89,4% των Τ/κ είναι υπέρ της παραμονής αριθμού Τούρκων στρατιωτών μετά τη λύση

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν κατά 60,5% ότι δεν θέλουν οι Ε/κ να έρθουν να μείνουν μαζί τους, το 20,2% απάντησε “όσοι θέλουν ας έρθουν, δεν είναι πρόβλημα για μένα” και το 19,3% απάντησε ότι αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος και πρέπει να τεθεί ένα όριο.

Ποσοστό 89,4% των Τ/κ θεωρεί ότι αριθμός τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να παραμείνει στην Κύπρο και μετά από μια ενδεχόμενη λύση, ενώ ποσοστό 88,8% θεωρεί ότι οι τουρκικές εγγυήσεις πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

Αυτό αναφέρεται στο πρώτο μέρος της έρευνας της τουρκικής εταιρείας Γκεζιτζί που έγινε για λογαριασμό της τ/κ εφημερίδας Ντιαλόγκ (Διάλογος) και δημοσιεύθηκε χθες. Το πρώτο μέρος αφορούσε το Κυπριακό και θέματα που έχουν συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις για τα οποία ζητήθηκε η άποψη των 1.304 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα. Η εφημερίδα χθες και σήμερα σημειώνει ότι η εν λόγω εταιρεία ερευνών και δημοσκοπήσεων ήταν η μόνη που προέβλεψε σωστά τα ποσοστά στις “προεδρικές εκλογές” του 2015.

Στην ερώτηση για την παραμονή ή όχι μέρους του τουρκικού στρατού μετά τη λύση στο νησί, το 89,4% απάντησε ότι σίγουρα πρέπει να μείνει (μονάδες του τουρκικού στρατού), το 3,5% απάντησε ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει εξ` ολοκλήρου, το 5,1% είπε ότι μπορεί να μείνει ή να φύγει, δεν είναι σημαντικό, ενώ ποσοστό 2% απάντησε ότι στη θέση του τουρκικού στρατού πρέπει να τοποθετηθεί μια διεθνής δύναμη.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα για το θέμα τη παραμονής ή όχι των τουρκικών εγγυήσεων απάντησαν κατά 88.8% ότι πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, “οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ”. Στην ερώτηση εάν μετά τη λύση η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ παρέχει ή όχι επαρκής εγγύηση, το 75.5% απάντησε ότι δεν παρέχει επαρκής εγγύηση η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ ενώ το 24.5% απάντησε ότι παρέχει επαρκής εγγύηση.

Σε ερώτηση που αφορούσε την εγκατάσταση μετά τη λύση, 45.000 Ε/κ στο “βορρά” και απεριόριστος αριθμός Ε/κ – όπως αναφέρεται – να έχει το δικαίωμα διαμονής και δημιουργίας επιχείρησης (στο “βορρά”) και κατά πόσο αυτό τους προκαλεί ανησυχία ή όχι, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν κατά 60,5% ότι δεν θέλουν οι Ε/κ να έρθουν να μείνουν μαζί τους, το 20,2% απάντησε “όσοι θέλουν ας έρθουν, δεν είναι πρόβλημα για μένα” και το 19,3% απάντησε ότι αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος και πρέπει να τεθεί ένα όριο.

Όσον αφορά την άποψη των ερωτηθέντων για το ότι σε περίπτωση λύσης 65.000 Τ/κ θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις δουλειές τους, το 83,5% απάντησε ότι μια τέτοια λύση δεν θα ήταν δίκαιη, ενώ το 16,5% πιστεύει ότι θα είναι δίκαιη.

Ερωτηθέντες για την άποψή τους στο ερώτημα ότι σε περίπτωση λύσης το 1/3 των "παλιών" ε/κ περιουσιών θα δοθεί πίσω στους Ε/κ, το 61,6% απάντησε ότι “ναι αυτό σίγουρα έχει την έννοια ότι αλλοιώνει την διζωνικότητα”, το αντίθετο πιστεύει το 25,5%, ενώ το 12,9% πιστεύει ότι αυτό δεν είναι σημαντικό θέμα.

Όσον αφορά το αν θεωρούν τον “πρόεδρο” Ακιντζί πετυχημένο ή όχι, το 52,1% απάντησε ότι τον θεωρεί πετυχημένο και το 47,8% μη επιτυχημένο. Για τις απόψεις τους όσον αφορά το πώς ο Μουσταφά Ακιντζί υπερασπίζεται τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ”, όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος, το 37% θεωρεί ότι η στάση του έναντι των Ε/κ είναι αδύναμη, το 32,2% θεωρεί ότι συνεχώς υποχωρεί, το 30% θεωρεί ότι υπερασπίζεται καλά τα δικαιώματα και το 27% θεωρεί ότι τα υπερασπίζεται τόσο όσο και ο προηγούμενος “πρόεδρος” (σ.σ. Ντερβίς Έρογλου).

Όσον αφορά το εδαφικό και την πρόταση Ακιντζί για ποσοστό εδάφους 39,2%, το 46,7% θεωρεί ότι δεν πρέπει να δοθεί καθόλου έδαφος στην ε/κ πλευρά, το 33,7% θεωρεί ότι το να δοθεί αυτό το ποσοστό εδάφους είναι φυσιολογικό, απαιτείται για την επίτευξη λύσης και το 19,6% πιστεύει ότι δόθηκε πολύ έδαφος χωρίς να υπάρξει αντάλλαγμα.

Ερωτηθέντες εάν οι εξελίξεις μέχρι σήμερα αρκούν για να πουν σε ένα δημοψήφισμα “ναι”, το 41,3% είπε ότι βλέποντας την κατάσταση ως έχει μέχρι σήμερα αποφάσισε από τώρα ότι θα ψηφίσει “όχι”, το 36,5% απάντησε ότι θα αποφασίσει όταν θα προκύψει το κείμενο της συμφωνίας και το 22,2% απάντησε ότι βλέποντας την κατάσταση ως έχει μέχρι σήμερα αποφάσισε από τώρα ότι θα ψηφίσει “ναι”.

ΚΥΠΕ

ilias

28/12/2016>18:11

Ας υποθεσουμε οτι γινεται δεκτη μια λυση δικαιη για ολους και οι δυο πλευρες ειναι χαρουμενες...Ερχετε μια στιγμη στο μελλον που η κυπριακη προεδρια εχει την προεδρια στην ΕΕ και στην διοικηση βρισκεται ο τουρκος προεδρος..ο ερντογαν, η οποιος αλλος ειναι στην θεση του, θΑ εχει την δυναμη μεχρι και βετο να ασκησει μεσα στην ΕΕ. Αυτο δεν αρεσει σε κανεναν στην ΕΕ, ξερουν οτι οποιος και να ειναι στα κατεχομενα αρχηγος τους θα κανει οτι του πουν οι τουρκοι. οσο υπαρχουν ελληνοκυπριοι και τουρκοκυπριοι λυση δεν θα υπαρξει...λυση θα υπαρξει οταν θα υπαρχουν μονο κυπριοι.Αυτη τη στιγμη ,καμμια μεγαλη δυναμη δεν θελει την ενωση. Προς το παρον ετοιμαστητε για προσαρτηση των κατεχωμενων εδαφων απο την τουρκια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μαρθα

28/12/2016>08:51

Απο τις στατιστικές ερευνες των Τουρκοκυπρίων φαινεται ξεκαθαρα τι θελουν οι ανθρωποι εκει. Σε ερωτημα που τεθηκε ότι σε περίπτωση λύσης 65.000 Τ/κ θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις δουλειές τους, το 83,5% απάντησε ότι μια τέτοια λύση δεν θα ήταν δίκαιη, ενώ το 16,5% πιστεύει ότι θα είναι δίκαιη." Οταν μας εδιωξαν το 74 απο τα σπιτια μας, μας πηραν τις περιουσίες μας αραγε ήταν δίκαιο? Σε αλλο ερωτημα "Το 60,5 δεν θελει λεει οι Ε/Κ να εγκατασταθούν στην Κατεχόμενη Κύπρο σε περιπτωση λύσης." Ουτε και εγω προσωπικα δεν θέλω να ζησω μαζί τους. Δεν τους επιστευομαι. Γιατι τα θέλουν όλα δικα τους. Να υποχωρουμε συνεχως εμεις. Ακομα και για την εκ περιτροπης προεδρια ουτε και αυτο θα είναι καλό για μας. Εδω δεν τα βρισκουν οι δικοί μας σε διαφορα θεματα θα τα βρισκουμε και θα κυλουν ολα ομαλα οταν θα συνυπαρχουν και τουρκοκυπριοι σε θεσεις αξιοματουχων. Μακαρι να γίνει ενα δημοψηφισμα και να ναι σιγουροι ότι και μεις θα ψηφισουμε ΟΧΙ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.