουργός μας έκανε μια δήλωση για το πως θα είναι οι σχέσεις τη Τουρκίας με την ΕΕ σε περίπτωση λύσης. Μέχρι σήμερα διατηρήσαμε τη θέση μας και θα συνεχίσουμε να την διατηρούμε”, ανέφερε. 

Για το επίπεδο συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “πρώτα θα γίνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και αν μπορέσουν να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο θα συμμετάσχει κα η Τουρκία σε επίπεδο Πρωθυπουργού μας στην περίπτωση που έρθουν οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βρετανίας. Εκεί θα υπάρξει εκπροσώπηση σε επίπεδο Πρωθυπουργού μας. Τώρα κοιτάμε αν σε αυτό το το επίπεδο υπάρχει η ωριμότητα για να υπάρξει συμμετοχή σε επίπεδο Πρωθυπουργών”. 


Συγκρατημένη αισιοδοξία Οζγιτί που είδε Ε/κ πολιτικούς στη Γενεύη 

Διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της Γενεύης, δηλώνει ο Τζεμάλ Οζγιγίτ, πρόεδρος του ΚΚΔ λέγοντας ότι επιθυμεί τα σημεία διαφωνίας να μειωθούν στο ελάχιστο και μετά την πενταμερή διάσκεψη να τεθούν οι βάσεις για μια λύση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΔ, ο κ. Οζγιγίτ ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι πλευρές δείξουν την απαραίτητη κατανόηση, ευαισθησία και την πολιτική βούληση, δεν βλέπει το λόγο γιατί να μην τεθούν οι βάσεις για λύση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Οζγιγίτ είχε διάφορες επαφές με τις ενδιαφερόμενες πλευρές στην Κύπρο και χθες και σήμερα συναντήθηκε κατ` ιδίαν με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, όπου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την τ/κ πλευρά η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική εκπροσώπηση των Τ/κ και υπογράμμισαν το να βρεθεί μια φόρμουλα στο θέμα της Ασφάλειας και Εγγυήσεων που να λαμβάνει υπόψην τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών.

Δεν θέλουν ανέφερε, η διαδικασία να έχει αρνητικό αποτέλεσμα ή να υπάρξει διακοπή, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση και εάν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο μπορεί να δημιουργήσει ένταση και αυτό δεν θα είναι προς όφελος των Κυπρίων. Αυτό είπε, ξεκαθάρισαν στις συζητήσεις του με τους Ε/κ πολιτικούς και συμφώνησαν ότι οι πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν με περισσότερη προσπάθεια.
19.30 Άρχισε η συζήτηση του εδαφικου και των χαρτών και  μεταξύ του ΠτΔ, του κατοχικού ηγέτη, μαζί με τον Εσπεν Μπαρθ Έιντε και τους ειδικούς για τους χάρτες. 

Από ε/κ πλευράς συμμετέχουν εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, Κύπρος Χρυσστομίδης και Πόλυς Πολυβίου. 

Η συνάντηση ξεκίνησε με την ενημέρωση από τους δύο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για τις διαβουλεύσεις που είχαν νωρίτερα για το θέμα της αποτελεσματικής εκπροσώπησης των Τ/κ.  Διαπραγματευτές και αντιπροσωπείες συνεχίζουν τη συζήτηση για την αποτελεσματική συμμετοχή στα κέντρα λήψεως αποφάσεων καθότι δεν υπάρχει θετική κατάληξη της πρότασης Μαυρογιάννη για το θέμα αυτό. 
Η πρόσκληση προς Γαλλία για την αυριανή Διάσκεψη διαβιβάστηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της στη Γενεύη 


Η πρόσκληση των Ηνωμένων Εθνών για συμμετοχή της Γαλλίας στην αυριανή Διάσκεψη για την Κύπρο έχει σταλεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας στη Γενεύη. Αυτό δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία, απαντώντας σχετική ερώτηση για την εκπροσώπηση της Γαλλίας στη Διάσκεψη, που θα ασχοληθεί με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Η πρόσκληση έχει σταλεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στη Γενεύη,» ανέφερε ο εκπρόσωπος. Είπε ακόμα ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση επί του θέματος της παρουσίας της Γαλλίας στη Διάσκεψη.
19:20 Τουρκική ΝΟΤΑΜ πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκωσίας

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρισιμες διαπραγματεύσεις, πηγές από το ελληνικο υποργείο άμυνας κάνουν λόγο για έκδοση ΝΟΤΑΜ ( Ν003/17) για τον εναέριο χώρο της Λευκωσίας προκειμένου να γίνουν ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας. Η περιοχή που έχει δεσμευτεί είναι ανάμεσα στη Μόρφου και στη Τουρκία και πρόκειται για ασκήσεις πολεμικών σκαφών χωρίς πυρά.

19.00 Τα ζητήματα που απασχόλησαν νωρίτερα σήμερα τις συνομιλίες, αλλά και οι νέες συγκλίσεις στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης. 

Την ίδια στιγμή, η τουρκική πλευρά διαμηνύει δια του Μπαρίς Μπουρτζιού ότι ο δικός τους χάρτης αφορά ένα ποσοστό 29,2% υπό τ/κ διοίκηση. Οι πληροφορίες για το χάρτη της ε/κ πλευράς, είναι ότι το ποσοστό  είναι στο 28,2%,  προβλέπει επιστροφή 91.000 Ελληνοκυπρίων προσφύγων και ένα ποσοστό ακτογραμμής γύρω στο 54%. 

Ηδη, υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις που είναι καταγεγραμμένες, με τη μόνη που ξεχωρίζει και έχει κλείσει στο κεφάλαιο αυτο, να αφορά στη διακυβέρνηση και στον τρόπο με τον οποίο θα τροποποιούνται τα συντάγματα. Στο θέμα αυτό, βρέθηκε η χρυση τομή και η οποια τροποποίηση θα γίνεται μέσω του συνταγματικού δικαστηρίου και όχι μέσα από τις δύο κοινότητες. Επίσης, έχει βρεθεί κοινή γλώσσα και σε κάποια άλλα ζητήματα, όπως στο θέμα των αρμοδιοτήτων που η Λευκωσία ζητά να μεταφερθούν στο κεντρικό κράτος. Παράλληλα, εχουν συμφωνηθεί και αναζητείται το κατάλληλο λεκτικό για το πως θα μεταφερθούν τρεις με τέσσερις αρμοδιότητες ενώ παραμένουν άλλες τρεις που δεν δέχεται η τουρκική πλευρα. Επίσης, αναμένεται να βρεθεί κοινή γλώσσα σε σχέση με την σύνθεση και την λειτουργία των επιτροπών κεφαλαιαγοράς, της επιτροπής προσφοράς και ανταγωνισμού, όπου η ε/κ πλευρά πρότεινε η ίση εκπροσώπηση, με πρόεδρο και αντιπρόεδρο και με δικαίωμα νικώσας ψήφου.  

 
18.45 Και οι πολιτικοί ηγέτες  στην έναρξη της Διάσκεψης


Στο μεταξύ, οι πολιτικοί ηγέτες και από τις δύο πλευρές θα παραστούν αύριο στην έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο που θα αρχίσει στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Οι αρχηγοί τόσο των ε/κ όσο και τ/κ κομμάτων θα παρευρίσκονται στη δεξίωση που θα δοθεί το μεσημέρι στο Παλάτι των Εθνών, τα κεντρικά γραφεία των ΗΕ. Ωστόσο, στην ε/κ πλευρά δεν έχουν απαντήσει θετικά  όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων που βρίσκονται εκεί. Κατά την παρουσία τους στη Γενεύη κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί και από τις δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να έχουν μεταξύ τους συναντήσεις και να συζητήσουν θέματα που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις και να αξιολογήσουν τις εξελίξεις.

16.52 Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κατοχικού ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού ο χαρτης της τκ πλευρας θα ειναι στο 29.2%


Πάντως, εάν ο χάρτης που η τ/κ πλευρά θα καταθέσει στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2% δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες για τις συνομιλίες.

Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν ότι μετά την κατάθεση του χάρτη θα χρειαστεί μία ώρα για να μελετηθεί από τους ειδικούς και αυτό που η ε/κ πλευρά θεωρεί σημαντικό είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, με βάση το χάρτη που θα παρουσιάσει η τ/κ πλευρά.

Επίσης θα διακριβωθεί αν ικανοποιούνται μια σειρά άλλα κριτήρια που είχαν τεθεί, όπως η περίληψη ή όχι της περιοχής της Μόρφου, οι ακτογραμμές, η συνδεσιμότητα κ.α. Η ε/κ πλευρά φέρεται έτοιμη να αντιδράσει με 3-4 επιλογές σε αυτό που θα παρουσιαστεί ενώπιόν της.
16.00 Πάω στη Γενεύη για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών', λέει ο Πρόεδρος Γιούνκερ 

"Πάω στη Γενεύη για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών", απάντησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο πλαίσιο της παρουσίασης της Μαλτέζικης Προεδρίας στη Βαλέτα, για την  στρατηγική του επιλογή, να μεταβεί προσωπικά στην Γενεύη, τη στιγμή που Ερντογάν, Τσίπρας και Μέι διστάζουν.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος ανέφερε: “Εχω προσωπικό ενδιαφέρον. Ίσως δραματοποιούμε υπέρμετρα την κατάσταση λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στη Γενεύη είναι η τελευταία ευκαιρία”, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
Επεξηγώντας το προσωπικό του ενδιαφέρον τόνισε: “Αυτός είναι ο λόγος που επισκέφθηκα την Κύπρο στο παρελθόν, ο λόγος για τον οποίο είμαι σε μόνιμη επαφή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τ/Κ κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί: Είναι για την ειρήνη. Όταν πρόκειται για την ειρήνη παίρνεις το αεροπλάνο. Γιαυτό θα πάω ο ίδιος στη Γενεύη για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών. Είναι ένα ρίσκο, αλλά όταν μιλάμε για την ειρήνη, αυτοί που δεν  παίρνουν κανένα ρίσκο, παίρνουν το μεγαλύτερο ρίσκο.”

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Κομισμόν τόνισε: "Πάω αύριο στη Γενεύη γιατί πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επανενώσουμε το νησί. Οι δύο ηγέτες κάνουν εξαιρετική δουλειά. Μίλησα στο τηλέφωνο σήμερα με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και θα μιλήσω και με το Γάλλο Πρόεδρο για το θέμα.  Ελπίζω να κλείσουμε αυτόν τον φάκελο τις επόμενες ώρες και μέρες".

15.50 
Εϊντε: Δεν χρειαζεται να φύγουμε απο δω με ημερομηνία δημοψηφίσματος. 

Στην απογευματινή ενημέρωση ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ, έκανε λόγο για την καλύτερη ευκαιρία για λύση και πως δεν εχουμε χρονοδιαγραμμα για φυσικό τέλος. Στόχος είναι να παρουσιάσουμε ένα συνολικό πακέτο λύσης μετά τη λήξη της διάσκεψης, χωρίς όμως καθορισμένη ημερομηνία. Τόνισε δε, πως στο τραπέζι της διεθνούς διάσκεψης δεν θα βρίσκονται χάρτες.  Ο κ. Έιντε είπε ακόμη πως, η οποια λύση θα πρέπει να συνάδει με τις αρχές της ΕΕ, ενώ διεκρίνισε δεν θα βρίσκεται αύριο στο τραπέζει της διάσκεψης για την ασφάλεια. 

Σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμη πολλή και σκληρή δουλειά να γίνει, εξέφρασε την άποψη ότι είμαστε εκεί που θέλαμε να είμαστε και αυτό, σημείωσε, είναι χάρη στη βούληση και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι παρά τα πολλά εμπόδια που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν είναι δεσμευμένοι στην επίλυση αυτού του προβλήματος μαζί. Σε σχέση με τη Διάσκεψη, είπε ότι είναι ευτυχής που θα έρθουν οι ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων λέγοντας ότι η Διάσκεψη θα αρχίσει σε αυτό το επίπεδο και εάν υπάρχει επιτυχία θα πάει στο ανώτατο επίπεδο.Οι εγγυήτριες δυνάμεις, είπε, έχουν μιλήσει επανειλημμένως τις τελευταίες μέρες και έχουν συμφωνήσει ότι θα αρχίσει η διάσκεψη σε επίπεδο ΥΠΕΞ και μετά θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε.

Κληθείς να διευκρινίσει ποιος συγκαλεί τη Διάσκεψη, απάντησε “τα Ηνωμένα Εθνη”. Σε σχέση με την κατάθεση χαρτών, ο κ. Ειντε είπε ότι είναι μια ιστορική στιγμή, λέγοντας ότι ποτέ ξανά δεν είχαμε ανταλλαγή χαρτών ή παρουσίαση χαρτών από τις ίδιες τις κυπριακές αντιπροσωπείες.

Υπογράμμισε ακόμη απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει με πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ΕΕ, λέγοντας ότι η Κομισιόν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στα θέματα που αφορούν την διάσταση της ΕΕ.

15.42 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με θέμα τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στην Γενεύη, είχε το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην συνομιλία των δύο ανδρών υπογραμμίστηκε από ελληνικής πλευράς η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόκη, τονίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε δηλώσεις του απο την πρωτεύουσα της Μάλτας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε την ελπίδα η κατάληξη των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη την Πέμπτη να είναι "σε θετική οδό", επισημαίνοντας ότι έχει φτάσει η εποχή για την επανένωση της Κύπρου15.37 Ξεκίνησε η  δημοσιογραφική διάσκεψη του κ. Έιντε 15.13 Η νέα συνάντηση των δύο ηγετών θα ξεκινήσει στις 17.45 ώρα Γενεύης,

Η απογευματινή  συζήτηση θα έχει θέμα  το εδαφικό και  θα γίνει  ανταλλαγή χαρτών15.07 

Η δημοσιογραφική διάσκεψη του κ. Έιντε θα ξεκινήσει στις 15:30 
14.56  Εκπρόσωπος: Μετά τις 5.45 η συζήτηση επί του εδαφικού και ανταλλαγή χαρτών 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν εκ νέου στις 5.45 όπου θα γίνει παρουσίαση από πλευράς διαπραγματευτών των συζητήσεών τους για θέματα διακυβέρνησης, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το εδαφικό και η ανταλλαγή χαρτών, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα γίνει συζήτηση επί του εδαφικού και ακολούθως μετά θα υποβληθούν χάρτες που θα εξεταστούν από εμπειρογνώμονες και μετά θα κρατηθούν από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που διατηρηθούν οι μέχρι σήμερα θέσεις θα επιχειρηθεί να σμικρυνθεί η διαφορά κατά την παρουσίαση των χαρτών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κρισιμότητα των στιγμών δεν του επιτρέπει να απαντήσει “το υποθετικό εύστοχο αυτό ερώτημα. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν ενώπιον μας και αναλόγως να είστε σίγουροι ότι έχουμε αρκετές εναλλακτικές επιλογές για το πώς θα συμπεριφερθούμε”.

Ερωτηθείς τι έχει συμφωνηθεί στο θέμα τροποποίησης του Συντάγματος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι “έχει συμφωνηθεί ο τρόπος με τον οποίον θα τροποποιείται το Σύνταγμα. Ήταν μια από τις εκκρεμότητες στα θέματα διακυβέρνησης που συζητήθηκε χθες και υπήρξε πρόοδος σήμερα», είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι είναι «ένα θέμα στο οποίο έχει επέλθει σύγκλιση”.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε η εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε την πρώτη μέρα, υπήρξε διαφωνία και βρίσκεται εκεί. Δεν υπήρξε η οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση υποβολής εναλλακτικών χαρτών, είπε ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «βρισκόμαστε εδώ ως εκπρόσωποι του κυπριακού λαού, ως εκπρόσωποι των Ελληνοκυπρίων, για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα τους και αν πραγματικά θέλουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα τους, πάνω από όλα πρέπει να είμαστε σοβαροί».

Κληθείς να πει αν η συζήτηση για το Εδαφικό τελειώνει απόψε, απάντησε «αναλόγως των αποτελεσμάτων».

Σε ερώτηση για την αυριανή Διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η διάσκεψη θα ασχοληθεί με ένα και μοναδικό θέμα, το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα στην ημερήσια διάταξη και ούτε παράλληλα για αύριο δεν υπάρχει η όποια προγραμματισμένη συνάντηση για συζήτηση άλλων πτυχών του Κυπριακού πέραν του συγκεκριμένου κεφαλαίου, πρόσθεσε.

Διαρροή χάρτη


Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τους λειτουργούς του Τύπου στην Γενεύη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το τί γίνεται στη Γενεύη και τη συγκυρία έτσι ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα στον στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανενώσης της Κύπρου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την ενημέρωση που έγινε στους αρχηγούς κομμάτων για το εδαφικό, και κάποιους που επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα, όταν το εδαφικό βρίσκεται για πρώτη φορά στο παρά ένα της ανταλλαγής χαρτών.

“Επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που δεν υπάρχει η όποια λογική εξήγηση που να δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες, να μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μια έκκληση προς όλους εσάς τους λειτουργούς των ΜΜΕ που βρίσκεστε εδώ για να ενημερώσετε τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις, όπως είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το τι γίνεται στη Γενεύη, να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, έτσι ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας”.
Οι πληροφορίες, πρόσθεσε, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας μετά την ενημέρωση που έγινε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Εδαφικό, ένα θέμα για το οποίο από το 1976 που έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο παρά ένα της ανταλλαγής χαρτών, επιχειρούν με αναφορές να δημιουργηθούν προβλήματα, πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι σήμερα, κατά την κατ` ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών έγινε διάλογος στα θέματα διακυβέρνησης και περιουσιακού και υπάρχει πρόοδος σε κάποια που αφορούν την διακυβέρνηση, όπως στο θέμα της αλλαγής του συντάγματος, ενώ σε άλλα θέματα – είπε - έχουν δοθεί πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους εμπειρογνώμονες που θα εργαστούν το απόγευμα για μεγαλύτερη πρόοδο.

Τέλος ερωτηθείς αν δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις διαρροές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λεπτομέρειες και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εν λόγω συμπεριφορά».
14.53 Κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συμφωνήθηκε ο τρόπος όπου θα τροποποιείται το σύνταγμα 
14.36 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί
14.07 

Για αργούς ρυθμούς στις συνομιλίες αναφέρονται οι Βρετανικές εφημερίδες ΕΔΩ

Αδιέξοδο στις συνομιλίες της Γενεύης βλέπει ο βελγικός Τύπος

«Για την ώρα οι συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό δεν έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα». Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στην Γενεύη βλέπει και η De Standaard, φιλοξενώντας την ίδια είδηση του Belga υπό τον τίτλο «Οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν βαλτώσει» .13.42 Ο χάρτης της Ελληνοκυπριακής πλευράς που θα καταθέσει προνοεί 28,2% για την Τουρκοκυπριακή πλευρά, 0, 5 % μικρότερο από αυτό που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν.

Όλες οι πληροφορίες για τον χάρτη που θα καταθέσει η δική μας πλευρά: 


Σε αυτό περιλαμβάνεται η Μόρφου, η Βατυλή, η Άσσια , η Κυθρέα, η Λύση και Κοντέα

Εξάλλου οι πολιτικοί αρχηγοί έστειλαν μήνυμα προς τον ΠτΔ ότι αν η Τ/κ πλευρά καταθέσει χάρτη που είναι εκτός του ορίων που έχουν αποφασιστεί, 28,2 %-29,2%, να αποσύρει τον δικό μας χάρτη 
12.53 Μεγάλη συζήτηση για επιστολή προς τον Ακιντζί που τον καλούν να μην δώσει χάρτη αν δεν εξασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία.

Τον καλεί η "κυβέρνηση" των κατεχομένων με γραπτή επιστολή της, που υποβλήθηκε σήμερα.

Το έγγραφο, μέρος του οποίου διέρρευσε δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων, καλεί ακόμη τον Τ/κ ηγέτη να επιμείνει σε καθεστώς παρεκκλίσεων από το Δίκαιο της ΕΕ. 

Επιπλέον ζητά τα ακόλουθα:

1. Να δοθούν εγγυήσεις ότι η λύση θα αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ και θα περάσει από τη διαδικασία έγκρισης των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
2. Πριν από το δημοψήφισμα τα εθνικά κοινοβούλια Ελλάδας και Τουρκίας να εγκρίνουν τη συνολική συμφωνία λύσης.
3. Να συνδεθεί το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των τουρκικών στρατευμάτων με το πρωτογενές δίκαιο
4. Να συνδεθεί το χρονοδιάγραμμα για το εδαφικό με το πρωτογενές δίκαιο

Σημειώνεται ότι το έγγραφο δεν έχει διαρρεύσει προς το παρόν ολόκληρο αλλά ένα μέρος του. Απόσπασμα του εγγράφου διέρρευσε και στον τ/κ Τύπο.
12.50 Αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι μετατοπίζεται για το απόγευμα η συζήτηση εδαφικού και κατάθεση χαρτών.

Υπήρξε σύγκλιση σε σχέση με τη σύνθεση και τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην Επιτροπή κεφαλαιαγοράς, Επιτροπή ανταγωνισμού και την επιτροπή προσφορών.

Περισσότερες πληροφορίες από τον απεσταλμένο μας στην Γενέυη.
12.22 

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φτάνει απόψε στη Γενεύη, όπως ανέφεραν στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ.
12.20 

Ολοκληρώθηκε η κατ` ιδίαν συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.Αυτήν την στιγμή πραγματοποιείται κοινή ενημέρωση των ομάδων των δυο πλευρών για το τί συζητήθηκε στην κατ` ιδίαν συνάντηση.


12.15 

Κυπριακό: Ο τουρκικός Τύπος για τις συζητήσεις στη Γενεύη.

Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη κυριαρχούν σε πρωτοσέλιδα και άρθρα των τουρκικών εφημερίδων.

Αναφορικά με την έλευση του Ερντογάν, μόνο μία εφημερίδα η ‘Μιλιέτ’ αναφέρει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία σήμερα των συνομιλιών. «Αν υπάρξει συμφωνία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει. Αν δεν υπάρξει, όμως, η σύνοδος της 12ης Ιανουαρίου θα διεξαχθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών». Βέβαια αναφέρεται ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενδέχεται να συμμετάσχει κι αυτός τελικά.

Η Hürriyet Daily News αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στις χθεσινές δηλώσεις Γιλντιρίμ για τις εν εξελίξει συνομιλίες στη Γενεύη και το θέμα των εγγυήσεων, σχολιάζοντας παράλληλα ότι όταν επέλθει η λύση τότε θα υπάρξει και ελεύθερη διακίνηση αγαθών προς την Κύπρο.

Η Daily Sabah προβάλει το Κυπριακό στην πρώτη της σελίδα, σχολιάζοντας ότι τα αποθέματα αερίου στη Μεσόγειο ενδέχεται να φέρουν τη λύση στο Κυπριακό, καθώς συμβολίζουν μία νέα πηγή ενέργειας στην περιοχή.

Η Sabah σε ανταπόκριση από την Αθήνα αναφέρεται ότι αν επιτευχθεί σύγκλιση σήμερα, τότε Ελλάδα, Τουρκία και Αγγλία θα εκπροσωπηθούν σε ανώτατο επίπεδο.

Η Hürriyet  δίνει έμφαση στην υποβολή σήμερα των χαρτών από τις δύο πλευρές για το εδαφικό.

Η εθνικιστική Yeni Çağ αναφέρει ότι ήρθε η ώρα να χαλάσει το ιμπεριαλιστικό παιχνίδι που θέλει να βάλει τέλος στην παρουσία του τουρκισμού και του μουσουλμανισμού στην Κύπρο. «Για τα παιχνίδια που παίζονται στην Κύπρο, η Τουρκία πρέπει να γίνει μία γροθιά» αναφέρει.
12.07
Κάθετη διαφωνία στο FIR.

Η πρώτη ενημέρωση από Γενεύη
12.05 Αναμένεται το απόγευμα να φτάσουν οι ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων. 
12.03 Σύμφωνα με πληροφορίες,  έχει συμφωνηθεί η σύνθεση της διάσκεψης και διάγραμμα για το πως θα καθίσουν οι αντιπροσωπείες. 


12.00 Oι αρχικοί χάρτες είναι κοντά στο όριο που έχει θέσει η κάθε πλευρά, 


11.57 Άφιξη Ακιντζί 
11.55 Άφιξη ΠτΔ
11.24 

Πιο αποτελεσματικός θα είναι ο ρόλος και η εμπλοκή της εξάμηνης μαλτέζικης προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε τυχόν λύση του κυπριακού, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Πρωθυπουργός της Μάλτας και Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λουϊς Γκρετς.
11.21 Λειτουργός του Κτηματολογίου ενημερώνει αυτή την ώρα τους πολιτικούς αρχηγούς για τα σενάρια σχετικά με τους χάρτες και το εδαφικό. 11.00 Ο Έιντε θα προβεί σε δηλώσεις, στις 15.30 από τις οποίες θα φανεί και το αν υπάρχει προοπτική για την αυριανή ημέρα, που είναι η Διάσκεψη.

10.46 Ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη του στο BBC ανέφερε πως  ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση με το μοντέλο της ομοσπονδίας.

10.20
Άρχισε κατ' ιδίαν συνάντηση ηγετών με Έιντε


10.16 "Καλημέρα"¨η μονολεκτική απάντηση Ακιντζί όταν ερωτήθηκε για χάρτες10.05
Σε ερώτηση εάν θα έχουμε κατάθεση χαρτών "αυτό προβλέπει η συμφωνία" απάντησε ο ΠτΔ
8.30
Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ - Αλέξη Τσίπρα χθες στην οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο, για τα όσα συζήτησε τηλεφωνικώς με τους ξένους ηγέτες.
8.20
Ενώπιον ξένων διπλωματών και πολιτικής ηγεσίας στη Γενεύη έρευνα του Seed 

Σε 14 περίπου επικεφαλής διπλωματικών αποστολών διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και χωρών μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, εδώ στη Γενεύη, παρουσιάζουν σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης, αλλά και την πρότασή της για θέματα ασφάλειας, η ομάδα του προγράμματος “Πρωτοβουλία για τον διάλογο για την ασφάλεια” του Κέντρου Βιώσιμης Ειρήνης και Δημοκρατικής Ανάπτυξης (Seed), από τους δύο διευθυντές έρευνας, τον Αλέξανδρο Λόρδο και τον Αχμέτ Σοζέν.

Οι δύο ακαδημαϊκοί ενημέρωσαν χθες για τα ευρήματα τους πολιτικούς αρχηγούς που συνοδεύουν στη Γενεύη τους δύο ηγέτες, ο κ. Σοζέν ενημέρωσε τους Τ/κ πολιτικούς και ο κ. Λόρδος τους Ε/κ πολιτικούς. Τα ευρήματα της έρευνας κοινής γνώμης στάληκαν την περασμένο Σάββατο και στους δύο ηγέτες, μία ημέρα πριν αναχωρήσουν για τη Γενεύη αλλά και στο γραφείο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ.

6.30 Ανατολού: Σε ειδική κρύπτη του ΟΗΕ θα κλειδωθούν οι χάρτες για το εδαφικό 

Στην ειδική κρύπτη των Ηνωμένων Εθνών θα κλειδωθούν οι χάρτες που θα καταθέσουν οι δύο πλευρές για το Κυπριακό στην Ελβετία σήμερα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

Διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Ανατολού, αναφέρουν ότι μόνο πέντε άτομα θα δουν τους χάρτες που θα καταθέσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αίθουσα θα είναι μόνο οι δύο ηγέτες, οι δύο ειδικοί για θέματα χάρτη και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ‘Εσπεν Μπαρθ Έιντε.

Οι χάρτες θα παραδοθούν στον κ. Έιντε, ο οποίος θα τους κλειδώσει στην ειδική κρύπτη του ΟΗΕ. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στη Διάσκεψη, οι χάρτες δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, αναφέρεται.CNA_T70b2153cc8a84834b7d5bcfb33436e80

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για χάρτες 

Σε ό,τι αφορά το θέμα των χαρτών που θα παρουσιαστούν σήμερα από τις δυο πλευρές, σε δηλώσεις του την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε πει, απαντώντας σε ερώτηση, πως "σίγουρα η ανταλλαγή και το περιεχόμενο χαρτών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πώς προχωράμε στη Διάσκεψη" για την Κύπρο.
Ανέφερε ακόμη πως "υπάρχει μια συναντίληψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες σχετικά με το ποσοστό που θα πρέπει να κυμαίνεται ο χάρτης που θα υποβληθεί", πως δεν θα πρέπει να ξεφεύγει αυτού του πλαισίου και πως αυτό είναι κάτι που είναι συμφωνημένο ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Κάποια πρόοδος σε θέματα της διακυβέρνησης όπως οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης 


Μόνο ζητήματα που αφορούν το κεφάλαιο της διακυβέρνησης συζητήθηκαν τελικά κατά την χθεσινοβραδινή συνάντηση  του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασίαδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών κατά το Κυπριακό που ολοκληρώθηκε γύρω στις 11 τοπική ώρα στη Γενεύη.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια θέματα, όπως οι αρμοδιότητες, υπήρξε κάποια πρόοδος, ενώ σε άλλα όχι. Αυτά που αφορούν τις αρμοδιότητες θα συζητηθούν σε συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οντίλ Ναμί στις 8.30 σήμερα το πρωί, πριν δηλαδή την προγραμματισμένη για τις 9 σημερινή συνάντηση των δυο ηγετών.

Κατά την χθεσινοβραδινή συνάντηση δεν συζητήθηκαν θέματα ΕΕ και οικονομίας, όπως ήταν προγραμματισμένο, επειδή ακόμα δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση στα θέματα της διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα που δεν συζητήθηκε στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης λόγω χρόνου αφορά τη μεταχείριση ξένων υπηκόων στην Κύπρο μετά τη λύση. 

Η συζήτηση που έγινε χαρακτηρίζεται από ε/κ πλευράς ως καλή και δύσκολη.Κατά τις συνομιλίες της Τετάρτης Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συζητήσουν το ένα θέμα που έμεινε να συζητηθεί στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και τα εκκρεμούντα θέματα σε ό,τι αφορά την ΕΕ, την οικονομία, το περιουσιακό, το εδαφικό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή της λύσης.

Στο μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο ΠτΔ ενημέρωσε τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας και στη συνέχεια ενημέρωσε ει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.ANT1 Newsroom

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.