Κούρσα για δύο και επισήμως, οι εσωκομματικές εκλογές στο ΔΗΚΟ

Κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους οι μονομάχοι για την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος. Οχι στα αρχηγικά πρότυπα του παρελθόντος, είναι το σύνθημα που προέταξε ο Μάριος Καρογιάν. Στα απλά μέλη η εξουσία και η δύναμη να αποφασίσουν για το μέλλον του κόμματος, ήταν η δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου.
Τελευταία ενημέρωση: 13 Νοεμβρίου 2013
Ημερομηνία Έκδοσης: Νοέμβριος 12, 2013
Του Πέτρου Μελαΐση
 
Με εντονα φορτισμένο κλιμα εισέρχεται στην τελικη ευθεια η εκλογική διαδικασία στο Δημοκρατικό Κόμμα. 
Μαριος Καρογιαν και Νικολας Παπαδοπουλος εθεσαν το πρωι και επίσημα τις υποψηφιοτητες τους. 
Τον Μαριο Καρογιαν προτειναν δυο πρωην υπουργοι, ο χρηστος Μαυρελλης και ο Χρηστος Πατσαλιδης και υποστηριξαν ο Αντρεας Μουσιουττας και η Μαλβινα Κυπριανου. 
 
Μετα την υποβολη της υποψηφιοτητας του ο Μαριος Καρογιαν, τον οποίο περιστοίχιζαν στελεχη και υποστηρικτες του, προεβη σε δηλωσεις ασκώντας εμμέσως αλλά έντονα κριτικη κατα του ανθυποψηφιου του:
 
«Το ζητούμενο πλέον δεν είναι η επιστροφή σε αρχηγικά πρότυπα του παρελθόντος ούτε σε μεσιανικού τύπου ηγεσίες. Η αναβίωση απολίτικων και προσωποπαγών διλλημμάτων του τύπου που προβάλουν όσοι θέλουν την πολιτική μεταλλαγμένη σε διαγωνιστική διαδικασία ατομικών προσόντων και μιας ψευδεπίγραφης ηγετικής καταλληλότητας, αποτελούν προφανή αποπροσανατολισμό μπροστά στην ανάγκη να παραχθούν επιτέλους συλλογικές εθνικές στρατηγικές εξόδου από την κρίση και αποκατάστασης των αρχών της πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας.» 
 
Ο Νικολας Παπαδοπουλος υπεβαλε την υποψηφιοτητα του συνοδευομενος απο μελη της οικογενειας του, φιλους και συνεργατες του, και εκανε αναφορα στους ιστορικους ηγετες του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού και Τάσσο Παπαδόπουλο. 
 
Τον Νικολα Παπαδοπουλο προτειναν η Τουλλα Χαραλάμπους τομεαρχης της ΕΟΚΑ και η Μαρια Συκοπετριτου στελεχος της ΓΟΔΗΚ.  Υποστηριχθηκε απο τον Σταυρο Κρεμμο και τον Μαρινο Μουσιουττα:
 
«Την 1η Δεκεμβρίου, τα απλά μέλη του ΔΗΚΟ έχουν το δικαίωμα, την εξουσία και τη δύναμη να αποφασίσουν ποιος είναι καταλληλότερος να είναι ο Πρόεδρος του ιστορικού Κόμματός μας. Εχουν το δικαίωμα, την εξουσία και τη δύναμη να αποφασίσουν για το μέλλον του ΔΗΚΟ. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση τους. Και είμαι βέβαιος ότι μαζί θα πετύχουμε την ενότητα ηγεσίας και βάσης. Μαζί θα δώσουμε προοπτική στο Δημοκρατικό Κόμμα.» 
 
Το κλιμα στα γραφεια του ΔΗΚΟ ήταν εντονα προεκλογικο, αφού αρκετοι φιλοι και υποστηρικτες των δύο μονομάχων συγκεντρώθηκαν εκεί απο το πρωι εν αναμονη της διαδικασιας. 
Ο κεντρικος οργανωτικος γραμματέας του ΔΗΚΟ Φυτος Κωνσταντίνου ειχε τον εποπτικο ρολο στην ολη διαδικασια υποβολης υποψηφιοτητων. 
 
Συμφωνα με πληροφοριες ο καταλογος των μελων δεν εχει ακομη ξεκαθαρισει αφου υπαρχουν διαδικασιες και στις επαρχιακες επιτροπες που βρισκονται στο σταδιο της εγκρισης των αιτησεων.
 

Νωρίτερα σήμερα.
 
Στην τελική ευθεία εισήλθαν από σήμερα οι οι διεργασίες για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΔΗΚΟ, με την επίσημη υποβολή των υποψηφιοτήτων. Υποψηφιότητα με αιχμές, υπέβαλαν ο Μάριος Καρογιάν και ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
Την υποψηφιότητα τους για την ηγεσία του ΔΗΚΟ υπέβαλαν πριν από λίγο ο νυν Πρόεδρος του Κόμματος Μάριος Καρογιάν και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΔΗΚΟ άρχισε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 12 το μεσημέρι.
 
Η εκλογή του Προέδρου του ΔΗΚΟ θα γίνει σε εκλογικό συνέδριο την 1η Δεκεμβρίου.

Μ. Καρογιάν: Τους ηγέτες δεν αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις
 
Τους ηγέτες δεν αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις όσο κι αν στοιχίζουν και όπως αν περίτεχνα παρουσιάζονται, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας ότι κατάλληλος για την ηγεσία του ΔΗΚΟ δεν μπορεί να είναι αυτός που το μεταχειρίζεται ως  εφαλτήριο προσωπικών φιλοδοξιών.  
 
Σε δήλωση του αμέσως μετά την υποβολή της υποψηφιότητας του για επανεκλογή στο αξίωμα του Προέδρου του ΔΗΚΟ, συνοδευόμενος από μέλη του Κόμματος που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του,  ο κ. Καρογιάν είπε, μεταξύ άλλων, ότι «μπροστά στην κοινωνική απαίτηση για ένα νέο ξεκίνημα του πολιτικού μας συστήματος, οφείλουμε να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι η επιστροφή σε αρχηγικά πρότυπα του παρελθόντος ούτε σε μεσιανικού τύπου ηγεσίες».
 
«Η αναβίωση απολίτικων και προσωποπαγών διλλημμάτων του τύπου που προβάλουν όσοι θέλουν την πολιτική μεταλλαγμένη σε διαγωνιστική διαδικασία ατομικών προσόντων και μιας ψευδεπίγραφης ηγετικής καταλληλότητας, αποτελούν προφανή αποπροσανατολισμό μπροστά στην ανάγκη να παραχθούν επιτέλους συλλογικές εθνικές στρατηγικές εξόδου από την κρίση και αποκατάστασης των αρχών της πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας», πρόσθεσε.  
 
Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι «τους ηγέτες δεν αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις όσο κι αν στοιχίζουν και όπως αν περίτεχνα παρουσιάζονται. Τους ηγέτες επιλέγουν οι πολίτες και αναδεικνύουν οι περιστάσεις όσο δύσκολες κι αν είναι αυτές».
 
«Κατάλληλος για την ηγεσία του ΔΗ.ΚΟ», πρόσθεσε, « δεν μπορεί να είναι αυτός που το μεταχειρίζεται ως  εφαλτήριο προσωπικών φιλοδοξιών.  Κατάλληλος για την ηγεσία του ΔΗ.ΚΟ. είναι αυτός που θα εμπνεύσει στα μέλη του την εμπιστοσύνη ότι μπορεί να το καταστήσει κοινωνικά χρήσιμο εργαλείο αλλαγής του πολιτικού συστήματος, του προτύπου διακυβέρνησης και του μοντέλου ανάπτυξης».
 
«Με ιδεολογική συνέπεια, προσήλωση στις αξίες του Κέντρου, πίστη στην πολιτική σταθερότητα, αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ισχυρό κοινωνικό Κράτος. Όλα τα άλλα αποτελούν επικίνδυνους για το ΔΗΚΟ και την Κύπρο φενακισμούς αμφίβολων αρχών, πλαστογραφημένων αξιών και  αλλότριων συμφερόντων», κατέληξε ο κ. Καρογιάν.
 
Την υποψηφιότητα του Μάριου Καρογιάν πρότειναν δύο πρώην υπουργοί, Χρίστος Μαυρέλλης και Χρίστος Πατσαλίδης, και στηρίζουν ο πρώην Υπουργός Ανδρέας Μουσιούττας και η Μαλβίνα – Τερζή – Κυπριανού, αδελφή του ήρωα της ΕΟΚΑ Πετράκη Κυπριανού.  

Ν. Παπαδόπουλος: "Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των μελών του ΔΗΚΟ"

Συνοδευόμενος από πέραν των 200 μελών του ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος υπέβαλε το πρωί την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του ΔΗΚΟ, ενόψει των εκλογών για ανάδειξη νέου Προέδρου του Κόμματος, την 1η Δεκεμβρίου 2013.

Σε δήλωσή του, αμέσως μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση, υπέβαλα την υποψηφιότητά μου για το  αξίωμα του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος. Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση, διεκδικώ τη θέση την οποία τίμησαν στο  παρελθόν οι ιστορικοί ηγέτες του Κόμματός μας, Σπύρος Κυπριανού και Τάσσος  Παπαδόπουλος.

"Την 1η Δεκεμβρίου, τα απλά μέλη του ΔΗΚΟ έχουν το δικαίωμα, την εξουσία και  τη δύναμη να αποφασίσουν ποιος είναι καταλληλότερος να είναι ο Πρόεδρος του  ιστορικού Κόμματός μας. Έχουν το δικαίωμα, την εξουσία και τη δύναμη να  αποφασίσουν για το μέλλον του ΔΗΚΟ. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση τους. Και είμαι βέβαιος ότι μαζί θα  πετύχουμε την ενότητα ηγεσίας και βάσης. Μαζί θα δώσουμε προοπτική στο  Δημοκρατικό Κόμμα".

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος προτάθηκε από τις:

1. Τούλα Χαραλάμπους,  Τομεάρχης ΕΟΚΑ,
    Ιστορικό, ιδρυτικό στέλεχος ΔΗΚΟ
    πρώην Πρόεδρος ΓΟΔΗΚ Λάρνακας

2. Μαρία Συκοπετρίτου,  Μέλος της Ε.Ε. ΓΟΔΗΚ Λεμεσού,
    Κόρη της αείμνηστης Τούλας Συκοπετρίτου,      ιστορικού, ιδρυτικού στελέχους του ΔΗΚΟ
και υποστηρίχτηκε από τους:

3. Σταύρος Κρεμμός,   Μέλος ΔΗΚΟ, από τη Λάπηθο Κερύνειας

4. Μαρίνος Μουσιούττας,   Μέλος ΔΗΚΟ Λευκωσίας,
    γιος του αείμνηστου ιστορικού, ιδρυτικού      στελέχους του ΔΗΚΟ και βουλευτή Λευκωσίας      Νίκου Μουσιούττα
 
 

Νωρίτερα
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 9 το πρωί στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ η διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας για την Προεδρία του Κόμματος.
 
Μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί καμία υποψηφιότητα, ενώ, ως  γνωστό, ενδιαφέρον για διεκδίκηση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ έχουν εκφράσει ο νυν Πρόεδρος του Κόμματος Μάριος Καρογιάν και ο βουλευτής του Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.  
 
Ο Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνεται με τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου, προσθέτοντας ότι  υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του Κόμματος που έχουν τακτοποιημένες τις οικονομικές του υποχρεώσεις έναντι του Κόμματος.
 
«Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προτείνονται από δύο μέλη του Κόμματος και να υποστηρίζονται από άλλα δύο», είπε.  Ο κ. Κωνσταντίνου είπε, επίσης, ότι ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να καταβάλει 500 ευρώ ως παράβολο.
 
Η εκλογή του Προέδρου του ΔΗΚΟ θα γίνει σε εκλογικό συνέδριο την 1η Δεκεμβρίου και δικαίωμα ψήφου θα έχουν, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, γύρω στα 39 με 40 χιλιάδες μέλη του Κόμματος.
 
Όπως είπε, ο τελικός αριθμός των μελών που αποτελούν το μητρώο του ΔΗΚΟ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, εξηγώντας ότι «θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστούν οι διπλογραφίες».
 
Πρόκειται είπε για «ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο γιατί θα πρέπει να ελεγχθούν περίπου 19 χιλιάδες νέες αιτήσεις» , προσθέτοντας ότι με αυτό το έργο ασχολείται το Γραφείο Μηχανογράφησης του Κόμματος.
 
«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αυτής της διαδικασίας. Ευελπιστώ ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μπορούμε να ανακοινώσουμε τον ακριβή αριθμό των μελών του Κόμματος» κατέληξε.  
 
 
 
 
Χθες.
 
Υποβολή υποψηφιοτήτων μεταξύ 9:00-12:00.
 
Στο περιθώριο συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ στη Νομική Υπηρεσία, ο Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ, Φύτος Κωνσταντίνου, δήλωσε χθες ότι μεταξύ 9:00-12:00 θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου του κόμματος.
 
«Οι εκλογές είναι την 1η Δεκεμβρίου και σύμφωνα με τους κανονισμούς μας, θα έπρεπε να υποβληθούν οι υποψηφιότητες τουλάχιστον 15 μέρες προ της Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης», συμπλήρωσε.
 
"Είναι λογικό να υπάρχει έντονη προεκλογική περίοδος για τη θέση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, καθώς είναι η θέση που αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος". 
 
Κληθείς να σχολιάσει τους ψηλούς τόνους που επικρατούν στο ΔΗΚΟ για τις εσωκομματικές εκλογές, ο κ. Κωνσταντίνου είπε: "Η αντιπαράθεση μπορεί να παρουσιαζόταν και στο παρελθόν. Το θέμα είναι ότι όλοι μας θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα του κόμματος ώστε αν μην υπάρχει  εκτροχιασμός".
 
Πάνω σ' αυτό το θέμα είπε επίσης ότι είναι λογικό να υπάρχει έντονη προεκλογική περίοδος για τη θέση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, καθώς είναι η θέση που αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος.
 
"Άγνωστος ακόμη ο τελικός αριθμός των νέων μελών".
 
Ερωτηθείς για το θέμα των εγγραφών μελών, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι στο σύνολο τα μέλη που αποτελούν το μητρώο του ΔΗΚΟ θα είναι γύρω στις 39-40 χιλιάδες, διευκρινίζοντας πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως ο κατάλογος.
 
"Μπορεί να ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των νέων μελών να κυμαίνεται στις 19 χιλιάδες, αλλά ο τελικός αριθμός δεν είναι ακόμα γνωστός, καθώς θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστούν κάποιες διπλογραφίες, και ένας αριθμός νέων μελών, που οι επαρχιακές επιτροπές μπορεί να μην έχουν εγκρίνει", είπε καταλήγοντας.

 

Share